Január - a Pösténypusztán telelő gólya jeladózása

Címkék:

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület munkatársai - a "Madárvédelem és kutatás határok nélkül" projekt keretében - jeladóval szerelték fel azt a gólyát, amely január 31-én a Szécsényhez tartozó Pösténypusztára érkezett. A helyiek úgy hitték - kisebb média szenzációt keltve - hogy délről, már Afrikából ért vissza.

Miután többször megnéztük, megbizonyosodtunk róla, hogy egy 2013-ban kelt "késői" fiatal madárról van szó, amely lekéste az őszi vonulást és valószínűleg északabbról (pl. Lengyelország, Baltikum) érkezett hozzák. Ennek oka a január második felében beköszöntő hideg télies idő. Szerencséjére februárban már nem volt igazán hideg és nagyon hamar tavasziasra fordult az időjárás, ennek köszönhetően elegendő táplálékot talált az Ipoly környékén és sikeresen kitelelt. Március 9-én egy GPS-GSM jeladóval láttuk el Januárt (ezt a nevet kapta érkezésének hónapjára utalva), mellyel nyomon tudjuk követni a jövőben. Kóborlását az alábbi linken bárki követheti a továbbiakban: Január adatai >>

Kíváncsian várjuk, meddig marad a térségben, a Kárpát-medencében, illetve arra, hogy az idei ősszel el jut-e Afrikába.

Január "új" fészkében ::: 2014.02.26. ::: Fotó: Papp Ferenc

Január szabadon ::: 2014.03.09. ::: Fotó: Papp Ferenc

Január már jeladóval a hátán repül ::: 2014.03.09. ::: Fotó: Papp Ferenc

A gólyák jeladós nyomkövetése a „Madárvédelem és kutatás határok nélkül” (HUSK/1101/2.2.1/0336) projekt keretében, a „Magyarország - Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködés Operatív Program 2007-2013” támogatásával valósul meg. A gólyák nyomkövetése a vonulási útvonalak jobb megismerése mellet lehetővé teszi a legfontosabb pihenőterületek, s az ott jelentkező veszélyeztető tényezők azonosítását is.

Nike Kyrie 4

© MME-BirdLife Hungary »