Megérkeztek a kék vércsék a Kárpát-medencébe

Címkék:

Több ezer kilométeres út után mostanában érkeznek vissza a Kárpát-medencébe a telet dél Afrikában töltő kék vércséink. Nem sok időt töltenek azonban erőgyűjtéssel, szinte megérkezésük pillanatától  teljes erőből vetik bele magukat a költés előkészítésbe. Mivel a sólymok nem építenek fészket ez esetükben a fészek elfoglalását jelenti. Amennyiben pedig más is igényt tart rá, akkor harcot.

Az első kék vércsék egyike (Fotó: Fehérvári Péter)
 
A kék vércse telepek ilyenkor kora reggeltől hangosak a jó helyekért civakodó madaraktól. Az elfoglalható fészkek száma korlátozott, viszont a korai költéskezdésnek számos előnye van. A kék vércsék vakmerősége ebben az időszakban legendás. Nemcsak fajtársaikkal és a már tojásokon kotlóvörös vércsékkel, erdei fülesbaglyokkal harcolnak „csőrrel és karommal” a költés lehetőségéért, de a nagyobb termetű, önvédelmi fegyverzettel szintén jól ellátott vetési varjakat sem kímélik. A jó kondícióval érkező sikeres egyedek azután hamar párba állnak és lerakják a tojásaikat.

Május második felére aztán kialakulnak az erőviszonyok, a kék vércsék is lekotlanak és a harcok helyett a tojások melengetésével töltik idejüket. Idén különösen érdekes viszonyok fogadják az érkezőket: úgy kell fészket foglalni, hogy a fészkeket építő varjak, csókák, vagy a szintén fészekfoglaló vörös vércsék és erdei fülesbaglyok az április elejéig elhúzódó télies idő miatt későn kezdtek költésbe, tehát „egymás nyakán” találják magukat a betoppanó kék vércsékkel. Kiélezett harcok várhatók tehát…

Talán a hideg, nedves márciust követő erős felmelegedésnek köszönhetően idén jelentős mennyiségű áprilisi cserebogár fejlődött ki, mindenhol megfigyelhető tömeges rajzásuk. A kék vércsék kedvelt táplálékai ezek, fecske módjára a levegőben kapják el és ott is fogyasztják el a húsos falatnak számító bogarakat. A kék vércsékhez hasonló, hosszú távú vonuló madarak számára a korai érkezés, gyors párzás és általában a szaporodásra fordított idő lehető legjobb kihasználása különösen fontos. Az őszi vándorútra nemcsak a fiókáknak kell megfelelően megerősödni, de a szülőknek is szükségük van a regenerációra a fiókaneveléssel járó fokozott megerőltetést követően. E nélkül sokkal kisebb eséllyel vághatnának neki a vándorlásnak. Nem meglepő tehát hogy ilyenkor kemény összecsapásokat is vállalnak a fészek gyors elfoglalásáért, hiszen az eredményes fiókanevelést veszélyeztetnék a késlekedéssel.

Műfészkek tavaszi ellenőrzése

 

A sietség azonban – különösen az idei időjárási viszonyok között – nem csupán a vércsékre jellemző. A kékvércse-védelmi LIFE+ program keretében idén, mint az ezt megelőző években is a terepmunka már jóval a madarak megérkezése előtt megkezdődött. Minden évben a szezon kezdete előtt kijavítjuk a költőládákat, lehetőség szerint újakat is helyezünk ki és megfelelő fészekanyaggal látjuk el a műfészkeket. Mindez most kicsit nehezebb körülmények között zajlott, mint rendesen. Mindenfelé a hóolvadás és esők nyomán kialakult belvíz-foltok, járhatatlan utak nehezítették a munkát.A  varjúállomány csökkenésével a korábban varjútelepeken fészkelő kék vércsék nagy része mára műfészkekben költ. Védelmük fenntarthatóvá tétele fontos célja programunknak. Ennek érdekében a LIFE programban résztvevő szlovákiai partnereinkkel és romániai kollégáinkkal gallyakat helyezünk ki a vetési varjak fészeképítéséhez. Azt igyekszünk elősegíteni, hogy a természetes fészkelőhelyet biztosító varjútelepek folyamatosan erősödhessenek, így idővel a vércséknek is több fészek jusson.

A különösen csapadékos tavasz nem tette könnyebbé a terepi munkákat.

Air Jordan XXX 30 Shoes

© MME-BirdLife Hungary »