Elsőként hagyta el Magyarországot „Pöstény” az idén jeladóval megjelölt gólyafiókák közül

Pöstény 2013. augusztus 1-én került jeladóval elengedésre a Szécsény melletti Pösténypusztán található fészke közelében, ahová még napokig visszajárt testvéreivel. A fehér gólyákat a „Magyarország - Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködés Operatív Program 2007-2013” támogatásával zajló „Madárvédelem és kutatás határok nélkül” című projekt keretében jelöltük meg GPS-GSM típusú jeladókkal, melyek sms-ben küldik számunkra el a gólyák aktuális koordinátáit.

2013.08.08-án hagyta el a fészket és ezzel együtt Szécsény város külterületét. Az Ipoly-völgyön északra tartva egészen Vilkéig vonultak, ahol csapatával magasfeszültségű oszlopokon éjszakáztak. Másnap a közeli sóderbánya homokkupacain gyülekeztek, ahol kiderült, hogy egy másik jeladós gólya is van a csapatban, a projektünk keretében az Aggteleki-karszt szlovákiai oldalán Jabloncán, a BirdLife Szlovákia által megjelölt fióka.

A két jeladós gólya egymás mellett (jobb oldalon Pöstény) hajnalban Vilke határában ::: 2013.08.09. Fotó: Papp Ferenc

Két jeladós gólya (jobb oldalon Pöstény) hajnalban Vilke határában ::: 2013.08.09. Fotó: Papp Ferenc

 

A hajnali gyülekezés után a határt átlépve Ipolytarnóc külterületén a Vatai-féle kaszálón táplálkoztak. A 37 fős csapatban a 6 öreg gólya mellett idén kelt fiatalok voltak, főként az Ipoly völgyéből. Gyűrűik alapján sikerült azonosítanunk, a két jeladós mellett ipolyvecei, pataki, dejtári, ipolytarnóci és egy másik fészekaljból származó pösténypusztai gólyát is, egy szlovák gyűrűs gólya kódja is leolvasásra került. A csapat 10:30 előtt tovább állt és megkezdte a vonulását délkelet felé. A vonulási útvonal a Dobroda-völgy, Salgótarján, Mátrát északról kerülve a Zagyva-völgy és a Tarna-völgyön keresztül haladt az Alföldre, itt a két jeladós útja elvált és a pöstényi gólya a Borsodi-Mezőségbe, míg a jabloncai gólya Hortobágyra ment.

A jeladós gólyáink útját és más telemetriával jelölt madarakat a satellitetracking.eu oldalon követhetik. Pöstény vonulása ezen a linken keresztül érhető el. >>

A gólyák jeladós nyomkövetése a „Madárvédelem és kutatás határok nélkül” (HUSK/1101/2.2.1/0336) projekt keretében, a „Magyarország - Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködés Operatív Program 2007-2013” támogatásával valósul meg.

Pataki fiatal gólya Ipolytarnóc határában ::: 2013.08.09. Fotó: Papp Ferenc

A V1789 szlovák gyűrűs fiatal gólya hajnalban, Ipolytarnóc határában ::: 2013.08.09. Fotó: Papp Ferenc

Dejtári fiatal gólya "Pöstény" csapatában, Ipolytarnóc határában ::: 2013.08.09. Fotó: Papp Ferenc

Pöstény gólyacsapata Tiszacsege határában ::: 2013.08.11. Fotó: Papp Ferenc

Pöstény a csapat jobb szélén, Tiszacsege határában ::: 2013.08.11. Fotó: Papp Ferenc

Air Jordan XX9 29 Shoes

Hozzászólások

Tegnap este nem ért át a román-bolgár határon, de attól mindössze 10 km-re éjszakázott Piatra településnél.
Ma pihenőnapot tartott Pöstény, s a nap nagy részében el sem mozdult Piatrából, csak estére ment át Viișoara északi részébe (kb. 3 km délebbre). Így még mindig Romániában van.

© MME-BirdLife Hungary »