Beszámoló a Madárszámlálók és Madárgyűrűzők Országos Találkozójáról

Az elmúlt hétvégén (március 4-5.) sikeresen lezajlott a Madárszámlálók és Madárgyűrűzők Országos Találkozója (MMOT)*, minden korábbinál több résztvevővel és sokrétűbb programmal. A két napon 140 felmérő és madárgyűrűző volt jelen, ismerhette meg az elmúlt év közösen elért eredményeit, valamint az idei évben tervezett és még előttünk álló feladatokat. A rendezvényen a munkákban közreműködő önkénteseink és a nemzeti parkok munkatársai is nagy számban vettek részt.

*Az MME Monitoring Központ és a Madárgyűrűzési Központ munkatársai Monitoring és Kutatási Csoport néven egy szakmai szervezeti egységben dolgoznak. Ez a napi munkánk során és hosszú távú terveinkben is szoros együttműködést jelent, s az idei évtől éves országos rendezvényünket is egy hétvégén közösen tartjuk meg. Az utóbbi években az MMM és a MAP országos találkozóit általában februárban tartottuk, a madárgyűrűzők találkozója pedig március második felében volt. Idén a közös rendezvényünk időpontját a kettő közé helyeztük el, s így mindazoknak, akik mindkét találkozón részt szerettek volna venni, az idén már csak egy hétvégét kellett ezért Budapesten tölteniük.


Fotó: Nagy Károly
 

Március 4. (szombat)

10:00 – 16:00 TIT Stúdió, Zsombolyai u. 6. (Dr. Harsányi István terem, földszint)

Az első napon volt a „klasszikus” értelemben vett Országos Találkozó, ahová minden felmérőnket és a madárgyűrűzőket vártuk, s amikor bemutattuk az országos programok éves eredményeit és megtartottuk a 2016-ban felmérést végzők ajándékainak sorsolását.

 • A program Dr. Halmos Gergő rövid megnyitóbeszéde és a napirend ismertetése után a Mindennapi Madaraink Monitoringja (MMM) történéseinek rövid áttekintésével folytatódott (Nagy Károly), majd Dr. Szép Tibor részletesen bemutatta az MMM 1999-2016 években elért eredményeit. Fajonként láthattuk a trendek alakulását (a fészkelési és telelési időszakban is), s a Biodiverzitás Indikátorok hazai értékeinek alakulását (agrár-élőhelyek, erdei élőhelyek; vonulási stratégiák szerinti felbontásban stb.). Az egyes madárfajok és a Biodiverzitás Indikátorok friss trend adatai hamarosan az MMM adatbázis a Grafikonok / Trend adatok menüpontjában elérhetőek lesznek.


Mindennapi Madaraink Monitoringja (MMM) keretében 1999-2016 között vizsgált mintaterületek


Dr. Szép Tibor részletesen bemutatta az MMM 1999-2016 években elért eredményeit.
Fotó: Görögh Zoltán
 

 • Bemutattuk a Madáratlasz Program (MAP) eddigi eredményeit és tapasztalatait (Nagy Károly), s a MAP adatbázis elmúlt évi fejlesztéseit és az idei terveket.
 • Mivel az Európai Madáratlaszhoz (EBBA2) az adatgyűjtés utolsó éve 2017, ezért az idén az lesz az elsődleges prioritásunk, hogy az 50*50 km-es UTM négyzetekre vonatkozóan elegendő mennyiségű és minőségű adatokkal rendelkezzünk, amelyekből az év vége felé összeállíthatjuk az EBCC számára szükséges adattáblákat.
 • Ezen kívül természetesen a hazai Madáratlasz elkészüléséhez és az EuroBirdPortal projekthez is szükséges a további adatgyűjtés, ezért mindenkinek lesz feladata az idei évben is, akkor is, ha nem az elsődleges prioritásnak megfelelő adathiányos területeken végez megfigyeléseket.


