Beszámoló a Madárszámlálók és Madárgyűrűzők IV. Országos Találkozójáról

Február 15-16-án sikeresen lezajlott a Madárszámlálók és Madárgyűrűzők IV. Országos Találkozója (MMOT). A két napon közel száz felmérő és madárgyűrűző volt jelen, ismerhette meg az elmúlt év közösen elért eredményeit, valamint az idei évben tervezett és még előttünk álló feladatokat. A rendezvényen a munkákban közreműködő önkénteseink és a nemzeti parkok munkatársai is nagy számban vettek részt.

Február 15. (szombat)

10:00 – 16:00 TIT Stúdió, Zsombolyai u. 6.

Az első napon volt a „klasszikus” értelemben vett Országos Találkozó, ahová minden érdeklődőt vártunk, s amikor bemutattuk az országos programok eredményeit és megtartottuk a 2019-ben MMM felmérést végzők ajándékainak sorsolását is.

 • A program Dr. Halmos Gergő rövid megnyitóbeszéde és a napirend ismertetése után a Mindennapi Madaraink Monitoringja (MMM) történéseinek áttekintésével folytatódott (Nagy Károly), majd Dr. Szép Tibor részletesen bemutatta az MMM 1999-2019 években elért eredményeit. Fajonként láthattuk a trendek alakulását (a fészkelési és telelési időszakban is) és a Madáratlasz könyvhöz készült modellezett térképeket, s a Biodiverzitás Indikátorok hazai értékeinek alakulását (agrár-élőhelyek, erdei élőhelyek; vonulási stratégiák szerinti felbontásban stb.). 
 • Ezután bemutattuk a Madáratlasz Program (MAP) 2014-2019 közötti eredményeit és tapasztalatait (Nagy Károly), valamint az EBBA2 projekt előrehaladását és a 2020-ban elkészülő hazai Madáratlasz könyvbe tervezett előfordulási térképeket és grafikonokat, a könyvvel kapcsolatos munkálatokat.

 • A programot a Madárgyűrűzési Központ beszámolójával folytattuk, a 2019. évi megfigyelési adatokra koncentrálva (Karcza Zsolt).
 • Az ebédszünetben megvendégeltük a jelenlévőket, s közben előkészítettük az ajándékok sorsolását a feladatra jelentkezett segítőinkkel.
 • Ezután következett az MMM ajándékok kisorsolása, a 2019-ben felméréseket végzők között, a már megszokott szabályok szerint.
 • Összesen 62 db (50+12) ajándékot sorsoltunk ki. A sorsolásban azok vettek részt, akik felmérési eredményeiket időben megküldték és/vagy feltöltötték az adatbázisokba.
 • Mindannyiuknak köszönjük a munkájukat, a nyerteseknek pedig ezúton is gratulálunk!
 • Nyertesek: Abonyi Ottó, Agócs Péter, Andrési Pál, Antoni Gyula, Bálint Gábor, Bátky Gellért, Bedőcs Gyula ifj., Bessenyei László Bence, Bobvos Pál, Bobvos Pálné, Bócsó Anita, Bodor Ádám, Bodor József, Bozzay Balázs, Bukor Zoltán, Cseh Tamás, Farkas Attila, Fazekas Anna, Fenyves Ervin, Galiba Ferenc ifj., Gám Attila, Gyalus Adrienn, Győrig Előd, Hunyadi László, Huszti Sámuel, Jánossy László dr., Kajtár Bence, Kakszi Ivett, Kasza Ferenc dr., Kiss Ádám, Koltai Ernő, Kosztolányi László, Kovács János, Kozák Márton, Lovászi Péter, Meiszterics Zoltán, Mogyorósi Sándor, Molnár János, Molnár Márton, Monoki Ákos, Morvai József, Nagy Tamás, Nyári Endre, Nyíri László, Oravecz György, Oszlár Gábor, Papp Ferenc, Pásti Csaba, Pintér Zsolt, Pitó Andor, Polgár Márta, Ruszka István, Schmidt András, Somkuti Gábor, Stumpf János, Szabóné Balázs Beáta, Szentmihályi Gábor, Tamás István ifj., Tóth Tamás, Tóth Zoltán, Veszelinov Ottó, Vetró Gábor.

