Aktuális MMM hírek - Téli számlálások, Országos Találkozó és a tavalyi év adatai

Mindazoknak, akik 2016-ban beküldték a tavaly téli MMM felméréseik eredményeit, küldtünk üres terepnapló(ka)t a januári számláláshoz. Reményeink szerint azok meg is érkeztek, s többen már elvégeztétek a felmérést vagy már tervezgetitek, hogy melyik napon indultok számlálni. Ne feledjétek: sál + sapka! ;-)

Országos Találkozó
Decemberi körlevelünk általában az évente megrendezett Országos Találkozó meghívója is egyben. Ezúttal nem, mert még nem végleges a helyszín és az időpont. Utóbbi már csaknem biztos, legalábbis jelenlegi terveink szerint március első hétvégéjét céloztuk meg (2017. március 4-5.). Az idei évben az MMM és a MAP Országos Találkozóit együtt szerveznénk a madárgyűrűzők éves találkozójával. (Ez több szempontból is előnyös. Egyrészt felmérőink egy része egyben madárgyűrűző is, így nekik nem kell két hétvégét feláldozniuk a két szakmai rendezvényre, másrészt a Monitoring Központ és a Madárgyűrűzési Központ munkatársai közösen alkotják az MME monitoring és kutatási csoportját, s fontosnak tartjuk, hogy szorosan együttműködjünk minden szinten. Így ez már a rendezvényeink terén is megvalósul.)

Amint biztos lesz a helyszín és az időpont, akkor megküldjük a meghívót és az Országos Találkozó részletes programját felmérőinknek.

Tavalyi terepnaplók 
Ha van még olyan 2016. évi vagy korábbi MMM terepnaplód, amit eddig nem küldtél meg a Monitoring Központnak, kérjük legkésőbb 2017. január 20-ig postázd, s ha időd engedi, akkor előtte töltsd fel az MMM online adatbázisba, és frissítd fajfelismerési adatlapodat, ha szükségesnek érzed!

Téli MMM számlálás
Immáron 18. alkalommal zajlanak a téli MMM számlálások. Mindazoknak, akik 2016-ban végeztek téli MMM felméréseket, a januári számláláshoz küldtünk üres terepnaplót. Kérjük, hogy akinek még szüksége lenne nyomtatványokra, jelezze a Monitoring Központ valamelyik elérhetőségén!

A téli számlálás részletei: A téli számlálást ugyanazokon a pontokon kell elvégezni, mint a fészkelési időszakban, szinte ugyanazokkal a módszerekkel, a legfontosabb különbségek a következők:

  • A téli felmérést január 1-31. között, egy alkalommal végezze el.  Lehetőleg olyan napot válasszon, amikor nem fúj erős szél, nem esik (eső, hó, egyéb) és lehetőleg nincs nagy köd. Érdemes arra is figyelni, hogy ne legyen olyan magasságú hó, amikor már gyalogosan sem tud közlekedni. A terepnapló lapjain tüntesse fel az időjárási körülményeket (szél, köd, csapadék) és a 100 m-es körön belül az élőhelyek hóval való borítottságát és esetleges változásait a tavaszihoz képest.
  • A számlálást reggel 6 és délután 4 óra között kell elvégezni, a lehető legrövidebb időn belül. Tehát nem kell délelőtt befejezni, mivel télen rosszabbak a terepi körülmények és a madarak is másképpen viselkednek, mint a fészkelési időszakban.
  • Ha ideje engedi és a terepviszonyok is alkalmasak, akkor a 15 felmérési pont mellett a többi ponton is végezhet számlálást. Fontos, hogy ilyen esetben a térképen megadott pont számát is feljegyezzük a terepnaplóba.

Kérjük, hogy a téli felmérés eredményeit legkésőbb 2017. február 28-ig küldjétek meg a Monitoring Központ címére, s ha lehetőséged van rá, akkor előtte az adatokat töltsd fel az MMM online adatbázisba!

Töltsünk legalább egy napot januárban is gyakori madaraink felmérésével!

PW Human Race NMD

© MME-BirdLife Hungary »