Téli körlevél és meghívó az MMM XVIII. és a Madáratlasz Program I. Országos Találkozójára

A napokban postáztuk és küldtük meg e-mail üzenetben mintegy 950 MMM felmérőnek a téli körlevelünket, melyet ezúton is közzé teszünk, s egyúttal meghívunk minden korábbi, jelenlegi és leendő felmérőt a Mindennapi Madaraink Monitoringja XVII. és a Madáratlasz Program I. Országos Találkozójára. Körlevelünkben ismertettük az Országos Találkozó tervezett programját, röviden összefoglaltuk a 2014. évet és írtunk a téli MMM felmérések részleteiről. A továbbiakban a körlevél szövege olvasható.

Tisztelt Felmérők!

Szeretettel meghívunk minden korábbi, jelenlegi és leendő felmérőt a Mindennapi Madaraink Monitoringja XVIII. és a Madáratlasz Program I. Országos Találkozójára!

Időpont: 2015. március 07. (szombat - 10 és 16 óra között)

Helyszín: Magyar Természettudományi Múzeum (Budapest, Ludovika tér 2-6.), Semsey Andor Előadóterem

 

Az Országos Találkozón a következő témákkal szeretnénk foglalkozni:

  • Az MMM 2014. évi történéseinek összefoglalója (áttekintő röviden, számokban, térképeken stb.), s az 1999-2014. közötti munka eredményeinek bemutatása (trendek alakulása, biodiverzitás indikátorok stb.).
  • Bemutatjuk a 2014-ben indult Madáratlasz Program (MAP) első próba évének tapasztalatait és a MAP adatbázis működését. A MAP felmérési munkáiban a követező években kiemelten számítunk az MMM felmérőkre is.
  • Az 50+10 db ajándék kisorsolása a 2014-ben felmért négyzetek felmérői között.
  • Az ebédszünetben üdítővel és harapnivalóval vendégeljük meg a rendezvény résztvevőit. Ennek megrendelése miatt kérjük, hogy a részvételi szándékot a monitoring@mme.hu címen jelezzék, legkésőbb február közepéig!

Amennyiben van olyan téma, amelyet szeretnének megvitatni a rendezvényen, kérjük, jelezzék valamelyik elérhetőségünkön!

Ha van még olyan 2014. évi vagy korábbi MMM terepnaplója, amit eddig nem küldött meg a Monitoring Központnak, kérjük legkésőbb 2015. január 15-ig postázza, s ha ideje engedi, akkor előtte töltse fel az MMM online adatbázisba! Fajfelismerési adatlapját is frissítse az online adatbázisban!

Az idén eddig 425 terepnapló lett feltöltve az MMM adatbázisba, ebből 87 téli felmérés, 253 pedig a fészkelési időszak (136 UTM négyzetből) számlálási adatait tartalmazta. 85 késve érkezett terepnapló pedig még a 2013. évből származott.

2014. évi MMM felmérési adatokat beküldő és/vagy az online adatbázisba feltöltő felmérőink (a 2014. december 17-ig beérkezett adatok alapján)

A listában mindenki szerepel, függetlenül attól, hogy téli vagy tavaszi adatokat küldött.

Kérjük, hogy jelezze, ha beküldte adatait, s nem találja nevét a listában!