Február 16. (vasárnap)

09:00 – 16:00 BiPi Villa

A második napján került megrendezésre a Gyűrűzőtalálkozó, ami egyben az MME Madárgyűrűző és Vonuláskutató Szakosztály éves közgyűlése. Ezen összesen 54 fő vett részt. A következő témák és előadások hangzottak el:

 • A Madárgyűrűzési Központ beszámolója (Karcza Zsolt): Az éves eredmények és történések bemutatása. Ezek közül kiemelendő, hogy a Magyar Madárgyűrűzési Adatbankban idén január végén átléptük a 7 milliomodik adatrekordot. A Tringa online madárgyűrűzési alkalmazásnak jelenleg 534 aktív felhasználója van. A Madárgyűrűzési Központban jelenleg 450 madárgyűrűzőt tartunk nyilván, akik közül 268 az aktív státuszú. A 2019. évi madárgyűrűzési adatok feldolgozása folyamatban van, március közepére elkészül a végleges összesítés és beszámoló. A tavalyi CES eredmények rövid beszámolóját követően Péntek István bemutatta a Siófoki CES pontot, a Dél-Balatoni Helyi Csoport CES ponton végzett munkáját és az eredményeket. Reméljük, hogy a következő találkozókon újabb CES pontokat ismerhetünk meg részletesen.
 • A madárgyűrűzés szakmai és társadalmi megítélése (Dr. Havasi Máté, Pannon Egyetem, Georgikon Kar). Egy, a munkánkról szóló szakmai és társadalmi közvélemény kutatás eredményeit mutatta be az előadó, amely segítséget nyújt a hazai madárgyűrűzés alakításának tervezésében.
 • Az énekesmadarak vonuláskutatásának legújabb technikai eszközeit (geolokátorokat, jeladókat, MOTUS és újabb, modernebb rendszereket stb.) mutatta be dr. Szép Tibor a hallgatóságnak, akik a kávészünetben közelről megtekinthették a mintapéldányokat.
 • Két előadást hallgathattunk meg a Fertő-Hanság Nemzeti Park Madárvárta projektjéről. Pellinger Attila bemutatta az utóbbi évek nyomkövető eszközökkel gyűjtött eredményeket. Dr. Hadarics Tibor előadásában a Mekszikópusztán jelölt színes gyűrűs partimadarak távolsági megkerüléseit mutatta be. Számszerűsítve láthattuk a módszer eredményességét a pusztán fémgyűrű használathoz képest.
 • Koleszár Balázs is bemutatta kutatási eredményeit, a madárgyűrűzés során begyűjtött sirályürülékekből kitenyésztett mindenféle aprólényeket ismerhettünk meg.
 • A madárgyűrűző állomások közül kettő mutatta be a tavalyi éves munkáját, Egyik a Bódva-völgyi Madárgyűrűző Állomás (Szalonna, Huber Attila), ahol kimagasló évet zártak, valamint hasznos fejlesztések történtek (téliesített jurta, tanösvény megújítás, élőhely kezelés). A másik a Farmosi Madárvárta (Sári Gergő), ahol a tűzvészt követően újjáépült a pallósor, és minden gond ellenére folytatódhatott a munka a kitartó csapat összefogásának köszönhetően.
 • Németh Ákos Albániából elküldött előadását, a Kolon-tavi Madárvárta fülemülesitkével kapcsolatos kutatásáról, a külföldi expedíciókról, dr. Tamás Enikő Anna tolmácsolta a hallgatóságnak.

Összeállította: Nagy Károly és Karcza Zsolt

A rendezvényt az MME Monitoring és Kutatási Osztálya szervezte, „A Vonuló Madarakért Alapítvány” támogatásával.

© MME-BirdLife Hungary »