Kampány a madarak áramütésének megelőzésére - Felhívás elektromos oszlopok ellenőrzésére (2012)

Címkék:

Kedves Tagtársak, Madárbarátok, Természetvédők!

Önkéntes felmérők jelentkezését várjuk a madarak áramütésével kapcsolatos országos szintű felmérésekhez (Középfeszültségű oszlopok felmérése  - KFO).  Az idei már a 10. országos felmérés, amelyet  most  is a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) szervez, az adatok feldolgozását a korábban megszokott módon az MME Monitoring Központja végzi majd. Az elmúlt évek felmérései során több mint 55 000 oszlopot ellenőriztünk, s alattuk több mint 4500 madár maradványait találtuk meg. Ezek az adatok nagyban segítik a probléma megoldására tett erőfeszítéseket.

2012-ben az egerészölyv az év madara, s mivel ez a faj pusztul el legnagyobb számban áramütés következtében, ezért az idén sok új önkéntest szeretnénk bevonni a felmérésekbe!

Felmérési időszak: 2012. október 01. – november 04.

A KFO fontos információkat szolgáltat ahhoz a munkához, mely elősegíti azon törekvésünket, hogy a különösen veszélyes oszlopokat mielőbb szigeteljék. Bár az áramütés problémája évtizedek óta ismert, s az MME  és a hazai természetvédelmi szervezetek  eddig  is  nagyon sokat tettek a megoldás érdekében, madárvédelmi szempontból megnyugtató eredmény nem született. A veszélyes szakaszok továbbra is védett és fokozottan védett madarak ezreit pusztítják el minden évben.

Akadálymentes Égbolt

2008. február 26-án a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium, az MME és a hazai villamos energia ellátás képviselői aláírták az Akadálymentes Égbolt megállapodást, a kis- és középfeszültségű vezetékek mentén elpusztuló madarak védelmére. A megállapodás szerint 2020. januárig minden madárvédelmi szempontból veszélyes vezetékszakaszt átalakítanak madárbaráttá.

Mit tehet Ön, ha be szeretne kapcsolódni a felmérésbe?

  • 2012. október 01. – november 04. között járjon végig egy vagy több, tetszőlegesen kiválasztott középfeszültségű szabadvezeték szakaszt, és vegye számba az áramütés vagy vezetéknek ütközés következtében elpusztult madarakat. A felméréshez adatlapot, a kitöltéshez részletes útmutatót biztosítunk. Igény szerint térképet is küldünk a felmérendő területről.
  • Ha korábban valamelyik vezetékszakaszon már végzett felmérést, s most újra végigjárná azt a szakaszt, akkor azt is megteheti. Ilyen esetben kérjük, hogy jelezze ezt az adatok megküldésekor.
  • Ha nincs ideje vagy lehetősége az oszlopok nyomvonalán végigmenni és megszámolni az elpusztult madarakat (pl. azért, mert a növényzet ezt éppen nem teszi lehetővé), de egy-egy szakasz mentén azonosítani tudja az oszlopok típusait, akkor azokat az adatokat is rögzítheti az adatlap 2. részén (lásd az útmutatóban), hiszen az oszloptípusok eloszlása, és azon belül is különösen a szigetelt oszlopok aránya, szintén hasznos információk számunkra.
  • Kérjük, ha módjában áll, akkor fotózza le a felmért oszlopokat és GPS-el mérje be a pontos helyüket is! A jövőben szeretnénk megújítani és egyszerűsíteni az adatlapokat és  egy online elérhető adatbázisban  fogadni a KFO adatokat.  Ha az idei felmérésekről fotómelléklettel és a felmért oszlopok koordinátáival rendelkező adatokat is kapnánk, az jelentős segítséget nyújtana számunkra, a jövőben használatos adatlapok és az online adatbázis fejlesztéséhez.
  • Az adatlapokat 2012. november  30-ig várjuk a lent megadott címen, melyeket a beérkezés után azonnal feldolgozunk, és ismertetjük a felmérés eredményeit.
  • Kérünk mindenkit, részvételi szándékát mielőbb jelezze, hogy a megfelelő útmutatást és az adatlapokat időben elküldhessük!
  • Természetesen a megadott időszakon kívüli felmérések eredményeit is várjuk, hiszen minden egyes ellenőrzött oszlop és feldolgozott adat segítheti munkánkat.

Jelentkezés:

Görögh Zoltán - Telefon: 20/372-4280 - E-mail: gorogh.zoltan@mme.hu
Az e-mail-en történő jelentkezés és adatközlés esetén kérjük, hogy az „Oszlopfelmérés” tárgyat használja, s mindenképpen jelezze, hogy mely település(ek) külterületén végezne felméréseket.

A KFO program 2012 őszén meghirdetett felméréseinek koordinációját a „Madárvédelem és kutatás határok nélkül” (HUSK/1101/2.2.1/0336) projekt keretében, a „Magyarország - Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködés Operatív Program 2007-2013” támogatásával végezzük.

A felhívás letölthető PDF formátumban. >>

Wmns Air Jordan 1 Retro High OG 'Twist'

© MME-BirdLife Hungary »