Gólyafészkek és a Google Street View

Címkék:

Ezen a héten lettek elérhetőek hazánk területére is a Google térképén látható Street View képek. Gondolom ennek köszönhetően mindenki megnézte már a lakóhelye környezetét, látható-e a ház előtt parkoló autója, esetleg ő maga vagy valamelyik szomszéd. Ezután jöhettek a kedvenc városok vagy a szálloda környéke, ahová éppen a nyaralást tervezik. :-)

Természetesen nekem azonnal az jutott eszembe, hogy vajon mi a helyzet a gólyafészkekkel? Vajon azokban a régiókban, ahol nincsenek még feltöltve a gólyafészkek koordinátái vagy fotók az adatbázisunkba, megtudhatjuk-e a hiányzó adatokat?

Számtalan hasznos információt szerezhetünk mindazon helyekről, melyekről elérhetőek a Street View képei (jelenleg 44 ország). Hazánk összes települését bejárták a Google autói, de a kisebb településeken (néhol nagyobbakban is) csak a főbb utcákat fotózták végig. A képek nagyrészt 2011-2012 között készültek, de hamarosan újra végigfotózzák országunkat, s az ígéretek szerint bővül majd a lefotózott utcák száma is.

Kipróbáltam, s első blikkre is elmondható, a Street View kiváló eszköz lehet a kezünkben arra, hogy a gólyafészek adatbázist feltöltsük olyan adatokkal, melyeket az elmúlt években nem volt lehetőségünk. Jelenleg nem minden utca elérhető, de mivel sok településen gyakran a főutcán vannak a fészkek, így valószínűleg jelentős részük már most is látható.

A fehér gólya fészekadatbázisba 2005-ös indulása után azonnal beépítettük a Google Térképet, amint elérhető lett annak API-ja (application programming interface). Ez akkoriban nagy feltűnést keltett még a térinformatikával, GPS-ekkel és egyéb kütyükkel foglalkozó hírportálokon is, melyek cikket írtak erről (pl. itt: Országos online gólyafészek adatbázis készült).

Azóta sajnos a gólyafészek adatbázist nem nagyon fejlesztgettük, mert az újabb adatbázisaink elkészítése és fejlesztése volt fontosabb (MMM adatbázis, RTM adatbázis, Vízimadár adatbázis, Fecskefigyelő, ODÚ adatbázis stb.), de idővel egy nagyobb ráncfelvarráson esik majd át, hiszen mégiscsak a legelső és máig a legtöbb ember által használt adatbázisunk.

Nem csoda, hogy legtöbben ezt az adatbázisunkat ismerik, hiszen a többi (a Fecskefigyelőt kivéve) főként a madárszámlálási programjainkban résztvevőknek készült, a gólyafészkekről pedig bárki tölthet fel adatokat és fotókat, hiszen ehhez nem szükséges speciális madárfaj ismeret és terepi felmérésekben szerzett tapasztalat.

Az adatbázisban jelenleg 11 332 fészekadat található (7 481 fészek, 2 878 üres fészektartó és 955 megsemmisült fészek), s az elmúlt 8 évben 62 378 költési eredményről töltöttek fel adatokat, a napi megfigyelési adatok száma 26 278, s a fészkekről 28 764 db fotót töltöttek fel látogatóink.

Mindezek ellenére számos régióból sok fészekhez még nem kerültek feltöltésre például a GPS-el bemért koordináták (lásd a lenti két statisztikai térképet), a fészkek aljzatául szolgáló oszlopok (a fészkek 80%-a villanyoszlopon, 7%-a önálló oszlopon van) vagy a fészektartó állványok típusa és állapota.

GPS koordinátákkal rendelkező fészekadatok száma összesen (db) ::: 2013.04.28.

GPS koordinátákkal rendelkező fészekadatok aránya az összes fészekadathoz viszonyítva (%) ::: 2013.04.28.

A 3 fő oszloptípus

Az új típusú és a hagyományos fészektartó

 

A lenti videóban részletesen bemutatom, hogyan is használhatjuk a Street View alkalmazást a gólyafészkek keresésére, a gólyafészek adatbázis adatainak ellenőrzésére és a hiányzók feltöltésére. A fontos részletek csak teljes képernyőn nézve láthatóak, s feliratokkal (kommentárokkal) együtt kell megtekinteni ahhoz, hogy minden fontos információ értelmezhető legyen!

