Működnek a MAP Ranglisták, s kezdődhet a novemberi fajlistázás!

Október utolsó napján elérhetővé tettük a MAP adatbázis legújabb oldalát, ami a Ranglisták nevet kapta, november első napjától pedig újabb MAP kihívást indítunk (nyereményekkel, ahogy szoktuk), amihez nagyon hasznosak lesznek a ranglisták. Ha az előző mondatban leírtak jelentése elsőre nem lenne nyilvánvaló, akkor olvasd tovább ezt a cikket, s reményeink szerint tisztul majd a kép. ;-)

Kezdjük a novemberi kihívással, amiben az áprilisihoz és a május-júniusihoz hasonlóan, most is bizonyos teljesítményt várunk el, s jutalmul MAP ajándékok közül választhattok.
A ranglistákról lentebb írtam egy rövid ismertetőt.

A novemberi MAP kihívásban viszont nem határozunk meg teljesítendő minimum követelményeket (mennyi fajlistát gyűjts és hány UTM négyzetben végezz megfigyeléseket), hanem a résztvevők teljesítményétől függ, hogy mit kell végrehajtani a nyeremények megszerzéséhez.

De miért és hogyan gyűjts novemberben fajlistákat?

Talán sokakban felmerül a kérdés: novemberben miért menjek terepre a Madáratlasz Program (MAP) keretében? Hiszen úgy tudtátok, hogy a MAP célja a hazai madárfajok fészkelő állományainak térképezése. Vagy nem?

Igen, a MAP alapvető célja a fészkelő állományok térképezése, de már a programismertetőben is írtunk egy ilyen mondatot: "A létrehozott adatgyűjtési módszerek és online adatbázis tegye lehetővé a folyamatos adatgyűjtést a hazai madárfajokról, s tegye lehetővé a hazai fészkelő- és nem fészkelő fajok térbeli és időbeli elterjedésének folyamatos követhetőségét."

Tehát a MAP felmérései valóban a költési időszakban zajlanak nagyobb intenzitással, de maga a rendszer, az adatbázis képes fogadni az adatokat (teljes- és részleges fajlisták, alkalmi megfigyelések) bármilyen időszakból.

Ha a fészkelési időszak után, ősszel és télen madarásztok, s rögzítitek a megfigyelt fajok listáit, akkor azokat érdemes feltölteni a MAP adatbázisba.

Egy dolgot viszont fontos megjegyezni: ősszel és télen az FV kódok* közül nem használjuk az A-B-C** kódokat, csak az X-et***! 
Ami egy jelentős könnyebbség az őszi és téli MAP-ozásban. ;-)

*FV kód: a fészkelési valószínűségek egy vagy két karakterből álló kódjai.
**Az A, B és C betűkkel kezdődő kódok a fészkelés valószínűségére utaló leírások, amelyeket az egyes fajok fészkelési időszakán kívül nem illik használni! Kivéve, ha nagyon indokolt, s valamelyik faj tényleg költésbe kezd az ősz vagy a tél folyamán, mint például az alábbi gerlés fotó alatt olvasható. ;-)
***Az X kódot minden olyan esetben használjuk, amelyre igaz a leírása: "Megfigyelt egyedek, melyek valószínűleg nem fészkelnek a bejárt területen, vagy eleve nem költési időszakban történt a felmérés, vagy nem rögzítették az FV kódot" - Az X tehát egy bónusz FV kód, amiből jelen esetben ez a rész a számunkra releváns: "... 
eleve nem költési időszakban történt a felmérés..."

Ha a csillaggal jelölt részek számodra "kínaiul" hangzanak, akkor valószínűleg eddig még nem MAP-oztál. Éppen ideje elkezdeni! ;-)


Persze azért van egy-két madárfaj, amelyek képesek az év bármely szakában párzani,
tojásokat rakni, majd kotlani, sőt akár fiókákat is nevelni. Persze ez utóbbi ritkán jön össze,
de november elején valóban nem szokatlan párzó balkáni gerléket vagy frissen
kirepült fiatalokat látni. Ilyenkor mehet a B3 vagy a C3 kód is. ;-)
Fotó: Nagy Károly ::: Nyíregyháza, 2015.11.01.

 

A novemberi kihívás részletei:

