Tokaji Partifecske Hajózás - 2013. május 11. (szombat)

A Vonuló Madarak Világnapján, 2013. május 11-én, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Nyíregyházi Helyi Csoportja szeretettel meghív minden érdeklődőt Tokajba, hogy a 100 főt befogadó „Csege” hajóval egy közel kétórás hajózás során megtekinthessék Európa egyik legnagyobb, több ezer páros partifecske telepét Szabolcs község határában, a Tisza szakadófalaiban, ahova a madarak folyamatosan érkeznek vissza afrikai telelőterületeikről április vége óta. A programot az MME a 2010-es fecskevédelmi évben indította el.

A hajózás során a partifecsketelepeken a párválasztás időszaka zajlik, amely egyike a leglátványosabb időszakoknak e madárfaj életében. A partifecskékkel és a hajózáskor érintett állományról szóló legfrissebb híreket a www.partifecske.mme.hu honlap oldalon érhetőek el.

A hajózás alkalmával Dr. Szép Tibor egyetemi tanár, a partifecskék hazai kutatója mutatja be a partifecskéket, azok példáján a vonuló madarak életét, e napjainkban jelentős állománycsökkenést mutató madárfajokat veszélyeztető tényezőket és természetesen a hajózás során érintett Tisza szakasz természeti értékeit.

A túrákat a program kitalálója és házigazdája, Dr. Szép Tibor, a partifecske kutatás világhírű szakértője vezeti,...

... melynek során a fecskék különleges életmódjáról, a fecskekutatás  módszereiről is beszél, és bemutatja ennek különleges  eszközeit is: a képen azt az endoszkópos kamerát  és monitor szemüveget, amivel a fészeküregek belsejét tanulmányozzák.

 

Mit vigyek magammal?
Javasoljuk, hogy kisrádiót, illetve rádióadások (FM) vételére alkalmas mobiltelefont és fülhallgatót hozzanak a résztvevők, hogy jó hangminőségben hallhassák az előadót a hajóút során.

Ne felejtsük el, hogy a vízen mindig hűvösebb van, mint a parton, ezért érdemes széldzsekit, a napsütés ellen is védő kalapot, fejkendőt is magunkkal hozni némi élelem és víz mellett.

Hogyan zajlanak a nap eseményei?
A program keretében 2013. május 11-én, szombaton, 9.00-kor, 13.00-kor, 15.00-kor és 17.00-kor indul hajójárat a tokaji Bonchidai Csárdánál lévő hajókikötőből (Tokaj, Széchenyi sétány 5. A.). A hajótúrák mintegy másfél órásak.

A hajójáratokra helyfoglalást a hajótársaságnál (www.hajokirandulas.hu) e-mail üzenetben: info@hajokirandulas.hu, illetve telefonon: 06-47/552-187, 06-20/971-6564 lehet megtenni.

Jegyeket a helyszínen, a hajón is lehet vásárolni, jegyárak:

  • felnőtt 1200 Ft/fő
  • gyerek/nyugdíjas 900 Ft/fő
  • családi 3000 Ft/fő

A túravezetés ingyenes!

A túrákról tovább tájékozódhat az alábbi kisfilmekből és az elmúlt három év beszámolóiból (a videók alatt).

Videó a 2011. évi program első ...

... és második napi kishajós programjáról (Fotók, videók: Orbán Zoltán)

 

Beszámolók az elmúlt évi programokról

Air Foamposite One Pro

Comments

Aki még nem volt ezen a programon, annak csak ajánlani tudom! Persze én elfogult vagyok a Tiszával és a partifecskékkel is. :-)

© MME-BirdLife Hungary »