Csökken vagy növekszik? Frissítettük a trend grafikonokat az MMM adatbázisban

Címkék:

Frissítettük az MMM adatbázisban az interaktív trend grafikonok adatait! Jelenleg 163 grafikon jeleníthető meg. 110 faj esetében a fészkelési időszakról (1999-2014), 53 fajról pedig a telelési időszak trendjei (2000-2014). 44 olyan faj is van, melyről mindkét időszakból (fészkelési és telelési) elérhetőek a trend adatok.

A 110 közül 29 faj országos állománya csökken (27 mérsékelt-, 2 erős csökkenés) a fészkelési időszakban, legnagyobb számban a hosszútávú vonulók és a mezőgazdasági élőhelyek madarai. 22 faj stabil, 32 faj állományai pedig növekedést mutatnak (27 mérsékelt-, 5 erős növekedés).*

*A trendeket bemutató grafikonokon szövegesen is jelezzük a változások irányát és mértékét, melyeknek jelentése a következő:

  • erős növekedés / csökkenés: az éves változás értéke az 5%-os értéket meghaladó és szignifikáns (P<0.05)
  • mérsékelt növekedés / csökkenés: az éves változás értéke 5% körüli és szignifikáns (P<0.05)
  • stabil: az állomány nem csökken / növekszik (P<0.05)
  • bizonytalan: a meglévő adatok alapján nem állapítható meg változás

Természetesen az MMM adatbázisban megtekinthető grafikonokon látható minden adat jelentéséről részletes információk olvashatóak a grafikonok alatti útmutatóban.

Ha kíváncsiak vagytok a részletekre, akkor ajánlom figyelmetekbe az adatbázis menüjében a Grafikonok > Trend adatok >> menüpontot!

Az alábbiakban hat látható a 163 grafikonból. De ezeket is izgalmasabb megnézni az MMM adatbázisban, hiszen ott izgő-mozgó alkalmazás mutatja be a trend adatokat. ;-)

Az idei év madarának hazai állománya stabil volt 2014-ig.

Az agrár élőhelyek gyakori madarainak többségét sajnos még most is állományaik csökkenése jellemzi! Közülük a mezei pacsirta az egyik, melyet sokan az agráriumban történő változások indikátorának tartanak.

A barátposzáták hazai állománya továbbra is növekedést mutat.

A szürke légykapó hazai állománya továbbra is csökkenő trendet mutat, hasonlóan több más hosszútávú vonuló madárfajhoz.

Az egerészölyv telelő állománya stabil, ahogy a fészkelési időszakban mért trend is.

A széncinege trendje növekedést mutat a telelési időszakban, ahogy a fészkelő állományé is.

Colored New Balance

© MME-BirdLife Hungary »