Felhívás - az MMM számlálási időszak meghosszabbítása

Az MMM tavaszi felmérések második számlálási időszakát - a csaknem egész májusban és június elején tapasztalt kedvezőtlen időjárási viszonyok miatt - meghosszabbítjuk. Így az idei évben a második számlálás határideje nem a szokásos június 10., hanem június 20.

Az elmúlt hetek különlegesen csapadékos időjárása nemcsak az embereknek okozott jelentős károkat, de a madarak költését is jelentősen nehezítette. Sok faj hazai állományának jelentős része nem tudta sikeresen befejezni első költését. Nap mint nap érkeznek az információk az elpusztuló fészekaljakról (fecskék, gólyák, gém- és kócsagtelepek, ragadozó madarak stb.), s ez előrevetíti, hogy sok madár pótköltésbe kezdhet. Információink szerint, az idei évben számos hosszútávon vonuló madárfaj állományainak jelentős része később kezdett költésbe, mint általában (talán éppen a megérkezésükkor kedvezőtlen időjárási viszonyok miatt). Az MMM tavaszi felmérések második számlálási időszaka főként a később hazaérkező fajok állományai miatt kiemelten fontos.

A számlálási időszak meghosszabbítása mellett nemcsak a madarak költésével kapcsolatos problémák miatt döntöttünk, hanem leginkább amiatt is, mert számos felmérő jelezte, hogy az esőzések miatt nem tudta elvégezni a 2. számlálást. Sajnos a legtöbb hétvégén esett, s a felmérőink többsége hétköznapokon nem tud időt szakítani a felmérésekre. Nem mellesleg a legtöbb területen még jó idő esetén sem tudták megközelíteni a megfigyelési pontokat, mivel a belvizek vagy áradások ezt lehetetlenné tették, vagy a felázott talaj miatt csak jelentős késéssel megközelíthetőek a számlálási helyszínek.

Mindezek miatt döntöttünk a meghosszabbítás mellett.
Tehát a 2. számlálás határideje ebben az évben: június 20.
Így további két hétvége áll rendelkezésre, s reméljük ennek köszönhetően sokaknak sikerül elvégezniük a 2. számlálást is.

Kérjük, ha ismer olyan felmérőt, aki nem rendelkezik e-mail címmel, értesítse erről a hírről!
Mi is megpróbáljuk telefonon elérni azokat a felmérőket, akiknek e-mail címét nem ismerjük.

NIke Dunk SB MID

© MME-BirdLife Hungary »