EBBA2 - First data provision

Hétfőn megküldtük az első adatokat az új Európai Madáratlasz (EBBA2) projekt koordinátorainak. Az első adatközlés során minden résztvevő országtól öt madárfajról kértek fészkelésre vonatkozó adatokat, abban a formátumban, ahogy azt majd 2017-ben, a terepi felmérések végén is elvárják. Persze az nyilvánvaló volt, hogy az esetek többségében ezek még nem végleges adatok, de az adatközlő rendszer működésének tesztelésére kiválóan alkalmasak.

A csigaforgató (Haematopus ostralegus), a kékes rétihéja (Circus cyaenus), a dankasirály (Larus ridibundus), a gyurgyalag (Merops apiaster) és a hantmadár (Oenanthe oenanthe) voltak a tesztelésre kiválasztott fajok. Ezek közül nekünk az első kettővel nem sok munkánk akadt, ugyanis nem költenek hazánkban, így Nagy Zsolt kollégámmal csak az utóbbi háromra kellett fókuszálnunk.

Mivel az EBBA2 esetében a 2013-2017 közötti időszakra vonatkozó adatokra lesz szükség, ezért ebben az első adatküldésben az utóbbi két év fészkelésre vonatkozó adataival kellett dolgoznunk, illetve a néhány évvel ezt megelőző időszakból rendelkezésre álló adatok alapján becsülhettünk még állományokat. Elsősorban az RTM és az MMM adatbázisaiban meglévő adatok alapján határoztuk meg a fajok fészkelésének valószínűségét és becsültük meg állományaik nagyságát, a hazánkat lefedő 50*50 km-es UTM négyzetekben (a korábbi-, első EBBA esetén is az 50*50 km-es UTM-eket használták).

Természetesen, ahogy ezt fentebb is említettem, még nem a végleges és pontosabb adatokat közöltük (azt nem is tudtuk volna), hanem azokat, amit a most rendelkezésre álló adatok alapján lehetséges volt.

Az EBBA2 részére megküldött adatokból tegnap este állítottam össze ezeket a térképeket, hogy képet adjak arról, milyen információk nyerhetőek ki azokból. A három faj fészkelési valószínűségére vonatkozó térképeket a piros árnyalataiban láthatjátok (Possible - lehetséges; Probable - valószínű; Confirmed - visszaigazolt, ami nálunk biztos fészkelésként ismert), a dankasirály esetében pedig az állomány nagyságára vonatkozó térképet is, a zöld árnyalataiban (az EBBA2-ben használatos kategóriáknak megfelelően).

 

Az EBCC egyébként - az új idők új szeleinek megfelelve - saját Facebook oldalt is működtet az EBBA2 projektnek, ahol hétfőn este külön posztban üdvözölték a megküldött adatainkat. :-)

Hungary, welcome on the map! Congratulations and many thanks! - Ezzel köszöntötték az adataink megérkezését a frissített térképen, amely az adatbeküldések jelenlegi állását mutatja.

A képre kattintva az EBBA2 Facebook oldalán találod magad!

Természetesen az 1997-ben megjelent első Európai Madáratlasz (EBCC Atlas of European Breeding Birds) adatbázisa még ma is elérhető. A képre kattintva máris ott leszel!

 

Amíg mi Nagy Zsolttal ezzel voltunk elfoglalva, addig Kecskés Zsolt kollégánk (adatbázis- és web-programozó) a MAP adatbázis fejlesztésével volt elfoglalva (ahogy éppen most is). Legközelebb erről írok majd, hiszen sokan nagyon várjuk már, hogy milyen is lesz az adatfeltöltés. Addig is az alábbi coub-al (végtelenített 10 másodperces videó) búcsúzom. ;-)

Bejárt terület megjelölése (MAP adatbázis fejlesztése - Tesztelés, 2015.01.14.)

jordans for sale crimson

© MME-BirdLife Hungary »