Mi? Hol? Mennyi? - Megjelent a Madártávlat őszi száma!

Néhány hete megjelent a Madártávlat őszi száma, amely azóta minden bizonnyal eljutott minden tagtársunkhoz. Az MME madártani és természetvédelmi folyóiratának ebben a számában is, ahogy ez évben mindegyikben, az Egyesület 40 éves tevékenysége került előtérbe. Van benne egy cikk Mi? Hol? Mennyi? címmel, melyben négy oldalban írok arról, hogyan változtak a madárállományok és a madárszámlálók 40 év alatt.

Az őszi Madártávlat (XXI. évf. 3. szám), címlapon Lóki Csaba darvas fotójával - Ősszel talán a daruvonulás hazánkban az egyik legcsodásabb természeti látnivaló.

 

"Nem egyszerű 40 év történéseit összefoglalni egy néhány oldalas cikkben, legyen az Egyesületünk bármely tevékenysége, mint ahogy jelen esetben a madarak számlálása, monitorozása. Így nem is törekszem a teljességre, inkább csak néhány szegmensén és néhány példán keresztül próbálom bemutatni, hogyan is változtak a madárállományok, a módszerek és a madárszámlálók az elmúlt évtizedekben.

Mennyire változott meg a munkánk és közben mi magunk is? Röviden: Nagyon! Legalább annyira, amennyire a bennünket körülvevő világ."

Mi? Hol? Mennyi? - Négy oldal arról, hogyan változtak a madárállományok és a madárszámlálók 40 év alatt.

 

Számos cikk mutatja be egy-egy madárfaj védelme érdekében tett erőfeszítéseinket, s természetes módon szerzőik minden esetben kitérnek az adott faj hazai állományainak felméréseire és a kutatási eredményekre, melyek nélkül a fajvédelmi programok munkája sem lenne tervezthető, s eredményeik sem értékelhetőek. Haraszthy László egyik cikkéből kiderül, hogy a védelmi programnak is köszönhetően, hogyan lett a 80'-as évek elején már csak 10-12 pár megmaradt rétisasból 2012-re 262 ismert rétisas pár, egy másik cikkéből pedig azt, hogyan tűnt el hazánkból 2007-re a kövirigó. A Kékvércse-védelmi Munkacsoport szerzői (Palatitz Péter és társai) hat oldalon keresztül mutatják be számos eredményüket, melyben a védelmi tevékenységek és az állományok alakulása mellett sokat megtudhatunk legújabb kutatási eredményeikről is. Karcza Zsolt kollégám (a Madárgyűrűzési Központ vezetője) érdekes megkerülésekről írt, Kovács Gyula és Szinai Péter cikkéből pedig kiderül, hogy mennyi hattyú él a Balatonnál. Nem maradt ki a Madártávlatból sem a hazai faunára nézve új faj, a berki veréb, melynek kapcsán június közepén írtam ezt a blogbejegyzést: Berki verebek itt is, ott is...

Természetesen számos cikkben a témát adó madárfajok sikeres védelmi programjaihoz nélkülözhetetlen felmérések és kutatások eredményeiről is írnak a szerzők.

 

Nike Ambassador VIII 8

© MME-BirdLife Hungary »