A fehér gólyák is befészkelték magukat a MAP adatbázisba!

Néhány nappal ezelőtt írtam róla, hogy gondos előkészítő munka után a Mindennapi Madaraink Monitoringja (MMM) adatait importáltuk a MAP adatbázisba. A cikk végén megemlítettem, hogy a következő hasonló adatimportálás a fehér gólya fészekadatbázis költési eredményeit fogja tartalmazni.

Ma reggel megtörtént az import, így a fehér gólyák nagy számban befészkeltek a MAP adatbázisba. Ennek részleteiről írok az alábbiakban.


Ugyanannak a gólyafészeknek (Szorgalmatos, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye) egy évi
költési adata látható a bal oldalon a MAP adatbázisban (alkalmi megfigyelési űrlapon),
amelynek a jobb oldalon a Gólyafészek adatbázisban lévő adatlapja és térképe.

 

Néhány információ az importálásról:

  • Azokkal az adatokkal dolgoztunk, amelyek fel voltak töltve 2015. január 26-ig Gólyafészek adatbázisba. (Ekkor exportáltuk az adatokat az elemzésekhez, amelyből az éves beszámoló is készült: Nem csökken, de egyre sérülékenyebb a magyarországi fehérgólya-állomány)
  • Minden olyan gólyafészek költési eredményeit importáltuk, amelynek voltak megfelelő koordinátái, de csak azokat az éveket, amelyekben lakottak voltak.
  • 78 764 költési eredmény adatot exportáltunk, s ebből 42 697 felelt meg a fent említett követelményeknek (a legkorábbi 1952-ből származik, de az adatok zöme a 2005 utáni évekből való).
  • Ha egy fészekben egy adott évben volt fészkelésbe kezdő pár és/vagy fiókák is, akkor C FV kódot kapott, ha nem volt költés, de a fészek lakott volt, akkor B FV kódot.
  • Természetesen ezeket az adatokat nem lehetett fajlistaként importálni, ezért alkalmi megfigyelési adatként kerültek be a MAP adatbázisba.
  • Mivel a legtöbb esetben egy költési eredmény adathoz nem tartoztak napi megfigyelések (a költési eredmények egy fészek esetében évente egyszer kerülnek feltöltésre, sok esetben több napi megfigyelés eredménye alapján), így nem ismerjük a megfigyelések pontos napját, ezért minden egyes év adatát az adott év júniusának 15. napjára írtuk +/- 10 nap pontosságot megadva (a költések eredményességét abban az időszakban mérik fel általában).
  • Sajnos, mivel a Gólyafészek adatbázisban a megfigyelőknek nincs rögzítve a felmérő azonosítójuk vagy nem is rendelkeznek azzal (a MAP adatbázisban kötelező mező), ezért minden onnan származtatott adat az MME Monitoring Központ "felmérő azonosítójával" került a MAP-ba. S ez minden olyan adatbázisunk importálásakor így lesz, amikor nem rendelkezünk felmérő azonosítókkal.


A fajok összesítő térképein a fehér gólya térképe az elmúlt egy-két évtizedre vonatkozóan
már meglehetősen bordó lett, azaz jó a lefedettség a C* FV** kódokból. :-)
*C: B
iztos fészkelés; **FV: fészkelési valószínűség


Az áttekintő térképen is megnőtt a lefedettség a 2014 előtti időszakra vonatkozóan. 
Még ha csak egy faj miatt is, de zöldbe borultak az eddig üresen álló területek is.
De ez ne tévesszen meg senkit, mert a zöld éretlen,
tehát még sok munka áll előttünk! ;-)

Adidas Neo Shoes Mens Sneakers Sale,Official Adidas Neo Shoes Womens Online

© MME-BirdLife Hungary »