Csatlakoztunk az EuroBirdPortal projekthez - ehhez is kell a MAP!

Egy hete írtam az EBBA2 eredményesen lezárult harmadik kísérleti adatszolgáltatásáról, s most egy másik örömteli, de újabb feladatokat is jelentő európai kezdeményezésről számolok be, amit az EBCC indított néhány éve, s most mi is csatlakoztunk hozzá. Az EuroBirdPortal (EBP) projekt szeretné európai léptékben nyomon követni a madarak előfordulásának tér- és időbeli mintázatát. Eddig 21 ország 69 intézménye csatlakozott, s ezek nemzeti vagy nemzetközi online adatbázisai, több mint 100 ezer madármegfigyelő évi 30 millió adatával.

Ehhez szeretnénk mi is hozzátenni néhány száz megfigyelővel évente néhány százezer vagy akár 1 millió adatot.

Január 16-án megküldtük az aláírt együttműködési megállapodást, s ezzel hivatalosan is csatlakoztunk az EuroBirdPortal (EBP) projekthez. Majd néhány nap múlva kitöltöttem a frissen csatlakozott partnerek kérdőíveit, amelyek elsősorban a MAP adatbázisról és az adatgyűjtésünkről kérdezgetett, s megküldtem az EBP által jelenleg érintett 105 madárfaj neveinek magyar megfelelőit és a logónkat.

Az EBP főbb céljai röviden:

 • Leírni és bemutatni a madárfajok előfordulásának tér- és időbeli mintázatát, nagy felbontásban és európai léptékben (szezonális eloszlások változásai, vonulási mintázatok, fenológia stb.), valamint követni azok változásait.
 • Az európai online adatgyűjtő portálok és megfigyelő hálózatok fejlesztése, a szabványos adatgyűjtés és a "jó gyakorlatok" (best practices) támogatása, s a szervezetek és a madármegfigyelők közötti együttműködés elősegítése.

Az EBP-ről és az együttműködésről további részletekkel később jelentkezem, amikor már érdekes és konkrét gyakorlati lépésekről számolhatok be.

Eddig is főként olyan nemzeti vagy nemzetközi adatbázisokkal csatlakoztak, amelyek teljes fajlistás adatsorokat gyűjtenek (complete list). Hazánkban ilyeneket a Madáratlasz Program (MAP) keretében fejlesztett adatbázisunk tud szolgáltatni.

Az EBP térképi megjelenítője még demo üzemmódban működik, de már most 9 különböző tematikus térkép számtalan kombinációját képes lejátszani 50 madárfaj 2010-2014 közötti időszakának megfigyelési adatai és időjárási adatok alapján. A sokféle adatbázisból származó sokféle adat felhasználásával 30*30 km-es négyzetekre vonatkozó összegzéseket készítenek (előfordulás, jelenlét / hiány, sűrűség, hőmérséklet, csapadék stb.).


Egy példa a számtalan megjeleníthető (lejátszható video) térkép egyetlen pillanatára.
Füsti fecske előfordulások és hőmérsékleti minimumok, 2014. március 26. - április 1. között.

 

Mit kell tennünk ahhoz, hogy megfelelő mennyiségű és minőségű adattal tudjunk hozzájárulni az EBP adatbázisához?

 • Megfelelő számú és eloszlású (térben és időben) teljes fajlistás megfigyelési adatsort kell gyűjteni, majd feltölteni a MAP adatbázisba.

