Tarnaszentmiklóson jártunk, a kék vércse védelmi LIFE+ projekt szakmai találkozóján

Az elmúlt hét végén mi is részt vettünk kék vércse védelmi LIFE+ projekt első szakmai találkozóján Tarnaszentmiklóson. Sajnos csak az első napon vettünk részt, így a második nap érdekes terepi programjából kimaradtunk. De így is hasznos áttekintést kaptunk a projekt legfontosabb tervezett akcióiról, s a bennünket különösen érdeklő monitoring és kutatási terveiről.

Grédics Szilárd a Bükki Nemzeti Park Igazgatója és Paulikovics Ildikó köszöntötte a részvevőket.

 

Szenczi Péter kollégánk beszámolója az eseményről:

A Heves megyei Tarnaszentmiklóson tartotta első szakmai találkozóját a ’A kék vércse védelme a Kárpát-medencében’ LIFE+ program. A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság szervezésében, több mint 50 meghívott szakértő részvételével zajló rendezvény keretében előadásokkal és a terepi munkát bemutató programokkal indult a tervek szerint évente kétszer megrendezésre kerülő eseménysorozat.

A terepi programok között szerepelt a kezelési területek megtekintése, a kezelések hatását követő monitoring módszerek bemutatása és néhány, a közelben kikelt fiatal kék vércse gyűrűzése is.
A Hevesi Síkon és Kardoskút térségében elindult vizsgálatok célja, hogy különböző kaszálási és legeltetési módszerek hatásait vizsgálja kék vércsék által jellemzően használt élőhely típusokban. A felmérések követik a kezelések hatásait a területek minőségére, elsősorban a vércsék számára hozzáférhető táplálék mennyiségi és időbeli eloszlására. Ennek érdekében a táplálékbázist jelentő állatcsoportok folyamatos monitorozása valósul meg.

Az első alkalommal rendezett találkozón elsősorban nemzeti parki szakemberek, kutatóintézetek és civil szervezetek munkatársai vettek részt, de a tervek szerint a következő rendezvények a helybeli gazdálkodóknak szólnak majd. A LIFE+ program célja ugyanis olyan, természetvédelmi szempontokat is figyelembe vevő mezőgazdasági módszerek elterjesztése, amelyek nagyban elősegítik a kék vércsék megtelepedését, élőhelyük megőrzését illetve javítását.

A projekt honlapjának galériájában megtekinthetőek a szakmai találkozón Szenczi Péter kollégánk által készített fotók. >>

Végül néhány fotó, amit az eseményen kattintottam.

Dr. Lengyel Szabolcs az Egyek-Pusztakócs LIFE projekt tapasztalatairól tartott előadást.

Dr. Palatitz Péter röviden bemutatta a közelmúlt kék vércse kutatásainak eredményeit.

Borbáth Péter a legeltetéssel történő élőhely rehabilitációról beszélt, amit a projekt területein végeznek majd a Hevesi-síkon.

Fehérvári Péter a monitoring módszereket és eszközöket mutatta be röviden, melyek egy részét hamarosan terepen is megismerhettük.

Terepi bemutatót figyelő társaság

Megtudhattuk, hogyan végzik a talajcsapdázást és az egyenesszárnyú rovarok monitorozását.

Csúcstechnika a talajcsapdázásban, melynek fontos eleme Samu, Fehérvári Peti kutyája. :-)

Sok néző és egy dolgozó ember

Indulás a következő helyszínre

A projekt szürkemarha gulyája

Hazafelé ballagnak

Megérkeztek a nyári szállásra.

A gulya a nyári szálláson, mi pedig hazafelé indultunk.

jordans for sale china

© MME-BirdLife Hungary »