Sasmentes, de eredményes sasszinkron a Felső-Tisza mentén

Sok száz felmérőhöz hasonlóan, január közepének hétvégéjén mi is elindultunk a telelő sasok számlálására. Hiszen ekkor zajlott országszerte a XII. Országos Sasszinkron, egészen pontosan január 16-18. között.

Pénteken reggel Nagygyőri Annával és Görögh Zoltánnak indultunk útnak, hogy a Felső-Tisza mentén megszámláljuk a vízimadarakat* és a telelő ragadozómadarakat.

*Január közepső hétvégéjén nemcsak a sasszinkron, hanem a nemzeközi vízimadár-szinkron számlálásai is zajlottak.

A szokásos útvonalunkat terveztük bejárni (a Tisza mentén, Szabolcsveresmarttól Rakamazig), de mivel délután még sok irodai munka várt ránk, ezért csak a sasok által kedveltebb területeket látogattuk meg.

A sok szöveg helyett beszéljenek a képek és a képaláírások.

Vetési varjak fészektelepe a 4-es főút melletti nyárfákon, az ajaki elágazás előtt - Korábban nem ismertük ezt a varjútelepet, így megálltunk és megszámláltuk a fészkeket. Ha már útba esett, akkor ezt nem hagyhattuk ki. ::: Fotó: Nagy Károly, 2015.01.16.

Részlet a telep fészkeiből - Megszámláltuk a tavalyi fészkeket, s ez alapján 70-75 pár kezdhetett bele a fészkelésbe 2014-ben. ::: Fotó: Nagy Károly, 2015.01.16.

A varjútelep 2014. évi fészkelő állományának becsléséről feltöltöttem az adatokat az RTM adatbázisba (rtm.mme.hu).

A Google térkép utcanézetén (Street View) már 2012. májusában láthatóak a fészkek, sőt még a repkedő varjak is.

A Google utcanézet képein ráközelítve azt is biztosan meg lehet határozni, hogy ezek bizony vetési varjak. :-)

 

A varjútelep fészkei után folytattuk utunkat Szabolcsveresmart felé, hogy megyénk legnagyobb állóvizénél sasokat és vízimadarakat lássunk. Valójában nem számítottunk hatalmas tömegekre, mert nyár végén már majdnem csontszáraz volt a Rétközi tó, igaz akkor még sok vízi- és gázlómadarat számláltunk a megmaradt pocsolyák partjain.

Mostanra már a legmélyebben fekvő részein sem volt víz, csak rendre kaszált gyom. Így aztán sem vízimadarakat, sem sasokat nem láttunk. Viszont minden korábbinál több ember (közmunkások Dögéről?) sürgött-forgott, hogy a partokon álló nyárültetvények cserjeszintje eltűnjön. Kivágták, majd elégették a "rendetlenséget". Pedig a biodiverzitás jó dolog, csak erről valamiért a helyi tótumfaktumok nem tudnak? Talán fentről sem ezt sugallják nekik?

Az adatokat feltöltöttem a vízimadár adatbázisba. >>

A mobiltelefonnal készült fotón is látszik, hogy víz helyett a nyár és ősz folyamán felnőtt gyom, illetve az is rendre kaszálva borítja a Rétközi tó medrét.

Megyénk legnagyobb állóvize volt 25 évig. Egy ideje a legmélyebb fekvésű csatornáiban sincs egyetlen apró pocsolya sem. Így aztán most vízimadarakat és rétisast sem láttunk... <br>A térkép forrása: http://vizimadaradatbazis.mme.hu/areas/map

Kiszáradt, ez tény. ::: Fotó: Nagy Károly, 2015.01.16.

A déli nádasokban sem maradt víz. ::: Fotó: Nagy Károly, 2015.01.16.

Ez egy poén, de a terepen viccesen megjegyeztük, hogy víz csak a tavat körülvevő sáros földutak pocsolyáiban volt, s récéket is csak ott láthattunk volna. :-) <br>Fotó: Nagy Károly, 2015.01.16.

 

Folytattuk utunkat Tiszatelek felé, de útközben még megnéztük a dombrádi Tisza-partot, ahol szintén nem volt vízimadár mozgás, de ez nem csoda, hiszen 95%-ban vékony jégréteg fedte a folyót.

A dombrádi Tisza-parton néztünk nyugatra...

... néztünk keletre, de a vízen egy madár sem járt. Persze nagyrészt jég fedte a folyót, ami a Felső-Tiszán nem ritkaság januárban. ::: Fotó: Nagy Károly, 2015.01.16.

