Csökken vagy növekszik? Frissítettük a költési időszakokra vonatkozó MMM trend grafikonokat!

Frissítettük az MMM adatbázisban a költési időszakokra vonatkozó interaktív trend grafikonok adatait! Jelenleg 159 grafikon jeleníthető meg, melyek közül 106 faj esetében a fészkelési időszakról (1999-2015), 53 fajról pedig a telelési időszak trendjei (2000-2014) tekinthetőek meg. 42 olyan faj is van, melyről mindkét időszakból (fészkelési és telelési) elérhetőek a trend adatok.

A most frissített 106 közül 31 faj országos állománya csökkent a költési időszakokban (30 mérsékelt-, 1 erős csökkenés), legnagyobb számban a hosszútávú vonulók és a mezőgazdasági élőhelyek madarai. 19 faj stabil, 37 faj állományai pedig növekedést mutatnak (34 mérsékelt-, 3 erős növekedés).*

*A trendeket bemutató grafikonokon szövegesen is jelezzük a változások irányát és mértékét, melyeknek jelentése a következő:

  • erős növekedés / csökkenés: az éves változás értéke az 5%-os értéket meghaladó és szignifikáns (P<0.05)
  • mérsékelt növekedés / csökkenés: az éves változás értéke 5% körüli és szignifikáns (P<0.05)
  • stabil: az állomány nem csökken / növekszik (P<0.05)
  • bizonytalan: a meglévő adatok alapján nem állapítható meg változás

Természetesen az MMM adatbázisban megtekinthető grafikonokon látható minden adat jelentéséről részletes információk olvashatóak a grafikonok alatti útmutatóban.

Ha kíváncsiak vagytok a részletekre, akkor ajánlom figyelmetekbe az adatbázis menüjében a Grafikonok > Trend adatok >> menüpontot!

 

Csökken vagy növekszik? (1999-2015, költési időszak) ::: © MME Monitoring Központ ::: 2016.04.25. ::: A zöld színnel jelölt fajok növekedést, a pirossal jelöltek állományai csökkenést mutatnak (1999-2015 között), a betűk nagysága pedig a változás mértékére utal.
Create your own infographics


A réti tücsökmadár hazai állománya jelentős mértékben csökkent az elmúlt 17 évben.
 


Mivel az MME honlap Tudástárában elérhető Magyarország madarai adatbázisban a gyakori
madárfajok állományainak változását bemutató grafikonok közvetlenül az MMM adatbázisból
származnak, így természetesen azok ott is frissültek.

Originals Prophere

© MME-BirdLife Hungary »