Beszámoló a debreceni ragadozómadár fészekkeresési akcióról

A legutóbbi, 2013. február 17-én szervezett nagyerdei terepi programunk célja ragadozómadarak fészkeinek keresése volt a lombmentes időszakban. A lelkes, 20 fős csapat fésűszerűen járta be a kijelölt területet.

A túra során a Debreceni Nagyerdő Természetvédelmi Terület nyugati oldalán jártunk. Felkerestük a korábbról ismert régi fészkeket, sőt találtunk egy tavaly építettet is, melyben valószínűleg egerészölyv költött. A résztvevők tájékoztatást kaptak a Debreceni Nagyerdő Természetvédelmi Terület múltjáról, jelenéről és jövőjéről, aktuális természetvédelmi problémákról és a ragadozómadarak fészkelési szokásairól.

Fontos, hogy tudjuk a fészkek pontos helyét, koordinátáit, mert így a költési időben (teljes lombtakarásban) végzett felmérés, ellenőrzés jóval könnyebben megvalósítható.

Az erdő átfésülése ...

... és az egyik megtalált ragadozófészek

 

Többünket meglepett egy, az avarréteg alól kikandikáló, „özönvíz előtti”, rozsdamarta természetvédelmi terület tábla, melyet még a hajdani Országos Természetvédelmi Tanács (mely 1939-től 1977-ig működött) helyeztetett ki a területre.

Szebb időket is látott tábla (Fotók: Koczka András).

 

A bő három óra alatt összesen 6 fészket regisztráltunk, fenyőrigókat, csonttollúakat figyelhettünk meg, ezen kívül még egy borzvárat is sikerült felfedeznünk.

Ezúton is köszönjük a résztvevők segítségét!

Koczka András
Területi Iroda vezető
Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület

Diamond Supply PUMA Black Friday

© MME-BirdLife Hungary »