 

Utolsó reményünk, a sas megfigyelés szempontjából, a Tisza 580-as folyamkilométere volt. A tiszateleki kanyarban szinte mindig van néhány nagyobb lihogó (be nem fagyott vízfelület, amelyet a vízimadarak folyamatos mozgásukkal jégmentesen tartanak), s most is volt. Récék ugyan akadtak szép számmal, de sajnos a szokásos 1-2 rétisas most nem ült szokásos helyén a túlparton. Az igazság az, hogy a januári sasszinkronok alkalmával általában minden második évben sikerül ott sasokat megfigyelni.

Sasok tehát nem voltak, de láttunk 1 kerecsensólymot, s a 415 (+/- 10) tőkés réce között 2 kárókatona is feltűnt. >>

Az 580-as fkm-nél minden januárban megszámláljuk a vízimadarakat és az esetleg ott pihenő rétisasokat. A Tisza egyik nagy kanyarja ez Tiszateleknél, ahol az előző évtizedekben Közép-Európa egyik legnagyobb partifecske telepe is található volt. Napjainkra sajnos már közel sem olyan nagy ez a telep. ::: A térkép forrása: http://vizimadaradatbazis.mme.hu/areas/map

415 (+/- 10) tőkés récét, 2 kárókatonát és 1 kerecsensólymot számláltunk. Persze a Vízimadár adatbázisban szereplő fajokon kívül voltak még mások is (egerészölyvek, harkályok és énekesmadarak). ::: Fotó: Nagy Károly, 2015.01.16.

Megfigyelők: Nagygyőri Anna és Görögh Zoltán  <br>Fotó: Nagy Károly, 2015.01.16.

A Tisza itt is nagyrészt fagyott volt.  <br>Fotó: Nagy Károly, 2015.01.16.

A távolban a híres magaspart, ahol 10-20 éve még sok ezer partifecske költött. <br>Fotó: Nagy Károly, 2015.01.16.

A két öreg tölgy a Kancsal Harcsa Halászcsárda közelében  <br>Fotó: Nagy Károly, 2015.01.16.

A hozzánk csapódó két kutya közül a nagyobb... <br>Fotó: Görögh Zoltán, 2015.01.16.

... és a kisebbik.  <br>Fotó: Görögh Zoltán, 2015.01.16.

Madármegfigyelést mímelve :-) <br>Fotó: Görögh Zoltán, 2015.01.16.

A sasszinkron adatlapot még aznap kitöltöttük és megküldtük magunknak. :-)

 

Hazafelé útba esett Nagyhalász, ahol a Polgármesteri Hivatal előtti és az udvarában álló fenyőkön régóta telelnek erdei fülesbaglyok, így természetesen őket is megszámláltuk, ha már arra jártunk. Kívül csak 1 bagoly ücsörgött, de az udvarban 27-et számláltunk.

Példaértékű, hogy a hivatal munkatársai nem zavarják az ott nappalozó madarakat! A baglyok köpeteikkel és ürülékükkel rendszeresen piszkolnak, de a nagyhalásziak madárbarátokhoz méltóan viselik ezt. A híres webkamerás gólyák városában persze ez nem meglepő.

A nagyhalászi telelő fülesbaglyokról négy éve már az MME YouTube csatornájára is felkerült egy rövid videó: Telelő erdei fülesbagoly csapat / Wintering Long-eared Owls, Nagyhalász-Hungary (2011.03.11.) >>

A Polgármesteri Hivatal udvarában álló három fenyőn 27 erdei fülesbagoly nappalozott. ::: Fotó: Nagy Károly, 2015.01.16.

Erdei fülesbagoly (<i>Asio otus</i>)<br>Fotó: Nagy Károly, 2015.01.16.

Meglehetősen vicces látvány, amikor egy bagoly oson az ágon. :-) <br>Fotó: Nagy Károly, 2015.01.16.

A nappalozó fák alatt gyakran a baglyok jelenlétére utaló köpethalmok tűnnek fel először. <br>Fotó: Nagy Károly, 2015.01.16.

A nagyhalászi Polgármesteri Hivatal udvara, a három fenyővel és a baglyokkal <br>Fotó: Nagy Károly, 2015.01.16.

 

Így végül sasok nélkül, de nem eredménytelenül zártuk az idei sasszinkront a Felső-Tisza mentén.

Megjegyzés: Másnap Görögh Zoliék kimentek a Szelkó-tóhoz, s ott láttak egy öreg rétisast is.

 

Air Jordan XX9 Low

© MME-BirdLife Hungary »