A Madáratlasz Program (MAP) adatbázis áttekintő térképe a 2014-2016 évek felméréseiről
 

 • Az ebédszünetben megvendégeltük a jelenlévőket, s közben előkészítettük az ajándékok sorsolását a feladatra jelentkezett segítőinkkel (Abonyi Ottó, Bukor Zoltán, Botfalvai Zsolt).
 • A délutáni programot a Madárgyűrűzési Központ 2016. évi beszámolójával folytattuk (Karcza Zsolt), amelyben a sokak által használt MME honlap Tudástárában lévő Magyarország madarai oldalain végzett idei fejlesztéseinkről is szó esett.


Karcza Zsolt mutatta be a madárgyűrűzők és a Madárgyűrűzési Központ tavaly végzett munkáját.
Fotó: Görögh Zoltán
 

 • Ezután következett az MMM és MAP ajándékok kisorsolása, a 2016-ban felméréseket végzők között, a már megszokott szabályok szerint.
 • Összesen 110 db (MMM 50+10 és MAP 50) ajándékot sorsoltunk ki. A sorsolásban azok vettek részt, akik felmérési eredményeiket időben megküldték és/vagy feltöltötték az adatbázisokba. Sokféle ajándékból lehetett választani (MAP és MMM logózott túrahátizsákok (2 típus, sokféle színben), baseball sapkák (2 típus, 4 színben), 16 GB-os fa pendrive, powerbank (2 típus, mobiltöltő külső akku, 10000 mAh), MMM és MAP pólók (többféle), MMM és MAP kulacsok és bögrék, vászontáskák, könyvek (Madárhatározó).
 • 130 MMM felmérő és 421 MAP felmérő volt részese az ajándékok sorsolásának. Mindannyiuknak köszönjük a munkájukat, a nyerteseknek pedig ezúton is gratulálunk!
 • MMM nyertesek: Andrési Pál, Bátky Gellért, Bessenyei László Bence, Bodor József, Boruzs András, Borza Sándor, Botfalvai Zsolt, Bukor Zoltán, Csibrány Balázs, Dávid Jenő, Ecsedi Zoltán, Farkas Attila, Fazekas Anna, Ferenc Attila, Gál Lajos, Galiba Ferenc, Göblyös Anikó dr., Görögh Zoltán, Győrig Előd, Horváth Éva, Hődör István, Huszti Sámuel, Jánossy László dr., Kasza Ferenc dr., Kiss Zsolt, Koltai Ernő, Kosztolányi László, Kovács János, Kovács Zoltán, Legány András dr., Lovászi Péter, Meiszterics Zoltán, Mogyorósi Sándor, Molnár János, Monoki Ákos, Morandini Pál, Nagy Tamás, Nagy Veronika, Nagy Zsolt, Nyíri László, Oravecz György, Pálos Zsolt, Papp Ferenc, Pigniczki Csaba dr., Pintér Zsolt, Ruszka István, Simay Gábor, Szabó D. Zoltán, Széles Tamás, Szentmihályi Gábor, Takó Miléna, Tamás Ádám, Tamás István ifj., Tar János, Técsi Zoltán, Tokody Béla dr., Tóth László, Tóth Tamás, Tóth Zoltán, Veszelinov Ottó.
 • MAP nyertesek: Balla Dániel, Bartha Csaba, Bátky Gellért, Bodor Ádám, Bolla Zoltán, Bukor Boglárka, Csonka István, Csonka Péter, Danku Annamária, Danku János, Dénes János, Dusnoki Kornél, Ecsedi Zoltán, Faragó Ádám, Gál Szabolcs, Godó Laura, Golen Gerhárd, Győrig Előd, Hadarics Tibor dr., Halmos Gergő dr., Hankószki Ágota, Hanyicska Zsolt, Harsányi Krisztián, Heincz Miklós dr., Jakus László, Kasza Ferenc dr., Kiss Ádám, Kiss János, Kókai Ákos, Kókai Károly dr., Koleszár Balázs, Kovács Gergely Károly, Kovács István dr., Lippai Károly, Lovászi Péter, Molnár Márton, Mórocz Attila, Németh Ákos, Papp Ferenc, Pelenczei Ákos, Rottenhoffer István, Sallai István, Schmidt András, Schmidtné Kővári Ilona, Szatóri János, Szommer Tamás, Tamás István ifj., Tóth Kornél, Veszelinov Ottó, Vig Zsófia.
 • Az ajándékokat jelentős részben a Felső-Tisza Alapítvány biztosította, amiért ezúton is köszönetünket fejezzük ki!