Minőség és eloszlás, realitás és feladat

 • Minőség: a teljes fajlistás adatsorok a legjobbak, bár a részleges fajlisták és az alkalmi megfigyelések is fontosak lehetnek.
 • Eloszlás térben: az ország minden régiójából, megyéjéből, nagyobb tájegységéből legyenek teljes fajlistáink.
 • Eloszlás időben: nem elegendő, ha csak a térbeli eloszlás megfelelő, mivel az EBP heti felbontásban szeretné nyomon követni a fajok előfordulását. Ezért a fent említett térbeli eloszlást hetente kellene produkálni.
 • Mit jelent ez számokban? Ha megfelelő térbeli eloszlással hetente 200 db 2.5*2.5 km-es UTM négyzetből lenne teljes fajlistánk, az kezdetnek nem lenne rossz!
 • Mennyire reális ez? Tavaly a költési időszakban, amikor jellemzően a legtöbb megfigyelő aktív a MAP-ban, 4 hónapon keresztül hetente 300-on felül, sőt május közepétől június közepéig heti 450+ négyzetből érkeztek teljes fajlisták! A csúcs egyébként a május 16-án kezdődő hét volt, 582 négyzettel.
 • A költési időszakon kívül eddig a heti 50-150 négyzet volt jellemző. Erre kell rátennünk még egy lapáttal, amihez minél több megfigyelőt kell rábeszélnünk arra, hogy egész évben gyűjtse a fajlistáit.
 • A feladat tehát egyszerű: hetente sétálni egy-két órát egy-két alkalommal, miközben aktívan megfigyeled és rögzíted az észlelt madárfajok listáját (esetleg az egyedszámukat is).


Az eddigi legjobb a május 16-án kezdődő hét volt, 582 négyzettel. Ennyit persze minden
héten egy ideig még nem fogunk elérni, de nem is szükséges.
Forrás: MAP adatbázis > Fajok előfordulási gyakorisága >>

 


Tavaly ősszel még voltak ilyen gyenge heteink. A mennyiség is kevés és a térbeli eloszlás
sem túlzottan acélos. 
Forrás: MAP adatbázis > Fajok előfordulási gyakorisága >>

 

Eredetileg 50 madárfajjal indult az EBP, majd ezt hamarosan 100 fajra növelik. A lenti listában egyébként 105 faj szerepel, s a *-al jelöltek közül kerül majd ki a +50:

 • balkáni gerle, barátposzáta, barázdabillegető*, barna kánya*, barna rétihéja, bíbic, billegetőcankó, böjti réce, búbosbanka, bütykös ásólúd*, cigánycsuk*, csicsörke*, csilpcsalpfüzike, csíz*, csonttollú, csörgő réce, dankasirály*, darázsölyv, daru, egerészölyv*, énekes nádiposzáta*, énekes rigó, erdei cankó, erdei pacsirta*, erdei pinty*, erdei pityer, fácán*, fakó rétihéja*, fehér gólya, fenyőpinty*, fenyőrigó, fitiszfüzike, foltos nádiposzáta, fülemüle*, fürj*, füsti fecske, fütyülő réce*, gatyás ölyv*, halászsas, hamvas rétihéja*, hantmadár, havasi partfutó, havasi pityer*, házi rozsdafarkú, házi veréb, kabasólyom, kakukk, kanalas réce*, kanalasgém*, kárókatona*, karvaly*, kék cinege*, kék vércse*, kékbegy*, kékes rétihéja, kenderike*, kenti csér*, keresztcsőrű, kerti poszáta*, kerti rozsdafarkú, kerti sármány*, kis lile, kis poszáta, kormos légykapó, küszvágó csér, lappantyú*, mezei pacsirta*, mezei poszáta, molnárfecske, nádi sármány*, nagy bukó*, nagy goda, nagy lilik, nagy őrgébics*, nagy póling, nílusi lúd, nyaktekercs*, nyári lúd*, nyílfarkú réce, örvös galamb*, örvös légykapó*, örvös lúd*, örvös papagáj, örvös rigó*, pajzsoscankó, partifecske, piroslábú cankó*, réti cankó, réti fülesbagoly, réti pityer*, rozsdás csuk*, sárga billegető, sárgarigó, sarlósfecske, sárszalonka, seregély*, sisegő füzike*, szajkó*, szőlőrigó, szürke cankó, tövisszúró gébics, vadgerle, vándorfüzike, viharsirály*, vörös kánya*

Frissítés (2017.05.15.)

Később az EBP is beszámolt róla, hogy 6 új ország csatlakozott a projekthez. >>


Zölddel jelölve az új partnerek országai

nike air max 1 china

© MME-BirdLife Hungary »