Felhívás középfeszültségű oszlopok felmérésére (2016)

Címkék:

Kedves Tagtársak, Madárbarátok, Természetvédők!

Újra önkéntes felmérők jelentkezését várjuk a madarak áramütésével kapcsolatos országos szintű felmérésekhez (Középfeszültségű oszlopok felmérése - KFO). Ez már a 12. országos felmérés*, amelyet most is a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) szervez, az adatok feldolgozását a korábban megszokott módon az MME Monitoring Központja végzi majd. Az elmúlt évek felmérései során több mint 62 000 oszlopot ellenőriztünk, s alattuk mintegy 5 100 madár maradványait találtuk meg. Ezek az adatok nagyban segítik a probléma megoldására tett erőfeszítéseket.

Felmérési időszak: 2016. augusztus 01. – október 15.

Az eredetileg szeptember 15-ig meghirdetett felmérési határidőt módosítottuk október 15-re!

Letölthető adatlap és útmutató

*Az előző, 11. országos felmérés 2015/2016 késő őszén és telén volt (erről lentebb látható rövid összefoglaló), de természetesen KFO felmérések egyes régiókban az országos felmérések között is zajlottak, különösen azokban a tájegységekben, ahol az elmúlt években jelentős számú veszélyes oszlop madárbarát átalakításait végezték el. Sajnos az adatok egy része nem jutott el hozzánk!

A KFO fontos információkat szolgáltat ahhoz a munkához, amely elősegíti azon törekvésünket, hogy a különösen veszélyes oszlopokat mielőbb szigeteljék. Bár az áramütés problémája évtizedek óta ismert, s az MME és a hazai természetvédelmi szervezetek eddig is nagyon sokat tettek a megoldás érdekében, még nem született meg a madárvédelmi szempontból megnyugtató eredmény. A még nem szigetelt vagy madárbarát módon át nem alakított veszélyes oszlopok továbbra is védett és fokozottan védett madarak ezreit pusztítják el minden évben.

A szalakóta védelme a Kárpát-medencében (LIFE13/NAT/HU/000081)

Az idei évben különösen fontos lenne, hogy „A szalakóta védelme a Kárpát-medencében (LIFE13/NAT/HU/000081)” elnevezésű LIFE+ projekt által érintett területeken megvalósuljon a középfeszültségű oszlopok felmérése, mivel a projekt egyik fontos eleme az MME által 2008-ban elkészített országos konfliktus-térkép frissítése.

A LIFE+ projekt a következő Különleges Madárvédelmi Területeken hajt végre különböző akciókat: Alsó-Tiszavölgy (HUKN10007), Balástya-Szatymaz környéki homokvidék (HUKN10008), Gátéri Fehér-tó (HUKN30002), Csongrád-bokrosi Sóstó (HUKN30001), Felső-kiskunsági szikes puszták és turjánvidék (HUKN10001), Kiskunsági szikes tavak és az Őrjegi turjánvidék (HUKN10002), Izsáki Kolon-tó (HUKN30003), Borsodi-sík (HUBN10002), Hevesi-sík (HUBN10004), Kesznyéten (HUBN10005), Hortobágy (HUHN10002), Jászság (HUHN10005), Szatmár-Bereg (HUHN10001), Bihari (HUHN10003), Abonyi kaszálóerdő (HUDI10001), Jászkarajenői puszták (HUDI10004), Vásárhelyi- és Csanádi-puszták (HUKM10004).
A projekt területek áttekintő térképe 
itt megtekinthető. >>

Mit tehet Ön, ha be szeretne kapcsolódni a felmérésbe?

 • 2016. augusztus 01. – október 15. között járjon végig egy vagy több, tetszőlegesen kiválasztott középfeszültségű szabadvezeték szakaszt, és vegye számba az áramütés vagy vezetéknek ütközés következtében elpusztult madarakat. A felméréshez adatlapot, a kitöltéshez részletes útmutatót biztosítunk. Igény szerint térképet is küldünk a felmérendő területről.
 • Ha korábban valamelyik vezetékszakaszon már végzett felmérést, s most újra végigjárná azt a szakaszt, akkor azt is megteheti. Ilyen esetben kérjük, hogy jelezze ezt az adatok megküldésekor.
 • Ha nincs ideje vagy lehetősége az oszlopok nyomvonalán végigmenni és megszámolni az elpusztult madarakat (pl. azért, mert a növényzet vagy a mezőgazdasági munkálatok ezt éppen nem teszik lehetővé), de egy-egy szakasz mentén azonosítani tudja az oszlopok típusait, akkor azokat az adatokat is rögzítheti az adatlap 2. részén (lásd az útmutatóban), hiszen az oszloptípusok eloszlása, és azon belül a szigetelt oszlopok aránya, szintén hasznos információk számunkra.
 • Kérjük, ha módjában áll, akkor fotózza le a felmért oszlopokat és GPS-el mérje be a pontos helyüket is!
 • Az adatlapokat 2016. október 30-ig várjuk a lent megadott címen, melyeket a beérkezés után azonnal feldolgozunk, és ismertetjük a felmérés eredményeit.
 • Kérünk mindenkit, részvételi szándékát mielőbb jelezze, hogy a megfelelő útmutatást és az adatlapokat időben elküldhessük!
 • Természetesen a megadott időszakon kívüli felmérések eredményeit is várjuk, hiszen minden egyes ellenőrzött oszlop és feldolgozott adat segítheti munkánkat.
 • Amennyiben a Madáratlasz Program (MAP) megfigyelői is részt vesznek a KFO felmérésben, nekik azt ajánljuk, hogy a végigjárt vezetékszakaszok mentén végezzenek megfigyeléseket, vigyenek magukkal távcsövet, MAP térképet és terepnaplót, s rögzítsék az észlelt fajok listáját! Aztán ne felejtsék el feltölteni az adatokat a MAP adatbázisba!