 • Novemberben végezz "teljes fajlistás" megfigyeléseket (egy-két órát sétálj vagy kirándulj egy-egy UTM négyzetben, s közben rögzítsd a fajlistát (látott / hallott fajokat) a MAP terepnaplóban vagy annak megfelelően egy jegyzetfüzetben), s töltsd fel mindet a MAP adatbázisba!
 • Időnként nézd meg a Ranglisták oldalon, hogy hányadik helyen állsz a novemberi listán a következő két paraméter tekintetében:
  • Teljes fajlisták számaennyi darab teljes fajlistás adatlapon szerepelsz megfigyelőként, függetlenül attól, hogy te töltötted-e fel az adatokat vagy más személy.
  • Érintett négyzetek (teljes fajlisták)ahány 2.5-2.5 km-es UTM négyzetet érintettek a teljes fajlistás adatsoraid.
 • A kihívásban azok az adatsorok érvényesek, amelyeket november 30-án éjfélig feltöltöttél, s december 01-én szerepelnek a november havi országos ranglistán.
 • Az első 10 helyezett választhat az ajándékok közül, de reméljük, hogy a többiek is remekül érzik majd magukat, miközben madarásznak erdőn-mezőn, vizek mentén vagy akár csak a lakóhelyük környékén.
 • December 01-én tehát megnézzük, hogy hányadik helyen állsz a novemberi országos ranglistán, a fentebb említett két érték tekintetében, s a két helyezés átlaga adja a végeredményt. Ha például 4. helyezett leszel a "Teljes fajlisták száma" szerint, de csak 24. az "Érintett négyzetek (teljes fajlisták)" alapján, akkor a végeredményed 14. hely lesz.
 • Akkor mi a jó stratégia? Menj terepre minél gyakrabban, s gyűjts teljes fajlistákat, s ha lehet, akkor minél több helyre (2.5*2.5 km-es UTM négyzetbe) látogass el! S közben minden nap nézd meg, mi a helyzet a novemberi ranglistákon, hogy belehúzhass, ha a többiek nagyon elhúztak volna. ;-)
 • Mik lesznek a nyeremények? A tavaszi és nyári kihívásokban már megismert ajándékok (MAP logózott hátizsákok, baseball sapkák, pólók, vászontáskák és bögrék) mellett, néhány újdonságot is készíttetünk. De ezek még legyen meglepetések. Majd megírjuk, ha elkészültek.
  Frissítés! Néhány új ajándék már elkészült, s erről ebben a cikkben írtam: Kulacs, szövegfelhős póló és bögre - Bővült a MAP ajándékok választéka!


Szeptemberben írtam az akkor működésbe lépő új, interaktív grafikonokat és
térképeket készítő alkalmazásról
, amelyen a madárfajok előfordulási gyakoriságai
tanulmányozhatóak, hetenkénti felbontásban. Ha most a grafikont megnézzük
például a vetési varjúra vonatkozóan, (a fenti animáción márciustól mostanáig),
akkor jól látható, hogy az utóbbi néhány hétben milyen mértékben megemelkedtek
a vetési varjú megfigyelések. A költési időszakban általában 10% alatt fordultak
elő a vizsgált négyzetekben, mostanra ez 50% fölé emelkedett.
Ahogy tömegesen megérkeznek hozzánk a telelő csapatok,
egyre több helyen találkozhatunk velük.

Még valami jól látható a grafikonon! Az, hogy a MAP megfigyelők nagy része
a költési időszak után nem töltött fel sok fajlistát (lásd a sárga vonalat,
ami közelít a nullához). Ezen jó lenne változtatni, s akkor az ehhez
hasonló mozgalmakról (pl. a költő hosszútávú vonuló fajaink elvonulásáról,
majd tavasszal a visszaérkezésükről vagy a hozzánk telelni érkezők beáramlásáról
és tavaszi eltávozásukról) megbízható információkkal rendelkeznénk.
Ehhez rendszeres és nagyszámú, s országszerte gyűjtött teljes
fajlistákra lenne szükség a MAP adatbázisba.


A költési időszakban viszonylag ritkán találkozunk velük, késő ősztől tavaszig viszont ott
vannak mindenhol. Persze van ahol kicsit többen vannak, mint máshol, ahogy az alábbi,
ma este rögzített felvételen is látható. Naná, hogy azt már feltöltöttem a MAP-ba. :-)

Fotó: Nagy Károly ::: Nyíregyháza, 2015.11.01.

 

Ranglisták

Csak röviden írok a múlt szombat óta elérhető Ranglisták működéséről, hiszen az oldalon van útmutató, a szokásos részletességel.

A ranglistákban különböző területekre* és időszakokra** vonatkozóan lehet megjeleníteni, hogy az egyes megfigyelőknek hány teljes fajlistája van feltöltve a MAP adatbázisba, valamint látható az is, hogy hány darab 2.5*2.5 km-es UTM négyzetben végeztek megfigyeléseket, s ezekben hány fajt figyeltek meg.
*Országosan, megyékre vagy Budapestre vonatkozóan.
**Minden időszakra, évekre (2014-től), s az éveken belül akár hónapokra is.

Három megjegyzés:

 • A Ranglisták oldala jelenleg az Adattáblák menüpont alatt érhető el.
 • A ranglistákat csak belépés után lehet használni, s naponta egyszer frissülnek az abban látható adatok (az éjszakai órákban)!
 • Ha szeretnéd, hogy a neved megjelenjen a ranglistákban (ne csak Anonymus-ként legyen látható), akkor azt a Profil oldalon kell beállítanod! Természetesen kikapcsolni is ott lehet.

A további, részletes információk megtalálhatóak a már említett útmutatóban.


Egyszerűen működik, a legördülő menükből választhatsz helyet, évet és akár hónapot is.
Ha te is szerepelsz a listában, akkor az a sor kiemelésre került (más színű háttere van),
így könnyebben észreveheted!


Hajrá! ::: Fotó: Nagy Károly ::: Nyíregyháza, 2015.11.01.

Néhány kép, a tavaszi és nyári kihívásokban már megismert ajándékokról

Vero Air Jordan 15-22

© MME-BirdLife Hungary »