Kezdődnek a 2011. évi téli MMM felmérések

Már 12. éve, hogy januárban is a gyakori madarakat számláljuk. Az újév első napjától január utolsó napjáig végezhetik téli felmérő munkájukat az MMM program Önkéntesei.

A téli számlálás részletei:
A téli számlálást ugyanazokon a pontokon kell elvégezni, mint a fészkelési időszakban, szinte ugyanazokkal a módszerekkel, a legfontosabb különbségek a következők:

  • A téli felmérést január 1-31. között, egy alkalommal végezzük el. Lehetőleg olyan napot válasszunk, amikor nem fúj erős szél, nem esik (eső, hó, egyéb) és lehetőleg nincs nagy köd. Érdemes arra is figyelni, hogy ne legyen olyan magasságú hó, amikor már gyalogosan sem tudunk közlekedni. A terepnapló lapjain tüntessük fel az időjárási körülményeket (szél, köd, csapadék) és a 100 m-es körön belül az élőhelyek hóval való borítottságát és esetleges változásait a tavaszihoz képest.
  • A számlálást reggel 6 és délután 4 óra között kell elvégezni, a lehető legrövidebb időn belül. Mindezt, azért mert télen rosszabbak a terepi körülmények és a madarak is másképpen viselkednek, mint a fészkelési időszakban.
  • Ha időnk engedi és a terepviszonyok is alkalmasak, akkor a 15 felmérési pont mellett a többi ponton is végezhetünk számlálást. Fontos, hogy ilyen esetben a térképen megadott pont számát is feljegyezzük a terepnaplóba.
  • A téli munkát csak abban az esetben végezze el, ha tudja vállalni a mostohább terepi viszonyokat!

Töltsön egy napot januárban is mindennapi madaraink felmérésével!

Kérjük, hogy a téli felmérés eredményeit legkésőbb február 15-ig küldjék meg a Monitoring Központ címére! (4401 Nyíregyháza Pf. 286.)

További információk: Mindennapi Madaraink Monitoringja (MMM) 

nike air max 1 release

© MME-BirdLife Hungary »