Rottenhoffer István - a 110 nyertes egyike - veszi át megérdemelt ajándékát.
Fotó: Görögh Zoltán

 

Március 5. (vasárnap)

09:00 – 16:00 Csillebérci Szabadidő és Ifjúsági Központ, Konkoly Thege Miklós út 21.

Az második napon volt a „klasszikus” értelemben vett gyűrűzőtalálkozó, ill. a délelőtt folyamán párhuzamos programként a MAP koordinátorok megbeszélése zajlott.

A program résztvevőinek jelentős része már a szombat éjszakát Csillebércen töltötte (a távolabbról érkezők, akik az első napon is ott voltak). A másnapi program a Szabadidő és Ifjúsági Központ Mediterrán épületében zajlott.


Vasárnap délelőtt a MAP koordinátorok egy kisebb teremben folytatták az eszmecserét...
Fotó: Görögh Zoltán

 • A MAP koordinátorokkal megvitattuk az eddigi eredményeket és tapasztalatokat (koordináció, felmérések és adatok), a 2017. évi prioritásokat. Szó esett a csoportok munkájának támogatási lehetőségeiről, a MAP adatbázis tervezett újabb fejlesztéseiről és a kétlépcsős adatérvényesítő rendszer használatáról.


...miközben a madárgyűrűzők a nagyteremben figyelték a tavalyi év eredményeit és
elkezdődött 
az MME gyűrűző és vonuláskutató szakosztályának tisztújító közgyűlése is.
Fotó: Görögh Zoltán
 

 • A második napon rekord létszámmal zajlott a MMOT gyűrűzőtalálkozó része (amely immár a 13. volt) és ami idén egyben az MME Gyűrűző és Vonuláskutató Szakosztályának a közgyűlése is volt. Ez a látogatottság részben annak köszönhető, hogy együtt rendezte meg a 2 központ az éves találkozóját, részben pedig, hogy a korábbi gyűrűzőtalálkozókat technikai okokból 3-4 héttel később, már a tavaszi terepi szezonban rendeztük.
 • A találkozón a hagyományoknak megfelelően a Madárgyűrűzési Központ vezetője bemutatta a 2016. évi madárgyűrűzési eredményeket és a legfontosabb történéseket.
 • A madárgyűrűző állomások közül a legtöbb helyszínről érkezett színes beszámoló: Dávod (Mórocz Attila), Fenékpuszta (Varga Júlia), Sándorfalva Fehér-tó (Csibrány Balázs), Hortobágy (Hazafi Dorottya), Izsák Kolon-tó (Németh Ákos), Naszály (Bátky Gellért), Ócsa (Barna Krisztián), Sumony és Tömörd (Lukács Zoltán).
 • Ezeken kívül megismerhettük a Riparia – hosszútávú monitoring – projekt eredményeit és új módszereit (dr. Szép Tibor), a Kevermesi madárgyűrűzési projektet (Bozó László), a fülemülesitke projekt tavalyi eredményeit (Németh Ákos), a kanalasgém projekt legfontosabb eredményeit (dr. Pigniczki Csaba), valamint két gyűrűzőállomás nádiposzátáinak biometriai adatfeldolgozását (Kurdi Bettina).
 • Mivel a találkozó egyben az MME gyűrűző és vonuláskutató szakosztályának a tisztújító közgyűlése is volt, megválasztottuk az új vezetőséget. A szavazáson 57 SzO tag vett részt. Az új vezetőség tagjai: Benei Béla, Kalocsa Béla, dr. Kiss Orsolya, Nyúl Mihály, dr. Szép Tibor, Szinai Peter.

Összeállította: Nagy Károly és Karcza Zsolt

Rendezvényünket A Vonuló Madarakért Alapítvány és a Felső-Tisza Alapítvány támogatta.


Csoportkép vasárnap délutánról, a MMOT gyűrűzőtalálkozó részén még jelenlévő résztvevőkről.
Fotó: Lukács Katalin Odett

A Galériában megtekinthetőek a rendezvényen készített fotók. >>

Air Jordan Spizike 3.5

© MME-BirdLife Hungary »