10*10 km

Ahol a madár(számláló) se jár

Címkék:

Talán már benned is felmerült a kérdés, hogy a MAP adatbázis fejlécében látható három számláló közül a legalsó meddig növekedhet még? A másik kettőnek (teljes fajlisták száma és összes adatrekord) ugyanis nincsenek korlátai, az évek során egyre nagyobbak lesznek, de az érintett UTM négyzetek száma egyszer eléri a maximumát. Jelenleg 13098 2,5*2,5 km-es négyzetből vannak feltölött adataink, ami a lehetséges 15438 négyzet 85%-a. Ez a szám, nem meglepően, egyre lassabbab növekszik, hiszen az ország minden egyes apró szegletében mégsem járhatnak madárszámlálók. Hol vannak ezek a négyzetek, ahol még a madár(számláló) se jár?

Fajok összesítő térképei - Kövesd élőben a Madáratlasz térképeinek elkészülését!

Május közepén elérhetővé tettük a MAP adatbázisban a fajok összesítő térképeit, amelyen bárki megtekintheti, hogy az egyes madárfajok előfordulásairól és fészkelésük valószínűségéről honnan vannak már feltöltött megfigyelési adataink. Ez egy nagyon informatív és látványos eszköz, hiszen a látogatók bármelyik hazai madárfajra és bármilyen időszakra vonatkozóan előállíthatnak térképeket, interaktív módon. A térképen jól láthatóan, színekkel elkülönítve jelennek meg az összesített eredmények, de az egyes 10*10 km-es UTM négyzetekre kattintva további háttéradatok is megtekinthetőek (ezek eléréséhez regisztráció és belépés szükséges), s természetesen az információk helyes értelmezéséhez útmutató is elérhető.

MAP - Négyzetek (UTM 10*10 km) és gazdáik

Címkék:

A mai napon elkészítettük a MAP adatbázis egy új funkcióját, melynek használatával jelezhetitek, hogy kisebb-nagyobb csoportban (2-6 fő, vagy több), melyik 10*10 km-es UTM négyzet(ek)ben végeznétek el a felméréseket és azt is, hogy ezt melyik évben tervezitek.

Tartalom átvétel
© MME-BirdLife Hungary »