Nyitókonferencia - Határon átnyúló madártani monitoring hálózat és on-line adatbázis fejlesztése

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület a „Magyarország - Románia Határon Átnyúló Program 2007-2013” keretében, az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatásával, partnerségben a romániai Erdélyi Kárpát Egyesület Szatmárnémeti szervezetével, a Román Madártani Egyesülettel (SOR) és a Milvus Csoporttal, 2011-ben közös projektet indított „Határon átnyúló madártani monitoring hálózat és on-line adatbázis fejlesztése” címmel.

A projekt célja a határ mentén elhelyezkedő természeti értékekben gazdag területek hosszú távú megőrzésének megalapozása. Ehhez szükség van a területek természeti állapotában bekövetkező változások nyomon követésére, amit a madarak érzékenyen jeleznek. A projekt során átfogó, összehangolt madártani felméréseket végeznek önkéntesek bevonásával. A terepen gyűjtött adatok kezelésére közös on-line adatbázist hoznak létre, melynek segítségével folyamatosan friss adatokkal tudnak szolgálni a nyilvánosság, a döntéshozók, a fejlesztők, az állami és a civil természetvédelmi szakemberek részére, ezzel is hozzájárulva a határ menti régiók természeti értékeinek hatékonyabb megőrzéséhez.

A Projekt nyitó-konferenciáját 2011. február 18-19. között rendezték meg Nyíregyházán, melyen az érintett megyék madárvédelemmel foglalkozó civil szervezeteinek képviselői és az érintett környezet- és természetvédelmi hatóságok szakemberi vettek részt. A résztvevők – rövid előadások keretében – megismerhették egymás munkáját, azok eredményeit, a felmerülő problémákat. Megvitatták a tervezett felmérések módszereit és megismerhették az on-line adatbázisok fejlesztése során alkalmazott technológiákat.

A nyitórendezvény után hamarosan megkezdődnek a terepi madárszámlálások, melynek során önkéntesek járják majd az érintett nyolc megye felmérésre kijelölt területeit.

Ha Ön jól ismeri a madarakat, s szeretne bekapcsolódni a felmérésekbe, keresse meg a projekt vezetőit, s önkéntes munkájával támogassa a határokon átnyúló együttműködést!

 

Nyitókonferencia

Nyitókonferencia

 

További információk:

Görögh Zoltán
Projektmenedzser
Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület
gorogh.zoltan@mme.hu

szakmai kérdésekben
Nagy Károly
Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület
nagy.karoly@mme.hu

a romániai oldalon
Nagy H. Beáta
Erdélyi Kárpát Egyesület Szatmárnémeti
nagy.beata@gmail.com

 

Air Jordan IV 4 Retro Denim

© MME-BirdLife Hungary »