Név szerint: Agócs Péter, Andrési Pál, Bálint Gábor, Bankovics Attila dr., Barcánfalvi Péter, Bátky Gellért, Bécsy László, Bedőcs Gyula ifj., Bobvos Pál, Bobvos Pálné, Bodor Ádám, Bodor Beáta, Bodor József, Borbáth Erna, Botfalvai Zsolt, Bőhm András, Bukor Boglárka, Bukor Zoltán, Czeiler István id., Cseh Tamás, Dabóczy Tamás, Dávid András, Emmer József, Faragó Ádám, Farkas Attila, Fazekas Anna, Fehér István, Fenyves Ervin, Galiba Ferenc, Gám Attila, Gilányi Gábor, Göblyös Anikó dr., Görögh Zoltán, Gyalus Adrienn, Győrig Előd, Harsányi Krisztián, Havas Márta, Hodászi Ede, Horváth György, Horváth Róbert dr., Hunyadi László, Huszti Sámuel, Illés Péter, Jakab Péter, Kakszi Ivett, Kasza Ferenc dr., Király Endre, Kirtyán Tamás, Kiss Krisztián dr., Kiss Tamás, Kiss Zsolt, Koltai Ernő, Kosztolányi László, Kovács János, Kovács Norbert, Kozák Márton, Kőbányai Péter, Krizsán József, Lukács Máté, Meiszterics Zoltán, Mogyorósi Sándor, Molnár János, Morvai József, Nagy Csaba, Nagy Gábor, Nagy Károly, Nagy Tamás, Nagy Veronika, Nagy Zsolt, Nagyszegi Ferenc, Nechay Gábor, Nyári Endre, Oravecz György, Oszlár Gábor, Pálmai József, Pálmai Józsefné, Pintér Zsolt, Pócs Tibor, Polyák Ferenc, Ruszka István, Schmidt András, Schwarzkopf Ágnes, Sebe Krisztina, Simon Gergely, Somoskői Péter, Spakovszky Péter, Stumpf János, Szakács István, Szekeres Zsófia, Szentirmai István dr., Szentmihályi Gábor, Szépligeti Mátyás, Szitta Tamás, Szőke Tamás, Takács Éva, Takó Miléna, Tamás Ádám, Tamás István ifj., Técsi Zoltán, Telek János, Tóth György, Tóth Katalin, Tóth Tamás, Törő Imre, Varga Károly, Varga Mónika, Véha Béla, Verbay Erzsébet, Veszelinov Ottó, Viseráczki András, Zalai Béla, Zalánné Borbás Rita, Zsanda Zsolt.

Köszönjük a munkájukat!

Téli MMM számlálás

Immáron 16. alkalommal vágunk neki a téli MMM számlálásoknak. Mindazok, akik ebben az évben végeztek MMM felmérést, a januári számláláshoz levelünk mellett megtalálhatják az üres terepnaplót is. Kérjük, hogy akinek még szüksége lenne nyomtatványokra, jelezze a Monitoring Központ valamelyik elérhetőségén vagy töltse le azokat honlapunkról!

A téli számlálás részletei: A téli számlálást ugyanazokon a pontokon kell elvégezni, mint a fészkelési időszakban, szinte ugyanazokkal a módszerekkel, a legfontosabb különbségek a következők:

  • A téli felmérést január 1-31. között, egy alkalommal végezze el.  Lehetőleg olyan napot válasszon, amikor nem fúj erős szél, nem esik (eső, hó, egyéb) és lehetőleg nincs nagy köd. Érdemes arra is figyelni, hogy ne legyen olyan magasságú hó, amikor már gyalogosan sem tud közlekedni. A terepnapló lapjain tüntesse fel az időjárási körülményeket (szél, köd, csapadék) és a 100 m-es körön belül az élőhelyek hóval való borítottságát és esetleges változásait a tavaszihoz képest.
  • A számlálást reggel 6 és délután 4 óra között kell elvégezni, a lehető legrövidebb időn belül. Tehát nem kell délelőtt befejezni, mivel télen rosszabbak a terepi körülmények és a madarak is másképpen viselkednek, mint a fészkelési időszakban.
  • Ha ideje engedi és a terepviszonyok is alkalmasak, akkor a 15 felmérési pont mellett a többi ponton is végezhet számlálást. Fontos, hogy ilyen esetben a térképen megadott pont számát is feljegyezzük a terepnaplóba.

Kérjük, hogy a téli felmérés eredményeit legkésőbb 2015. február 27-ig küldje meg a Monitoring Központ címére, s ha lehetősége van rá, akkor előtte töltse fel az MMM online adatbázisba!

Boldog Karácsonyt, Sikeres és Boldog Új Évet, és kellemes téli madarászást kívánunk!

Üdvözlettel: Nagy Károly, Dr. Szép Tibor, Nagy Zsolt, Görögh Zoltán

Design Innovativo 100% Genuino Air Jordan 12 Scarpe PSNY X Air Jordan 12 Nero Bianca Scarpe Da Pallacanestro Allegato Hfj43eh22

© MME-BirdLife Hungary »