A világ madárszámláló szemüvegen át

Nem újabb kütyükről írok, ahogy tettem azt a Madártávlat 2012. évi számaiban megjelent cikksorozatban (Modern eszközök a madármonitoring szolgálatában I – III.*). Most inkább arra, az elsőre talán furcsának tűnő jelenségre szeretném felhívni a figyelmet, ami egyébként mindenkit „veszélyeztet”, ha bármilyen speciális témával foglalkozik. A madárszámlálás is ilyen, s ha az ember hosszabb ideje foglalkozik vele, akkor könnyen felfedezheti magán a jellegzetes tüneteket, azaz, hogy madárszámláló szemüvegen át nézi a világot. Amikor már a mindennapokban is észrevehető, hogy minden madarat megszámlálnál. Nem olyankor, amikor eleve felmérések miatt vagy terepen, s mondjuk MMM, RTM vagy vízimadár számlálást végzel, hanem amikor sétálsz az utcán, s egy épületen meglátsz néhány molnárfecske fészket vagy egy városi tóban récéket, vöcsköket, sirályokat látsz, s már jegyeznéd is fel a fészkeket, párokat, fajokat, egyedszámokat, korokat és ivarokat.

Magamon már régóta észlelem a tüneteket, s az előző hétvégén megtörtént két eset talán jól példázza, hogy „szemüveges” vagyok. :-)

Szombaton megnéztem egy Index videót egy olyan témáról, aminek látszólag semmi, de semmi köze nincs a madarakhoz. (A videó címe: Az nem lehet, hogy többé ne legyen cigi. A riportokat Püspökhatvan és Ősagárd kocsmáiban és környékén forgatták.)

A lényeg ezúttal, hogy a Nógrád megyei Ősagárdon forgatott részben két alkalommal, néhány másodpercre feltűnt egy gólyafészek. Beton oszlopon, ami ’A’ típusú, szigetelt kábeles vezeték leágazásokkal. Naná, hogy ez fogott meg a videóban. :-)

Az ominózus videó, melyben 01:18-nál és a végén 03:10-nél látható a gólyafészek:

 

Azonnal meg is néztem a gólyafészek adatbázisban Ősagárd fészkeit, de meglepve tapasztaltam, hogy nincs ott ismert fészek, csak két üres fészektartó. Természetes, hogy azonnal megnéztem a Google térképén a Street View képeket, s meg is találtam a Rákóczi úton mindkét üres fészektartót. De a videóban látott fészket nem. Sajnos a kisebb településeken a Google autói csak a főutcákat fotózták végig spéci kameráikkal. Valószínűleg valamelyik mellékutcában van a fészek, mert a videóban látható környezet és házak sem voltak felismerhetőek a Street View-n. A labda tehát fel van dobva mindenkinek, aki arra jár. Remélem, hogy mielőbb ott lesz az adatbázisban ez a fészek is! ;-)

Az egyik üres fészektartó Ősagárdon, a Google Street View-n (Rákóczi út 3.):


Nagyobb térképre váltás

A másik eset 2010 óta minden nyáron megtörténik velem. Szombaton, a nyári meleg enyhítésére, meglátogattuk Sóstógyógyfürdő standfürdőjét. Nem vagyok az a napozós-lubickolós típus, de 2010 óta, amikor a fecskék voltak az év madarai, minden nyáron legalább egyszer-kétszer strandolunk ott.

Az élményfürdő és a strandfürdő épületein ugyanis molnárfecskék költenek, s a fészkeket kívülről nem lehet látni, így megszámlálni sem.

Az utóbbi években sajnos jelentősen csökkentek fecskéink költőállományai (az MMM adatai ezt mutatják), s ezért is fontos, hogy a lehető legtöbb fészkelőhelyen évről-évre megszámláljuk fészkeiket és a költő párokat, s feljegyezzük a veszélyeztető tényezőket. Így, ha már 2010-ben felmértem a fürdő épületeit, akkor ezt minden évben megteszem. A fürdőzés és napozás pedig a ráadás. :-)

Egyébként örömmel konstatáltam, hogy az elmúlt négy év során most költött a legtöbb molnárfecske a fürdők épületein (20+2+14 fészek és 15+2+6 pár).

Az Aquarius Élményfürdő fészek számlálásainak adatlapja, a Fecske- és gyurgyalagfigyelő adatbázisban >>

A strandfürdők molnárfecske fészkelőhelyei az adatbázis térképén

 

Nem mellesleg az országot járva egy-egy kastély vagy más nagyobb középület homlokzatának barokkos külső díszítéseit sem elsősorban esztétikai élvezet miatt figyelem, hanem főként funkcionalitása végett, hiszen a molnárfecskék szeretnek mindenféle kiszögellések alá fészket építeni. :-)

Ez lett volna két egyszerű példa, hogy milyen is a világ madárszámláló szemüvegen át.

Kérem, szóljatok hozzá, ha nektek is vannak hasonló vagy teljesen más, a mindennapokat színesítő, extrém madárszámlálással kapcsolatos történeteitek! Csak óvatosan a hozzászólásokban az elmeállapotomat firtató kérdésekkel! ;-)

 

* A cikk elején említett Madártávlat cikkek elérhetőek itt. >>

  • Nagy, K. (2012): Modern eszközök a madármonitoring szolgálatában I. - Online adatbázisok. Madártávlat 2012/1: 12-14.
  • Nagy, K. (2012): Modern eszközök a madármonitoring szolgálatában II. - Helymeghatározás. Madártávlat 2012/2: 21-24.
  • Nagy, K. (2012): Modern eszközök a madármonitoring szolgálatában III. – „Vissza a jövőbe”. Madártávlat 2012/4: 18-20.

Nike Benassi Slide

© MME-BirdLife Hungary »