Tisza újra útnak indult, s Zagyva is odébb állt

Tisza az elmúlt két hétben Libanon déli részén töltötte idejét, de időnként kirándulgatott Izraelben és Libanonban (1-2 napos, 50-100 km-es kirándulások). Pénteken azonban újra útnak indult, s egy nap alatt megtett 270 km-t észak felé. Már délelőtt elhagyta Libanont, s meg sem állt Szíria északnyugati határáig. Az éjszakát már a szír-török határtól 15 km-re, egy kisebb hegyen töltötte, Kafriyah-tól északra.
Zagyva is megunhatta törökországi telelőhelyét, ahol az elmúlt fél évet töltötte. November óta Törökország délnyugati részén, egy mindössze 50 km-es körzetben mozgott, de május 4-én és 5-én megtett 120 km-t nyugati irányba a tengerpart mentén, s az utóbbi 5 napot már Akçapınar közelében töltötte.

Tisza (piros) és Zagyva (narancs) útja 2012 nyarától, 2013. május 10-ig.

A két gólya jelenleg mintegy 700 km-re van egymástól légvonalban.

 

A kérdés az, hogy vajon folytatják-e útjukat vagy újból megállnak? Tisza esetében talán biztosabbnak tűnik, hogy most továbbmegy, s reméljük, hogy ma már Törökországban éjszakázik, nem a szíriai Aleppó felé indul tovább, ahol jelenleg is polgárháború zajlik!

Azon kívül, hogy két fiatal jeladós gólyánk újra jelentősebb távolságokat tett meg, a mai bejegyzés másik apropója is van, mégpedig az, hogy most van a Vonuló Madarak Világnapja: World Migratory Bird Day >>

Ennek kapcsán arra a szomorú tényre is ki kell térnünk, hogy Libanonban, amit Tisza éppen most hagyott maga mögött, sajnos ezrével mészárolják ma is a vonuló madarainkat: Hunting of migrant birds in the Lebanon >>

Tisza és Zagyva útja a satellitetracking.eu frissített térképén >>

A gólyák jeladós nyomkövetése a „Madárvédelem és kutatás határok nélkül” (HUSK/1101/2.2.1/0336) projekt keretében, a „Magyarország - Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködés Operatív Program 2007-2013” támogatásával valósul meg.

Tisza mozgása május első 10 napján ::: Az első kilenc napban csak kisebb kirándulásokat tett Izraelben és Libanon déli részén, majd 10-én 270 km-t repült majdnem a szír-török határig.

Nappal és éjjel is mészárolják a gólyákat Libanonban. ::: Forrás: www.komitee.de

Itt pihent a pénteki nagy út előtti két éjjelen (Libanon, Dimechqiye közelében). ::: Google Föld 3D

Ilyen tájon töltötte idejét 8-9-én (Dimechqiye). ::: Forrás: Panoramio, Fotó: alxi

Sziklás hegyvidék (Mazraat Doumiat) ::: Forrás: Panoramio, Fotó: alxi

Ehden városa mellett haladt el, s megérkezett a 2000 méternél magasabb, télen hóborította Libanoni-hegységhez. ::: Google Föld 3D

Ehden városa a hegyek lábainál ::: Forrás: Panoramio, Fotó: Joseph Saadeh

A télen havas Libanoni-hegység ::: Forrás: www.habeeb.com

Kafriyah-tól északra éjszakázott, alig 15 km-re a szír-török határtól. Ez már zöldebb vidék, mint ahol az elmúlt egy hónapot töltötte. ::: 2013.05.10.

A távolban – mintegy 30 km-re északnyugatra – az 1709 méteres Mount Aqra csúcsa látható, ami már Törökországban van. ::: Google Föld 3D

Ilyen zöld tájra ért Szíria északnyugati részén. ::: Forrás: Panoramio, Fotó: Beshoo

Zagyva május első 10 napján megtett útja. Mintegy 150 km-t mozdult el, s ebből 120-at május 4-én és 5-én.

A táj, ahol Zagyva most tartózkodik (Törökország, Akcapinar) ::: Forrás: Panoramio, Fotó: dedefuat

Törökország, Akcapinar: házak, mecset, erdő és hegyek ::: Forrás: Panoramio, Fotó: Nurullah Gürbüz Köse

nike air max 2019 zappos

Comments

© MME-BirdLife Hungary »