Kampány a madarak áramütésének megelőzésére - Felhívás elektromos oszlopok ellenőrzésére (2015)

Címkék:

Kedves Tagtársak, Madárbarátok, Természetvédők!

Önkéntes felmérők jelentkezését várjuk a madarak áramütésével kapcsolatos országos szintű felmérésekhez (Középfeszültségű oszlopok felmérése - KFO). Az idei már a 11. országos felmérés*, amelyet most is a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) szervez, az adatok feldolgozását a korábban megszokott módon az MME Monitoring Központja végzi majd. Az elmúlt évek felmérései során több mint 60 000 oszlopot ellenőriztünk, s alattuk mintegy 5 000 madár maradványait találtuk meg. Ezek az adatok nagyban segítik a probléma megoldására tett erőfeszítéseket.

*Az előző, 10. országos felmérés 2012 őszén volt, de természetesen a felmérések az ország egyes régióiban azután is zajlottak, különösen azokban a tájegységekben, ahol az elmúlt években jelentős számú veszélyes oszlop madárbarát átalakításait végezték el.

Felmérési időszak: 2015. október 20. – november 15.

A KFO fontos információkat szolgáltat ahhoz a munkához, amely elősegíti azon törekvésünket, hogy a különösen veszélyes oszlopokat mielőbb szigeteljék. Bár az áramütés problémája évtizedek óta ismert, s az MME és a hazai természetvédelmi szervezetek eddig is nagyon sokat tettek a megoldás érdekében, még nem született meg a madárvédelmi szempontból megnyugtató eredmény. A még nem szigetelt vagy madárbarát módon át nem alakított veszélyes oszlopok továbbra is védett és fokozottan védett madarak ezreit pusztítják el minden évben.

A szalakóta védelme a Kárpát-medencében (LIFE13/NAT/HU/000081)

Az idei évben különösen fontos lenne, hogy „A szalakóta védelme a Kárpát-medencében (LIFE13/NAT/HU/000081)” elnevezésű LIFE+ projekt által érintett területeken megvalósuljon a középfeszültségű oszlopok felmérése, mivel a projekt egyik fontos eleme az MME által 2008-ban elkészített országos konfliktus-térkép frissítése.

A LIFE+ projekt a következő Különleges Madárvédelmi Területeken hajt végre különböző akciókat: Alsó-Tiszavölgy (HUKN10007), Balástya-Szatymaz környéki homokvidék (HUKN10008), Gátéri Fehér-tó (HUKN30002), Csongrád-bokrosi Sóstó (HUKN30001), Felső-kiskunsági szikes puszták és turjánvidék (HUKN10001), Kiskunsági szikes tavak és az Őrjegi turjánvidék (HUKN10002), Izsáki Kolon-tó (HUKN30003), Borsodi-sík (HUBN10002), Hevesi-sík (HUBN10004), Kesznyéten (HUBN10005), Hortobágy (HUHN10002), Jászság (HUHN10005), Szatmár-Bereg (HUHN10001), Bihari (HUHN10003), Abonyi kaszálóerdő (HUDI10001), Jászkarajenői puszták (HUDI10004), Vásárhelyi- és Csanádi-puszták (HUKM10004).
A projekt területek áttekintő térképe
itt megtekinthető. >>

Mit tehet Ön, ha be szeretne kapcsolódni a felmérésbe?

 • 2015. október 20. – november 15. között járjon végig egy vagy több, tetszőlegesen kiválasztott középfeszültségű szabadvezeték szakaszt, és vegye számba az áramütés vagy vezetéknek ütközés következtében elpusztult madarakat. A felméréshez adatlapot, a kitöltéshez részletes útmutatót biztosítunk. Igény szerint térképet is küldünk a felmérendő területről.
 • Ha korábban valamelyik vezetékszakaszon már végzett felmérést, s most újra végigjárná azt a szakaszt, akkor azt is megteheti. Ilyen esetben kérjük, hogy jelezze ezt az adatok megküldésekor.
 • Ha nincs ideje vagy lehetősége az oszlopok nyomvonalán végigmenni és megszámolni az elpusztult madarakat (pl. azért, mert a növényzet vagy a mezőgazdasági munkálatok ezt éppen nem teszik lehetővé), de egy-egy szakasz mentén azonosítani tudja az oszlopok típusait, akkor azokat az adatokat is rögzítheti az adatlap 2. részén (lásd az útmutatóban), hiszen az oszloptípusok eloszlása, és azon belül a szigetelt oszlopok aránya, szintén hasznos információk számunkra.
 • Kérjük, ha módjában áll, akkor fotózza le a felmért oszlopokat és GPS-el mérje be a pontos helyüket is!
 • Az adatlapokat 2015. november 30-ig várjuk a lent megadott címen, melyeket a beérkezés után azonnal feldolgozunk, és ismertetjük a felmérés eredményeit.
 • Kérünk mindenkit, részvételi szándékát mielőbb jelezze, hogy a megfelelő útmutatást és az adatlapokat időben elküldhessük!
 • Természetesen a megadott időszakon kívüli felmérések eredményeit is várjuk, hiszen minden egyes ellenőrzött oszlop és feldolgozott adat segítheti munkánkat.
 • Amennyiben a Madáratlasz Program (MAP) megfigyelői is részt vesznek a KFO felmérésben, nekik azt ajánljuk, hogy a végigjárt vezetékszakaszok mentén végezzenek megfigyeléseket, vigyenek magukkal távcsövet, MAP térképet és terepnaplót, s rögzítsék az észlelt fajok listáját! Aztán ne felejtsék el feltölteni az adatokat a MAP adatbázisba!

