MMM adatok importálása a MAP adatbázisba

Címkék:

December 04. óta nemcsak az alkalmi megfigyelések feltöltése gördülékenyebb, hanem kicsit megugrottak a MAP adatbázis fejlécében látható számlálók is (a háromból kettő: az összes adatrekord és az érintett UTM négyzetek száma). Ez azért történt, mert elkezdtük az MME Monitoring Központban meglévő madármonitoring adatbázisaink MAP-ba importálását. Elsőként a legjelentősebb program, a Mindennapi Madaraink Monitoringja (MMM) adatait alakítottuk a MAP formátumába.

A "MAP formátumába alakítás" minden madármonitoring adatbázis esetén hosszadalmas és figyelmes ellenőrző, feldolgozó mukával jár, hiszen a MAP adatbázis számos olyan adatmezőt tartalmaz, amelyeket azok nem. Ezeket az eredeti adatokból kell származtatnunk, s például az MMM adatbázis esetén össze is kellett vonnunk a megfigyelési pontok számlálási adatait UTM négyzetenként (15 ponton számlálnak standard felmérés esetén, a fészkelési időszakban két napon, januárban pedig egy alkalommal). Mivel az MMM esetében a 15 megfigyelési pont között történt megfigyelések nem kerülnek rögzítésre, ezért csak részleges fajlistaként importáltuk az adatokat (ezért nem ugrott meg a MAP adatbázis fejlécében a teljes fajlistákra vonatkozó számláló), így természetesen nem 14 millió adatrekordot emeltünk be, hanem négyezenként összevont megfigyelési adatokat. Ez 8 504 részleges fajlistát jelent, 223 266 sorral (fajok megfigyelésére vonatkozóan összevont adatrekordok).

Ha tehát belépsz a MAP adatbázisba, s végeztél MMM felméréseket 1999-2014 között, akkor a saját adataid között már az MMM összesítéseket is megtalálod!

Más adatbázisaink is sorra kerülnek majd, a következő a fehér gólya fészekadatbázis költési eredményei és a fecske- és gyurgyalagfigyelő adatbázis megfigyelési adatai lesznek. Aztán szépen lassan a többi is.


Ez a GIF animáció röviden vázolja, hogyan is importáltuk az MMM adatokat a MAP
adatbázisba. Persze minden részletről nem mesél, ezért, ha kérdésed merülne fel,
akkor szólj hozzá ehhez a cikkhez vagy kérdezz a MAP Facebook csoportban!


Ha a kezdő dátumot 1999-01-01-re állítjuk, akkor már az Áttekintő térkép is
impozánsabb képet mutat...


.
.. ahogy például a Fajok összesítő térképein a gyakori fajok, jelen esetben
a mezei pacsirta, térképén is sokat színeznek az importált MMM adatok.


De a nálunk nagyrészt csak télen gyakori fajok (pl. süvöltő) térképei is sokfelé zöldek
(X FV kód) lesznek, mert a téli MMM adatok is "színezik" az adatbázist 2000-től kezdve.

Fake Jordan 3, Best Nike Retro Air Jordan 3 Replica Sale

© MME-BirdLife Hungary »