 

A Street View segítségével tehát meg tudjuk nézni, hogy egy fészek valóban ott van-e, ahol az adatbázis szerint lennie kell, s ha nincsenek feltöltött koorinátái, akkor azokat megtudhatjuk, valamint a képek alapján számos további információt is megtudunk az egyes fészkekről (oszlop típusa, fészektartó típusa és állapota). Sőt, virtuálisan "bolyongva" az utcákon olyan fészkekbe is belefuthatunk, melyek még nem ismertek az adatbázis szerint.

Az adatbázisban a fészkekről feltöltött fotók is fontos információkat hordoznak, hiszen a képek elmondják a fészekről, hogy az adott időpontban milyen állapotú volt a fészek, s a látható környezete segít biztosan beazonosítani is az adott fészket. Mivel a Google Street View képeinek tömeges formában történő felhasználása alap esetben nem engedélyezett, ezért megkérjük a felhasználási engedélyt a Google-től! Reméljük, hogy ezt a nonprofit felhasználást engedélyezni fogják, s akkor a fészekfotók adatbázisa is bővíthető lesz!

Hamarosan tehát elkezdjük a gólyafészek adatbázis Street View segítségével történő ellenőrzését, s különösen olyan megyék ellenőrzésére várjuk Önkéntesek jelentkezését, melyekben most még kevés fészekhez vannak GPS koordinátáink!

Ha szívesen segítenél, akkor írj nekünk a monitoring@mme.hu e-mail címre vagy szólj hozzá ehhez a bejegyzéshez!

 

Kérjük, hogy addig senki ne töltsön fel a Google Street View-ról származó adatokat és képeket a gólyafészek adatbázisba, ameddig nem jelentkezett nálunk, s erre nem kapott tőlünk felkérést! Aki ezt mégis megteszi, annak adatait és felhasználói profilját is töröljük az adatbázisainkból! Szeretnénk az adatbázis ezirányú feltöltéseit központilag koordinálni, hogy mindenki az általunk elvárt formátumban és helyeken segíthesse a munkát, s ne össze-vissza, tessék-lássék módon. A megértést ezúton is köszönjük!

 

Így néz ki például a híres webkamerás nagyhalászi gólyafészek a Google Street View-n:


Nagyobb térképre váltás

Colored New Balance

Hozzászólások

Időközben rájöttem (miután felhívták rá a figyelmem), hogy a Windows felhasználók részére a Képmetszőt sokkal egyszerűbb használni képernyőkép vágására, mint a Print Screen + képszerkesztő progival való vágás. Ajánlom is figyelmetekbe! :-)

Időnként közzéteszek majd itt érdekesebb fészkekről Street View linkeket.

Kezdjük egy fán lévő fészekkel Egerfarmosról >>

Ez a fészek ugyan nem érhető el a Street View-n, de mivel fán van, s az manapság már igen ritka, ezért megosztom veletek. Abádszalók > Dóbó István út 20. >>

Tiszadob-Tiszagyulaháza út közelében >>

Egy kiszáradt nyárfa törzse tört el, kb. 5 méter magasan. Erre a csonkra építettek fészket.

Ez a Lőrinciben lévő fészek is meglehetősen érdekes. A víztornyon lévő fészkek közül talán a legvastagabb. Legalább másfél méter magas. Lőrinci > Hársfa utca 13. >> 
Ugyanez a fészek a gólyafészek adatbázisban >>

A templomtoronyra épült fészkekből is egyre kevesebb van. Ez a fészek Szaporcán még megvan a református templom tornyán. >>
A gólyafészek adatbázisban pedig itt érhető el. >>

Alig egy hónap alatt 53%-ról 60%-ra emelkedett a koordinátákkal rendelkező fészekadatok aránya a gólyafészek adatbázisunkban! Egészen pontosan jelenleg 6887 fészekadat esetében rendelkezünk koordinátákkal. :-)

Találós kérdés: Mit videóz az úriember? ::: Nagy Réka, egykori gyakornokunk találta a Google Street View-n, gólyafészkek felderítése közben. :-)
Link: http://goo.gl/maps/S1LDx

© MME-BirdLife Hungary »