Újabb gólyakamera, ezúttal Szügyön

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) munkatársai - a "Madarak határok nélkül" projekt keretében - idén is több kamerát szereltek fel a fehér gólyák életének tanulmányozására.

Legismertebb gólyakameránk a 2008 óta Nagyhalászban működő, ezért ide helyeztük el a legjobb minőségű/felbontású kamerát. Halászék fészkét az elmúlt években több mint 5 millió alkalommal tekintették meg a világ minden részéről (155 országból).

Sajnos a korábbi helyszínek közül Kazáron az idén nem lesz költés a Művelődési Ház átépítése miatt. Ezért a tavaly ott működő kamerát a szintén Nógrád megyei Szügy községbe, az általános iskola kazánkéményére helyeztük át. A fészekalj 5 tojásból áll, ez a képeken jól látszik, bár időnként a fészket és lakóit a kémény működése jótékonyan eltakarja kíváncsiskodó szemek elől. A fészek érdekessége, hogy a tavaly itt kikelt és meggyűrűzött egyik fiókát (H899 számú gyűrűvel) idén februárban Sharm El Sheikh-ben, Egyiptomban sikerült megfigyelni és lefotózni, másik ezer gólya társaságában.

A szügyi kamera élőképe itt érhető el. >>

A nagyhalászi kamera pedig itt. >>

Április 6-án már 2 tojás volt a fészekben. Ezután egy arasznyit még állítani kellett a kamera látószögén, mert belógott a kémény, az álló gólyák feje pedig kilógott a képből.

Április 8-án már 3 tojás volt, de még serénykedtek, hogy meglegyen a negyedik is.

A gólyák és a tojások éjszakai is jól láthatóak.

A gólyakamerák kihelyezése a „Madárvédelem és kutatás határok nélkül” (HUSK/1101/2.2.1/0336) projekt keretében, a „Magyarország - Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködés Operatív Program 2007-2013” támogatásával valósul meg.

Air Max 95 Stussy

© MME-BirdLife Hungary »