Ha madárhangok, akkor Xeno-canto!

Címkék:

Amióta megszüntettük a Monitoring Központ régi honlapját (mme-monitoring.hu), azóta egyre többen keresnek bennünket, hogy hol találhatnak jó minőségű madárhang felvételeket, ha tanulni akarnak vagy éppen egy-egy számukra ismeretlen hang gazdáját szeretnék meghatározni. A kétezres évek első felében valóban hiánypótlóak voltak a honlapunk madárfajokat bemutató oldalai, s különösen az azon elérhető madárhang felvételek*. Ma azonban már világszerte számos kiváló madárhang adatbázis áll rendelkezésünkre, amelyek közül kiemelkedik a Xeno-canto**.

*Persze a honlapunk madárfajokat bemutató adatbázisának hangfelvételei előtt is próbáltuk segíteni új felmérőinket, hogy ne csak terepen fejleszthessék madárhang ismereteiket (bár a terepi élmény alapján sokkal jobban rögzül ez az ismeret is). Talán sokan még emlékeznek a "Madárhang kalauz" címen kiadott 3 részes magnetofon kazetta sorozatunkra, amelyeken közel 130 madárfaj hangjait rögzítettük. Országh Mihály felvételei voltak azokon, s az MMM program első éveiben több száz új felmérőnknek postáztuk a felmérések kezdete előtt, a hozzá készített ismertető füzettel együtt. Később a Zsoldos Árpád hangfelvételeiből készült CD kiadványokat (Madárdalok Magyarországról I-III., Madárdalok a kertben és a ház körül, Az éjszaka hangjai) szintén százával ajándékoztuk az MMM felmérőknek.

**Xeno-canto-t két holland biológus, Bob Planqué és Willem-Pier Vellinga  indította útjára 2005-ben. Azóta folyamatosan fejlesztették, s mivel egyre többen töltötték fel madárhang felvételeiket, mára a legjelentősebb gyűjtemény lett a világon.

Xeno-canto adatbázisa mára valóban impozáns lett, szinte alig vannak olyan madárfajok, amelyekről legalább egy hangfelvétel ne lenne feltöltve.

Az egyes fajokról térképes találati oldal is elérhető, ami igen sok információval szolgál. Szuper!

 

Jelenleg 227654 felvétel érhető el 9289 madárfajról. Valójában 9301 fajról, ha a háttérben hallott fajokat is számításba vesszük (ez a madárfajok 87%-a).

Európa 731 madárfaja közül 707-ről vannak hangok a Xeno-canto-n (97%, egy részük csak háttérhang fromájában), tehát nem nagyon találhatunk olyan fajt, amiről nincs. Valószínűleg azok hangjai nem is lehetnek nagyon jellegzetesek.

Ezen cikk miatt én is regisztráltam, s feltöltöttem néhány régebbi hangfelvételemet. De az idei felvételeimet is mindenképpen feltöltöm majd. ;-)

 

Magyarország területéről jelenleg mindössze 337 felvétel található, s azok többségét sem magyarok gyűjtötték és töltötték fel, ezért ajánlom mindenkinek, aki készít jó minőségű felvételeket, hogy bővítse az adatbázist!

Jelenleg még nem túl sok felvétel érhető el hazánk területéről.

Amint az a madarászok között köztudott, sok madárfajnak jellegzetes "tájszólása" van, s jelentősen különbözhet például egy angol erdei pinty és magyar éneke, de az ének- és egyéb hangok egyedi változatossága is jelentős, ezért van értelme a gyakoribb fajokról is újabb felvételeket feltölteni.

Szóval rajta, használjátok a Xeno-canto-t!

Ne feledjétek, a madármegfigyelő a hangok ismerete nélkül nem boldogul!

Ahogy Zsoldos Árpád írta korábban egy blogbejegyzésében:
"Minden madártani kutatómunka alapja, az alapos fajismeret. Ahhoz, hogy a madárhatározásban kellő jártasságot sajátítsunk el, mindenek előtt türelemre, kitartásra, egy tapasztalt segítőtársra, egy jó terepi határozókönyvre és sok-sok időre van szükség.
A látott madár biztos felismerése azonban még nem elég ahhoz, hogy komolyabb madártani munkát, például egy terület átfogó madártani felmérését elvégezzük. A madárfajok jelentős része ugyanis rejtett életet él, jelenlétüket csak hangjuk alapján észleljük. Vannak olyan fajok is, melyeket megpillanthatunk ugyan a terepen, ám annyira hasonlítanak egy rokon fajra, hogy biztos elkülönítésük csak hang alapján lehetséges.
A madarak hangjának megismerése, a hang alapján történő madárhatározás elsajátítása tehát nélkülözhetetlen a terepen végzett madártani kutatómunkához."

Európából jelenleg mintegy 40000 felvétel érhető el, 542 fajról (azok, amelyeken elsődlegesen a faj hallható, nem háttérhangként). A térképen csak az első 2000 találat látható.

jordans for sale womens

© MME-BirdLife Hungary »