Nem korán érkeztek, el sem mentek! - Mit tehetünk az áttelelő gólyákért?

Címkék:

Az elmúlt héten több "megérkezett az első gólya" témájú hír jelent meg a médiában. Azonban az ezekben a beszámolókban tévesen bemutatott példányok nem vonuló, hanem az utóbbi években mind gyakrabban áttelelő egyedek voltak.

Ezek a gólyák a telet elsősorban az általuk jól ismert területen tartózkodva élik túl, ahol tudják, hogy hol találnak pockos tarlókat, be nem fagyó vizeket, hulladéklerakókat, vagy ahol az emberek etetik őket. A telelő gólyák azonban hosszabb-rövidebb időszakokra "eltűnhetnek" a megszokott helyükről, ilyenkor akár nagyobb távolságokra is elkóborolnak.

A napokban beköszöntő és a jövő héten tovább szigorodó télben ezek a gólyák még jobban rászorulhatnak a segítségünkre. Ebben szeretnénk a madárbarátok segítségére lenni.

 

Kérjük, ha Ön is tud olyan telelő fehér gólyáról, mely nincs feltüntetve a fenti térképen vagy az alább letölthető felsorolásban, akkor küldje el a megfigyelési adatokat (hely, időpont, példányszám stb.) az MME Monitoring Központjának ide >>. Köszönjük!

 

 

Miért maradnak itthon és miként maradnak életben?

A gólyák rendkívül gazdag tápláléklistával rendelkező madarak. Nyáron elsősorban rovarokkal táplálkoznak, de gyakorlatilag bármit, amit le tudnak nyelni: kisrágcsálókat, gyíkokat, békákat, kígyókat, halakat is megfognak. A faj éppen azért vonuló, mert a fő táplálékbázisát jelentő rovarok télen nem hozzáférhetőek. Ha azonban tisztában vagyunk azzal, hogy a fehér gólyák hosszú távú - a Szaharától délre - vonuló madárként akár Dél-Afrikáig is elrepülnek, ami oda-vissza több mint 20.000 km-es veszélyekkel teli utat jelent minden évben, akkor már nem olyan nehéz beleélnünk magunkat annak a gólyának a helyzetébe, mely az áttelelés megkockáztatása mellett dönt. Ezt több körülmény teszi reálisan túlélhetővé számukra, ezekről, valamint etetésük, esetleg szükségessé váló mentésük részleteiről itt olvashat. >>

Yung-96 - Silver Metallic

© MME-BirdLife Hungary »