Jelentkezés:

Görögh Zoltán - Telefon: 20/372-4280 - E-mail: gorogh.zoltan@mme.hu

Az e-mail-en történő jelentkezés és adatközlés esetén kérjük, hogy az „Oszlopfelmérés” tárgyat használja, s mindenképpen jelezze, hogy mely település(ek) külterületén végezne felméréseket.

Akadálymentes Égbolt

2008. február 26-án a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium, az MME és a hazai villamos energia ellátás képviselői aláírták az Akadálymentes Égbolt megállapodást, a kis- és középfeszültségű vezetékek mentén elpusztuló madarak védelmére. A megállapodás szerint 2020. januárig minden madárvédelmi szempontból veszélyes vezetékszakaszt átalakítanak madárbaráttá.

A KFO felmérések során vizsgált vezetékszakaszok eloszlása<br><i>(Csak azok a szakaszok lettek feltüntetve, amelyeket egyértelműen csatolni tudtunk valamelyik létező középfeszültségű vezetékszakaszhoz. Így előfordul, hogy néhány, a korábbi KFO felméréseken vizsgált szakasz nem látható ezen a térképen.)</i>

 

Bár az útmutatóban részletesen leírtuk, hogyan kell elvégezni a munkát, új önkénteseink részéről mégis felmerülhetnek olyan kérdések, melyeket tisztázni szeretnének. Ilyen esetben bátran fordulhatnak munkatársainkhoz!

Néhány tipikus kérdés és válasz:

 • Mit tegyek, ha nem ismerem fel, hogy milyen madárfaj tetemét találtam?
  Ha friss a tetem, akkor a legtöbb esetben egy madárhatározó segítségével viszonylag egyszerűen meghatározható a madárfaj. Ha nem rendelkezik madárhatározóval, akkor készítsen néhány fotót, s küldje meg nekünk a felmérés adataival együtt, ügyelve arra, hogy a fotó fájlcímét is írja be az adatlap megfelelő sorának megjegyzés rovatába. Ha csak tollakat és csontmaradványokat talált, akkor is készítsen fotókat, de emellett is megpróbálkozhat a faj meghatározásával.
 • Mi alapján tudom meghatározni az oszlopfej-szerkezetek típusait?
  Az útmutatóban a főbb típusok bemutatásra kerültek, de a Madarak és légvezetékek című kiadványunkban részletesebb információkat is találhat. Ha ezek tanulmányozása után sem tudja biztosan azonosítani az oszlopokat, akkor készítsen fotókat, s küldje meg a kitöltött adatlappal és térképpel együtt! Az adatlapon jól azonosítható módon jelezze, hogy melyik fotó, melyik oszlopot jelöli!
 • Nincs GPS készülékem. Ennek ellenére részt vehetek a felmérésekben?
  Természetesen ebben az esetben is részt vehet a felmérésben, de GPS nélkül is törekednie kell arra, hogy a felmért vezetékszakaszok kezdetét és végét, valamint azoknak az oszlopoknak a helyeit, melyek alatt az elpusztult madarak maradványait találta, a lehető legpontosabban határozza meg! Ilyen esetben mindenképpen kérjük, hogy részletes térképet használjon, s azon jelölje a helyeket, s az oszlopokon látható azonosító számokat is jegyezze fel az adatlapra! (Sajnos nem minden esetben található azonosító az oszlopokon.)

Air Jordan Spizike 3.5 Shoes

© MME-BirdLife Hungary »