Újabb MAP kihívás, májustól június közepéig - Extra meglepetésekkel!

Gondolom, sokan már tűkön űlve vártátok ezt a bejegyzést, sőt néhányan már le is mondtatok róla, hogy lesz-e az áprilisi MAP kihívás után májusi. Valójában nem lesz májusi kihívás, de lesz május-júniusi. ;-)

Mivel ezúttal másfél hónapig tart a kihívás időszaka, így egy kicsit emeljük a tétet, s néhány extra feladatot is beiktattunk. Nem csak a teljesítendő feladatokon csavartunk egyet, hanem az ajándékok választékát is bővítettük. Reméljük, hogy ennek örültök majd, s így az áprilisi teljesítőknek is lesz olyan ajándék, amit szívesen választanának az eddigi nyereményük mellé.

A 2015. május-júniusi MAP kihívás részletei

Az első 100 adatfeltöltő, aki a lentebb ismertetett feltételeket teljesíti június 15-ig, az garantáltan választhat egyet az alábbi MAP és MME logózott ajándékok közül (a bambusz golyóstoll mellé, amit minden teljesítőnek megküldünk):

  1. jó minőségű baseball sapka (logókkal hímezve, 2 színből választható);
  2. Quechua Arpenaz 10 hátizsák (logókkal szitázva, 3 színből választható);
  3. 3 dl-es MAP bögre.

Az első 10 helyezett pedig választhat majd:

  • V-nyakú MAP pólót is (tucatnyi színben és méretben).

A baseball sapka és a hátizsák megnézhető az áprilisi eredményekről szóló cikkben, a bögre és a póló pedig ennek a cikknek az alján!

 

Feltételek (minimum követelmény):

  • 15 teljes fajlista feltöltése, 2015. május 01. - június 15. között
  • legalább 5 különböző UTM négyzetből (2,5*2,5 km-es),
  • s ezek között legalább 3 éjszakai bejárás* is lesz (3 négyzetben),
  • a 15-re vonatkozóan átlagosan 32% területi lefedettséggel négyzetenként.

*Éjszakai bejárásnak azokat számítjuk majd, amelyeknek legalább 1 órás időtartama este 9 és hajnal 4 óra között zajlott. Irány tehát a harisos rétek, a lappantyús ligetek, keressetek füttyögő füleskuvikot, visítozó guvatokat, vakkogó vagy vittyegő vízicsibéket, de még a fürjek is jobban pity-palattyolnak olyankor. ;-)
A MAP szervezői nem vállalnak felelősséget az éjszakai bejárások során rátok leselkedő helyzetekért, ezért ezeket körültekintően szervezzétek meg! Ha félősek vagytok, akkor mindenképpen ajánlott legalább ketten részt venni az éjszakai MAP-ozásokon! 

Tehát a feladat az, hogy legalább 15 alkalommal gyűjts teljes fajlitát (amikor minden megfigyelt faj FV kódjait rögzíted), s legalább 5 különböző UTM négyzetben járj (háromban éjszaka is), amelyeknek átlagosan 8 db 500*500 m-es szegmensére terjedjen ki a megfigyelés (ez a 32%-os lefedettsége egy 2,5*2,5 km-es UTM négyzetnek).

Az első 10 helyezett - akik a legtöbb teljes fajlistát töltik fel, s a legalább 3 éjszakai bejárást is elvégezték a megadott időszakban - MAP pólót vagy az 1-3. ajándékok közül kettőt is választhatnak majd!

Extra meglepetés: Mivel 2014-2017 között az MMM is része a Madáratlasz Programnak, ezért ebben a kihívásban mindazoknak, akik június 15-ig feltöltik legalább egy négyzetükből a két idei tavaszi számlálásuk eredményeit az MMM adatbázisba, azok szintén választhatnak egyet a fent felsorolt ajándékok közül. Ezt abban az esetben kapják meg, ha jelzik ezt nekünk, s van feltöltött fajfelismerési adatlapjuk is!

Próbaképpen rendeltünk három pólót, hogy tartós tesztelésnek vessük alá őket. A színesekre a nyomtatási technológia miatt két rétegben kell felvinni a mintát, ezért azokon kicsit vastagabb a nyomat, de ennek ellenére a mai 30 Celsius fokos melegben sem volt kellemetlen viselet.

A fehér pólón kellemesebb és vékonyabb a nyomat. A bögre pedig kiváló a tea, a hosszú kávé és a víz kortyolgatásához is. ;-)

Hatalmas MAP logó az egyik oldalon és MME logó a bögre másik oldalán. Nem rossz ebből inni egy fárasztó MAP-ozás után. :-)

Air Force 1 High

© MME-BirdLife Hungary »