Áprilisi MAP-ozásom

2014. április 30. 

Hajnalban ismét MAP-oztam (Madáratlasz Program), ezúttal a Zab-szék körül.

32 faj fészkelése lehetséges/valószínű/biztos.

Legjobbak: kék vércse tojásos fészekalj (amúgy 6-8 pár esélyes), széki lile (1 revír), bütykös ásólúd (fészkelőhelyen), kékbegy (7 revír), réti tücsökmadár (2 revír).

Tömeges a mezei pacsirta (kb. 90 revír), a foltos nádiposzáta (kb. 75 revír).

A terület egyben egy alapállapot felmérés is, a kezelések monitorozását (bivalylegeltetés, szántók visszagyepesítése, nádas visszaszorítása, ezüstfások megszűntetése, őshonos erdőtelepítés kezelése, őshonos facsoport ültetése stb.) fogja szolgálni az évek során.

Erdei fülesbagoly fiókája. Itt már megkapta a gyűrűjét. Az ágra felhelyezve azonnal szétterítette a szárnyait, hogy nagyobbnak látszódjon, csőrével pattogott, fújt. Ő így védekezik. – itt: Zab-szék.

 

2014. április 27.

Ma elkezdtem a fészkelő madarak atlaszához a térképezéseket Kecskemét belvárosában.

Az eredmény: 23 madárfaj, és mind költésgyanús.

A legjobbak: 1 pár vörös vércse a Nagytemplomban, 1 pár karvaly, 2 pár balkáni fakopáncs, 5-6 pár örvös galamb, 2 pár vetési varjú.

A fekete rigó nagyon brutál mennyiségben van jelen, 70+ párral találkoztam!* A bejárás során 3,75 km2-t fedtem le - eddig.

*Nagy Károly megjegyzése: Az olyan gyakori fajokat, mint a fekete rigó, nem szükséges megszámlálni vagy megbecsülni állományukat, de Pigi ezt is megteszi, amit ezúton is köszönünk! ;-)

Zoom Kobe Venomenon V 5

© MME-BirdLife Hungary »