Letöltés

Programok

Adatigénylő lap >>

Ha az MME Monitoring Központ valamelyik adatbázisából szeretne adatokhoz hozzáférni, kutatás vagy természetvédelmi projekt számára, kérjük ezt az adatlapot töltse ki és küldje meg részünkre (kitölthető DOC formátumban, 69 kB)!


Mindennapi Madaraink Monitoringja (MMM)

Rövid programismertető (MMM) ::: PDF formátumban >>
A Mindennapi Madaraink Monitoringja (MMM) program rövid ismertetője. (293 kB)

Terepnapló (MMM) ::: PDF formátumban >>
Az MMM felmérés adminisztrációjához szükséges terepnapló nyomtatható lapjai. Az MMM terepnaplót csak a program regisztrált felmérői használják, s ezeket a megfelelő számú belső oldallal ellátva nyomdában készítjük, s minden évben megküldjük felmérőinknek. Ha valakinek mégis hirtelen szüksége lenne terepnaplóra, akkor ezt a PDF fájlt letöltve és kinyomtatva, némi kézügyességgel összeállítható belőle egy MMM terepnapló.
A letölthető dokumentum első oldala a terepnapló külső borítólapja, melynek másik oldalára nyomtatható a dokumentum második oldala, amely a belső borítólapot tartalmazza. A harmadik lapon a terepnapló belső oldalai vannak, melyekből legalább 4 db kétoldalas nyomatot kell készíteni ahhoz, hogy az MMM terepnapló összeállítható legyen. (89 kB)

Fajfelismerési adatlap (MMM) ::: PDF formátumban >>
A madárfajok felismerési biztosságának dokumentálására szolgáló adatlap nyomtatható verziója. Ez a verzió 2005. decemberétől használatos, újabb frissítésig. (515 kB) Kérjük, hogy a fajfelismerési adatokat és az abban bekövetkező változásokat lehetőleg itt az online adatbázisban töltse fel, mert ezzel is jelentős mértékben segíti munkánkat!

Megfigyelési pont kiválasztó lap (MMM) ::: PDF formátumban >>
A megfigyelési pontok kiválasztását dokumentáló adatlap, kitöltési útmutatóval. (194 kB)

Megfigyelési pont kiválasztó lap (MMM) ::: DOC formátumban >>
A megfigyelési pontok kiválasztását dokumentáló adatlap, kitöltési útmutatóval. Ez a verzió MS Word-ben is kitölthető. (90 kB)

Á-NÉR összefoglaló (MMM) ::: PDF formátumban >>
Az Általános Nemzeti Élőhely-osztályozási Rendszer (Á-NÉR) kategóriáinak felsorolása és az MMM-ben való használatának rövid leírása. (112 kB)
Az Á-NÉR részletes leírása a Nemzeti Biodiverzitás-monitorozó Rendszer keretében kiadott 10 kötetes munka II. kötetében található: Fekete, G., Molnár, Zs. és Horváth, F. 1997. A magyarországi élőhelyek leírása, határozója és a Nemzeti Élőhely-osztályozási Rendszer. Magyar Természettudományi Múzeum, Budapest. Letölthető PDF verzióját megtalálhatják itt.

További anyagok az élőhelyek határozásával és természetességével kapcsolatban:

Á-NÉR 2007 – élőhelylista definíciókkal (.pdf 553 kB) >>

Természetes-e? – MÉTA természetességmérő (.pdf 409 kB) >>

MÉTA élőhely-határozó (.pdf 558 kB) >>


Madáratlasz Program (MAP)

Programismertető és útmutató >>

MAP adatlap >>

Ez a letölthető és nyomtatható adatlap azokra az esetekre készült, amikor nincs kéznél MAP terepnapló* (4 oldal, PDF formátum, 1 285 kB).

Az 1. oldalon a kitöltéssel kapcsolatos útmutató, a 2-4. oldalon a fajlista és a listában nem szereplő fajoknak fenntartott üres sorok, valamint a jegyzetek részére fenntartott hely található. Egy MAP adatlap egyetlen nap megfigyelési adatainak rögzítésére szolgál.

*Az adatlapnak létezik egy terepnapló verziója, ami 5 nap vagy bejárás (akár különböző UTM négyzetekben) adatainak rögzítésére szolgál. Ezt minden regisztrált MAP felmérő postai úton több példányban megkapja a Monitoring Központtól, s kérésre újabbakat is küldünk. Használata praktikus, mivel A/6-os méretű (akár zsebben is elfér).

A kitöltött terepnaplókat (vagy adatlapokat) nem kell beküldeni az MME Monitoring Központjába, viszont az adatokat fel kell majd tölteni a MAP adatbázisába. A terepnapló kitöltéséről azok fedőlapjain és a Programismertetőben részletesen írunk.

Letölthető térképi rétegek és adattáblák

Innen a Google Earth KMZ és KML formátumában, valamint a kézi GPS készülékeken is használható GPX fromátumban (UTM négyzetek) és a Google Maps Engine-ben használható XLSX formátumban (pontok) tölthetőek le a MAP Áttekintő térképén is megtalálható és a felmérésekhez szükséges térképi rétegek. Ha szeretnéd, kérésre Shape fájlokban is megküldjük a számodra szükséges állományokat!

UTM 50*50 km (KMZ) >>

A Magyarország területére eső 50*50 km-es UTM négyzetek KMZ állománya található meg a letölthető fájlban (40 kB).

UTM 10*10 km (KMZ) >>

A Magyarország területére eső 10*10 km-es UTM négyzetek KMZ állománya található meg a letölthető fájlban (60 kB).

