#BOU17TC, vagyis BOU Twitter Conference 2017

2017. november 28-29. minden valószínűséggel bekerül az ornitológia történetébe. A BOU (British Ornithologists’ Union) ugyanis megrendezte az első olyan konferenciát, amely azon kívül, hogy sokan bemutatták madártani kutatásaik legújabb eredményeit a világ minden részéről, teljes mértékben online, a Twitteren zajlott.

Persze nehéz ennek minden részletét úgy elmagyarázni, hogy valószínűleg az olvasók többsége nem ismeri, de főként nem használja a Twittert. Ezért a technikai részletekkel nem foglalkozom sokat, inkább arra hívnám fel a figyelmeteket, hogy legyetek nyitottak az új technológiák nyújtotta lehetőségekre, hiszen a közösségi médiában rejlő lehetőségek nem merülnek ki a Facebook ingoványos, sokszor idegesítő és zajos világában*. ;-)

*Hazánkban a Twitter a legkevésbé ismert és használt* közösségi média felület, pedig azoknak különösen érdemes használni, akik egy-egy komolyabb témában széleskörű nemzetközi kapcsolatokat szeretnének kialakítani, ill. hozzájutni a legfrissebb információkhoz. 2017 elején közel 600 ezerre becsülték a Twitteren regisztrált magyarokat, de ez nem jelent semmit, mert mindössze 2%-uk aktív felhasználó! Alig 10 ezer ember, míg a Facebookon közel 6 millió magyar felhasználó van, s azok 95%-a aktív. A világ más részein, különösen igaz ez Nyugat-Európára és Amerikára, számos tudományos téma szakértő közössége jelen van a Twitteren (sokan hanyagolják a zajokkal teli Facebookot).

A BOU weboldalán minden információ elérhető a konferenciáról, beleértve a programot és a bemutatott prezentációkat is.**

**Az oldal felső szegmensében a Storify alkalmazással ügyesen összegyűjtötték az egyes szekciók prezentációit.

 

Magyar idő szerint november 28-án 13 órakor kezdődött, s 29-én 15 órakor fejeződött be a konferencia, amelyen 70 előadó mutatta be a madártani kutatások legújabb eredményeit.

#BOU17TC hashtag használatával lehetett követni a konferencia történéseit, s a Twitter fiókkal rendelkezők a prezentációk után hozzá is szólhattak, felmerülő kérdéseikre választ kaphattak, hasonlóan egy hagyományos konferenciához. Az egyes részek elején itt is voltak keynote előadók, majd utána sorban a többiek. Egy-egy prezentáció a PPT-khez hasonlóan rövid és lényegre törő szövegből, ábrákból (grafikon, térkép, grafika), animációkból és rövid videókból állt, s itt is voltak kiváló és kevésbé jó előadók (többségében kiválóak volkat!). Voltak szünetek a szekciók között, szóval megvolt az az érzés, ami egy konferencián áthatja az embert.

Persze egyúttal teljesen más is volt, mint a hagyományos konferenciák, hiszen nem voltunk ott személyesen, egy időben azonos helyen. Ennek azért megvannak a hátrányai, de számtalan előnye is. Gondoljunk csak bele, hogy egy konferencia regisztrációs díja, az utazás és szállás mennyibe kerül***, s ebbe még nem is számítottam bele az utazással töltött időt. Ráadásul egy ilyen virtuális konferencia ökológiai lábnyoma is elhanyagolható egy hagyományoshoz képest. 

***Ha egy konferenciát Európában rendeznek, akkor az egy résztvevőnek minimum 150-200 ezer Ft-ba kerül, ha másik kontinensre kell utazni, akkor inkább 500 ezer Ft a minimzm költség.

Ügyesen oldották meg az időeltolódással kapcsolatban felmerülő problémát is, mert az egyes kontinensek előadói akkor kerültek sorra, amikor ott éppen nappal volt (1. Európa és Afrika, 2-3. Észak- és Dél-Amerika, 4. Ausztrália és Ázsia, 6. újra Európa és Afrika; a témája miatt az 5. kivétel volt). Így az eltelt 26 óra alatt körbe is értük a Földet.

A tudományos eredmények Twitteren történő megosztásának hatásairól november elején jelent meg egy érdekes tudományos cikk****, melynek egyik szerzője az a Steve Dudley, aki Nina O’Hanlon-al együtt a #BOU17TC fő szervezője is volt.

****Finch T, O’Hanlon N, Dudley SP. 2017 Tweeting birds: online mentions predict future citations in ornithology.R. Soc. open sci. 4: 171371.


Az előadók ::: BOU Twitter Conference 2017


Valahogy így néz ki, amikor egy előadás végén a mobiltelefon Twitter app-ján
megnézed a prezentáció hozzászólásait, esetleg te is hozzászólsz...

 


28-án este felé - hazafelé a buszon és otthon - már a telefonomon követtem nyomon az
előadásokat, ebből látható itt néhány képenyőkép (3 oszlopban). Éjfélig élőben követtem
az eseményeket, az utána következő 4. szekciót pedig másnap korán reggel átfutottam. 

 

A nagy esemény előtt GrrlScientist is írt egy cikket a Forbes blogján, s nem mellesleg övé volt a záró előadás. Ő is biztos abban, ahogy valószínűleg a résztvevők többsége, hogy ezt az első Twitter konferenciát továbbiak követik majd. Hiszen ez egy fantasztikus eszköz és lehetőség arra, hogy az adott témában tevékenykedő és érdeklődő közösség, szerte a világban olcsón és környezetbarát módon ossza meg tapasztalatait, vitassa meg a felmerülő kérdéseket.


Számomra a #BOU17TC kiváló alkalom volt a kapcsolatok építésére is.
Az biztos, hogy korábban nem ismerkedtem meg ilyen sok kollégával 
szerte a világból, s nem csevegtem ennyi ornitológussal két napon át.

jordan shoes for sale outlet online

© MME-BirdLife Hungary »