Hirtelen kiszínesedett a Hortobágy

Talán néhányatoknak feltűnt ma délután, hogy a MAP adatbázisban lévő "Atlasz készültségi térképen" hirtelen kiszínesedett a Hortobágy. Nem az adatbázis hibásodott meg, hanem jelentős méretű adattáblákat importáltunk a mai napon, amelyekben a HNPI munkatársainak tavalyi MAP felmérési adatai voltak.

A ma délután importált adatok a HNPI 20 felmérőjének 289 teljes fajlistás adatsorait tartalmazzák, 161 db 2.5*2.5 km-es UTM négyzetből. A tavalyi felmérések nagyrészt a Hortobágy térségében zajlottak, de más tájegységekben is voltak mintaterületeik (pl. a Közép-Tiszai TK vagy a Szatmár-Beregi TK területén). A MAP adatbázis fő táblája így 128913 adatrekorddal bővült, amelyeket 716 órányi munkával gyűjtöttek, s 7986 megfigyelést tartalmaznak.

Ezúton is köszönet illeti a HNPI felmérőit a kiváló munkáért!


Mintegy húsz új 10*10 km-es négyzet jelent meg az adatok importálása után az "Atlasz
készültségi térképen
", s ezek közül 11 piros lett, azaz az idei szempontjaink
alapján késznek mondhatóak.

A HNPI és az MME immár 4 éve szorosan együttműködik a madarak monitorozásában, s ennek a 2012. március 1-én megkötött megállapodás alapján részét képezi a természetvédelmi törekvéseket elősegítő kölcsönös adatcsere is.

2015-ben több nemzeti park igazgatóság munkatársai is megkezdték a MAP felméréseket, amelyet esetükben a Földművelésügyi Minisztériumban (FM) a Környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkárság munkatársai koordinálnak, szorosan együttműködve az MME Monitoring Központ munkatársaival. Amint azt sokan tudjátok, 2016. február elején az MME és a FM együttműködési megállapodást kötött, ami a madártani monitorozással kapcsolatos tevékenységek jobb koordinációját, a civil és állami felmérési programok összehangolását és a különböző jelentési feladatok minél magasabb szintű teljesítését segíti elő. Ennek keretében március végén meg is történt az első adatcsere, így hamarosan más NPI-k adatait is importáljuk a MAP adatbázisba.

Mivel az NPI-ktől származó tavalyi adatokkal elég sokat kellett még dolgoznunk, hogy a MAP adatbázisnak megfelelő formátumba alakítsuk őket, ezért csak most kerülnek importálásra.

Nagy Károly és Nagy Zsolt

Nike Phantom Vision DF FG

© MME-BirdLife Hungary »