Az UTM kvadrátok két elkülöníthető részből állnak a Google Earth kmz fájlban:

  • UTM kvadratok: magukat a négyzeteket tartalmazza;
  • UTM kodok: a négyzetek kódjainak a térképre feliratozható jelöléseit tartalmazzák (alapbeállításként nincsenek bekapcsolva).

Ez a térképi réteg az adatbázis Áttekintő térképén is megtalálható, s a letölthető KMZ állományban a négyzetek határai ugyanazt a színt kapták.

Ugyanez a réteg két másik formátumban:

UTM 2.5*2.5 km (KMZ) >>

A Magyarország területére eső 2.5*2.5 km-es UTM négyzetek KMZ állománya található meg a letölthető fájlban (837 kB).

Az UTM kvadrátok két elkülöníthető részből állnak a Google Earth kmz fájlban:

  • UTM kvadratok: magukat a négyzeteket tartalmazza;
  • UTM kodok: a négyzetek kódjainak a térképre feliratozható jelöléseit tartalmazzák (alapbeállításként nincsenek bekapcsolva).

Ez a térképi réteg az adatbázis Áttekintő térképén is megtalálható, s a letölthető KMZ állományban a négyzetek határai ugyanazt a színt kapták.

Ugyanez a réteg három másik formátumban:

Pontok koordinátái (a Microsoft Excel XLSX formátumában)

Az összes lehetséges MMM megfigyelési pont koordinátáit tartalmazó táblázatok (2.5*2.5 km-es UTM négyzetenként 25 db). Az letölthető fájlok nevében szerepel, hogy az adott táblázatban melyik kódrészlettel kezdődő UTM négyzetekbe eső pontok koordinátái találhatóak meg bennük. A koordináták WGS84 és EOV formátumokban is megtalálhatóak.

Ha a letöltött táblázatban található adatok felhasználásával szeretnél a Google Maps Engine fiókodban saját térképet készíteni (amit aztán az okostelefonodon terepen is használhatsz), akkor ezekből érdemes letöltened a számodra szükségeseket! Megjegyzések: 1. Többek között ezen lehetőség biztosítása végett válaszottuk az XLSX formátumot, a Google Maps Engine ugyanis jelenleg CSV és XLSX formátumú táblázatok adataiból tud térképi réteget készíteni. Ha a Google Maps Engine-el készült térképet okostelefonon szeretnéd használni, akkor az XLSX importálásakor a pontszam/UTM mezőt válaszd a pontok megnevezéséhez (amikor az importálás ezen lépéséhez értél: Válasszon egy oszlopot a jelölők megnevezéséhez)! 2. A koordinátákat azért tettük bele EOV formátumban is, hogy a hazai topográfiai térképeket használók pl. ArcGIS szoftverrel is elkészíthessék a pontok rétegét.

BR (260 kB) >> DT (4 047 kB) >> WN (22 kB) >>
BS (1 117 kB) >> DU (2 305 kB) >> XL (97 kB) >>
BT (963 kB) >> ES (904 kB) >> XM (3 040 kB) >>
CR (413 kB) >> ET (2 729kB) >> XN (3 382 kB) >>
CS (3 991 kB) >> EU (2 344 kB) >> XP (239 kB) >>
CT (4 008 kB) >> FT (116 kB) >> YL (299 kB) >>
CU (766 kB) >> FU (593 kB) >> YM (1 176 kB) >>
DS (3 533 kB) >> WM (59 kB) >> YN (976 kB) >>

Töredék és kilógó (540 kB) >>

Az MMM pontok (melyek helyei megegyeznek a MAP térképen szereplő rétegen láthatókkal: pontok) a Google Earth KMZ formátumában is letölthetőek a Madárszámlálók honlap Térképek és GIS állományok oldaláról. >>

Pontok ArcView shape formátumban (csomagokba zippelve), EOV vetületi rendszerben

B (992 kB) >> C (3 552 kB) >> D (3 767 kB) >>
E-F (2 795 kB) >> W-X (2 683 kB) >> Y (1 002 kB) >>

Töredék és kilógó - 2015. máj.  (325 kB) >>


Ritka és Telepesen fészkelő madarak Monitoringja (RTM)

Programismertető >>

RTM fészkelés összesítő adattábla (.xls) >>
Az UTM négyzetekre történő összesítéseket korábban az RTM programban rendszeresített adatlapokon gyűjtöttük, melyek helyett (ha mégsem az adatbázisba töltené fel adatait) már ezt az MS Excel táblázatot használjuk. Ez az Excel táblázat megfelel az adatbázisban is meglévő adattáblának, így ha ezt kitöltik és megküldik, akkor egy gyors adatellenőrzés után mi azt be tudjuk emelni az adatbázisba.

Frissítve: 2013. június (783 kB)

Programismertető és útmutató (RTM) - 2.1 verzió (2008) >>
A Ritka és Telepesen fészkelő madarak Monitoringja (RTM) programunk részletes ismertetője, s az általános RTM felmérésekhez használatos terepnapló és adatlap kitöltési útmutatója.
Összeállította: Nagy Károly, Szép Tibor és Halmos Gergő
Frissítve: 2008. március (1907 kB)

Általános Terepnapló (RTM) - 2.0 (2008) >>
A Ritka és Telepesen fészkelő madarak Monitoringja (RTM) programunk általános felméréseihez használatos terepnapló fedőlapja és belső oldalai.
Az RTM terepnaplót csak a program regisztrált felmérői használják, s ezeket a megfelelő számú belső oldallal ellátva a Monitoring Központban készítjük, s kérésre megküldjük felmérőinknek. Ha valakinek mégis hirtelen szüksége lenne terepnaplóra, akkor ezt a PDF fájlt letöltve és kinyomtatva, némi kézügyességgel összeállítható belőle egy RTM terepnapló.
Frissítve: 2008. március (170 kB)

air max 90 essential Classic

© MME-BirdLife Hungary »