Jelentkezés:

Görögh Zoltán - Telefon: 20/372-4280 - E-mail: gorogh.zoltan@mme.hu

Az e-mail-en történő jelentkezés és adatközlés esetén kérjük, hogy az „Oszlopfelmérés” tárgyat használja, s mindenképpen jelezze, hogy mely település(ek) külterületén végezne felméréseket.

Akadálymentes Égbolt

2008. február 26-án a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium, az MME és a hazai villamos energia ellátás képviselői aláírták az Akadálymentes Égbolt megállapodást, a kis- és középfeszültségű vezetékek mentén elpusztuló madarak védelmére. A megállapodás szerint 2020. januárig minden madárvédelmi szempontból veszélyes vezetékszakaszt átalakítanak madárbaráttá.

Kérdések és válaszok

Bár az útmutatóban részletesen leírtuk, hogyan kell elvégezni a munkát, új önkénteseink részéről mégis felmerülhetnek olyan kérdések, melyeket tisztázni szeretnének. Ilyen esetben bátran fordulhatnak munkatársainkhoz!

Néhány tipikus kérdés és válasz:

 • Mit tegyek, ha nem ismerem fel, hogy milyen madárfaj tetemét találtam?
  Ha friss a tetem, akkor a legtöbb esetben egy madárhatározó segítségével viszonylag egyszerűen meghatározható a madárfaj. Ha nem rendelkezik madárhatározóval, akkor készítsen néhány fotót, s küldje meg nekünk a felmérés adataival együtt, ügyelve arra, hogy a fotó fájlcímét is írja be az adatlap megfelelő sorának megjegyzés rovatába. Ha csak tollakat és csontmaradványokat talált, akkor is készítsen fotókat, de emellett is megpróbálkozhat a faj meghatározásával.
 • Mi alapján tudom meghatározni az oszlopfej-szerkezetek típusait?
  Az útmutatóban a főbb típusok bemutatásra kerültek, de a Madarak és légvezetékek című kiadványunkban részletesebb információkat is találhat. Ha ezek tanulmányozása után sem tudja biztosan azonosítani az oszlopokat, akkor készítsen fotókat, s küldje meg a kitöltött adatlappal és térképpel együtt! Az adatlapon jól azonosítható módon jelezze, hogy melyik fotó, melyik oszlopot jelöli!
 • Nincs GPS készülékem. Ennek ellenére részt vehetek a felmérésekben?
  Természetesen ebben az esetben is részt vehet a felmérésben, de GPS nélkül is törekednie kell arra, hogy a felmért vezetékszakaszok kezdetét és végét, valamint azoknak az oszlopoknak a helyeit, melyek alatt az elpusztult madarak maradványait találta, a lehető legpontosabban határozza meg! Ilyen esetben mindenképpen kérjük, hogy részletes térképet használjon, s azon jelölje a helyeket, s az oszlopokon látható azonosító számokat is jegyezze fel az adatlapra! (Sajnos nem minden esetben található azonosító az oszlopokon.)

Rövid összefoglaló a 2015/2016. téli KFO felmérésről

Felmérőink 1704 oszlopot ellenőriztek, mintegy 178 km hosszú vezetékszakasz mentén.

Elpusztulva talált madarak (sorrend: magyar név szerint)
Magyar név Védelmi státusz Természetvédelmi érték (Ft) Egyedek száma
Dolmányos varjú vadászható   1
Egerészölyv védett 25 000 19
Erdei fülesbagoly védett 50 000 3
Fácán vadászható   2
Fehér gólya fokozottan védett 100 000 14
Karvaly védett 50 000 1
Kék galamb védett 50 000 1
Parlagi sas fokozottan védett 1 000 000 1
Rétisas fokozottan védett 1 000 000 1
Seregély európai jelentőségű 25 000 1
Szajkó vadászható   1
Szalakóta fokozottan védett 500 000 1
Szarka vadászható   1
Vörös kánya fokozottan védett 500 000 1
Vörös vércse védett 50 000 4
Nem azonosított Varjúféle     1
Nem azonosított Verébalakú     1
Nem azonosított madárfaj     2
Összesen: 5 350 000 56

Felmérők: Agócs Péter, Albert András, Bercsényi Kinga, Bócsó Anita, Csányi Mónika, Erdős Sarolta, Faggyas Szabolcs, Ferenc Attila, Gyurita István, Hankóczi Attila, Hegedűs László, Kalocsa Béla, Kókai Károly dr., Kovács Gergely Károly, Krusinszki Ferenc, Kurmai Péter, Lucza Márk, Nagy István, Pálszabó Ferenc, Pataki Zsolt, Puskás József, Rácz András, Sárkány József, Somogyi István, Tamás Ádám, Zákány Albert Attila.

Nike Tanjun SE BR Running Shoe Deep Blue 844908-401 P

© MME-BirdLife Hungary »