9. Országos SAS-szinkron - 2012. január 13-15.

Címkék:

Az MME Ragadozómadár-védelmi Szakosztály és a Monitoring Központ, együttműködve a nemzeti parkokkal és más civil természetvédelmi szervezetekkel 2012. januárjában kilencedik alkalommal szervezi meg a hazánkban telelő sasok éves számlálását.

Már a 9. országos sasszinkron kerül megrendezésre a következő hétvégén (január 13. péntektől - január 15. vasárnapig) a korábbiaktól apróbb részletekben eltérő módszertan alapján (a változtatásokról az adatlap Információ munkalapján olvashatók részletek).

Az egyes régiókban történő felméréseket koordinátorok egyeztetik össze, így aki részt tud venni a felmérésben, kérjük Őket keresse (lásd. az adatlap megfelelő munkalapján)!

Az elvégzendő feladatok

  1. A felmérési területek kiválasztása, előzetes tájékozódás (megközelítés, útvonalak vagy megfigyelési pontok kijelölése stb.), a munkatérképek előkészítése
  2. Régión belüli területek felosztása a felmérők között.
  3. Térképek, adatlapok, ismertető és a felmérendő terület pontos elhelyezkedésének eljuttatása a felmérőkhöz. Az UTM rácsozattal ellátott térképek az MME Monitoring Központjától is igényelhetőek.
  4. Terepi felmérés az egyszerűsített protokoll szerint (a terepmunka során, a munkatérképeken és az „egyszerűsített adatlapokon” jegyezzük fel megfigyeléseinket).
  5. Adatlapok beküldése az MME Monitoring Központba: 4401 Nyíregyháza 1. Pf.286 vagy e-mail: monitoring@mme.hu
  6. Értékelés és a részvevők informálása.

További fontos információk!

Kérünk Mindenkit, amennyiben módjában áll, hogy a felmérésekhez a letölthető adatlapot használja a program ismertetőjében leírtak szerint!

Érdemes az „Adatlap” munkalap mellett a „Kitöltési útmutató” elnevezésű munkalapot is kinyomtatni (mindkettő egy-egy A4-es oldalra szerkesztett formában található).

Ezen adatlapokat a felmérők közvetlenül küldhetik az MME Monitoring Központjának (Cím: 4401 Nyíregyháza 1. Pf.286; E-mail: monitoring@mme.hu). A gyorsabb adatfeldolgozás érdekében az e-mailben történő megküldését javasoljuk!

Legfontosabb a sas, a kerecsen- és a vándorsólyom példányok adatainak rögzítése. Mivel a 2012. év madara az egerészölyv, ezért kérjük, hogy az idei évben mindenki próbálja meg a látott egerészölyv példányok számát is rögzíteni!

 

adidas Ultra Tech Shock Red BD7935 Release Date

© MME-BirdLife Hungary »