Éljen május elseje! ;-)

A munka ünnepe a madarászoknak jó alkalom arra is*, hogy elvégezzék az éppen aktuális felméréseket. Különösen szeretjük az olyan május elsejéket, melyeknek köszönhetően 4 napos hosszú hétvégénk van.

Jómagam például elvégzem az egyik MMM mintaterületemen (EU51B4) az első felmérést, s több négyzetben tervezek MAP bejárásokat is. De ahogy az MME helyi csoportok webes híreit nézem, mindenki kihasználja majd ezt a 4 napot. Például a Nyíregyházi HCs. mocsári teknős megfigyelésre hívja a majálisozókat a Bujtosi-tavakhoz, szombaton pedig a Hortobágyon madarásznak. A Bükki HCs. pedig - gondolom számos más csoporthoz hasonlóan - elvégzi az éppen aktuális odútelep ellenőrzést. Ők vasárnap az Északi-Bükk talán legszebb vidékére, Varbóra mennek.

De egyedül is érdemes sétálni egyet, akár csak a városban, falun és környékén, s közben rögzíteni a megfigyelt madárfajok adatait a MAP terepnaplóba (vagy adatlapon). Esetleg megfigyelni a megérkezett fecskéket, sarlósfecskéket és gyurgyalagokat (utóbbiakból is láttak már néhányat), s feltölteni az adatokat ide. Sőt érdemes meglátogatni néhány gólyafészket (a korai érkezők első fiókái éppen a napokban kelnek ki!), s a fészkekről készült fotókat és a megfigyelések adatait feltölteni ide.

*A korosztályom (késői harmincasok és korai negyvenesek) madármegfigyelői 30 éve ezen a napon piros-fehér-zöld és/vagy vörös zászlócskákkal (hurkapálca és papír), színes lufikkal és énekszóval** vonultak fel városon és falun. Majd a felvonulás végén majálisoztak, miközben a szülők sört és virslit fogyasztottak a focipályán.

**Például a Májusköszöntő dalt, melynek szövege és dallama biztosan sokaknak ismerős még. >>

NIKE HYPERLIVE EP

© MME-BirdLife Hungary »