Keresd a madarat! / Bevezető

Ideiglenesen felfüggesztjük a játékot, mert más fontosabb feladataink miatt nem lenne időnk rendszeresen újabb és érdekes feladatok közzétételére. Ha egyszer újraindítjuk, arról hírt adunk majd itt és a megszokott helyeken.

Hol keresd? Mit keress? Miről is szól ez az egész?

A Keresd a madarat! egy kísérleti projektünk. Elsősorban azoknak szól, akik még nem madárszámlálók vagy nem is tervezik, hogy azzá váljanak, de játékos formában szívesen bekapcsolódnának felméréseinkbe és segítenék munkánkat!

Csapatunk (az MME Monitoring Központ munkatársai) évek óta egyre több olyan emberrel kerül kapcsolatba, akik nem felméréseinkhez szeretnének kapcsolódni, de kedvelik a madarakat. Sokan nem is ismerik még őket (a madarakat), de szeretnének róluk többet megtudni. Őket szeretnénk bevonni munkáinkba játékos formában. Persze a "profikat" sem zárjuk ki, mert ez a játék nekik is érdekes lehet, s itt ők sem élveznek majd különösebb előnyöket.

Hogyan és mikor kerültünk kapcsolatba nem madarász emberek sokaságával?

Valamikor 2005 környékén gyorsul fel a folyamat. Az MME sokrétű tevékenységei közül a miénk mindig is olyan volt, amihez elsősorban a "vájtfülű és vájtszemű" madarászok csatlakoztak, hiszen a madarak számlálásához sok esetben 5 - 10 évnyi terepi tapasztalat, kiváló madárismeret szükséges. Aztán 2005-ben, amikor elkészítettük a gólyafészek adatbázist, egyre többen kerestek meg bennünket a madarászattal korábban nem foglalkozók, ami nem is meglepő, hiszen a gólyák ott élnek falvainkban és városainkban, mindenki felismeri és általában kedvelik őket, az internet pedig akkor már mindennapjaink része volt. Aztán 2008-ban, amikor elindítottuk gólyafészek megfigyelő webkameráinkat, aztán 2010-ben a fecskefigyelő adatbázist, majd a többi kamerát (fecskefészek, madáretetők stb.), már sok ezer "nem madarász" figyelte munkánkat. Özönlöttek a kérdések, s az akkori érdeklődők egy része azóta már gólyaszámláló vagy fecskefigyelő lett, s akiket még jobban elkapott a madárszámlálás szele (sicc! a szelet nem szeretjük), azok az MMM, a MAP, az RTM vagy a VVM felmérésekbe is bekapcsolódtak. Nos, ők már menthetetlenek, hiszen szabadidejük nagy részében a madarakat keresik. :-)

Persze a célunk nem az, hogy aki idetéved az mind "profi" madárszámláló legyen, de az jó lenne, ha a gólyák, fecskék, odúlakók és más könnyen felismerhető gyakori madárfajok speciális felméréseibe bevonhatnánk a lehető legtöbb érdeklődőt. A bekapcsolódáshoz tehát nem kell a teljes szabadidőt éveken át a madarak megismerésére fordítani, de a kitartó érdeklődésre és egy kis tanulásra azért szükség lesz. Időnként terepre is kell menni, főként településeken és környékükön, így a szellem mellett a test is edződik majd! :-)

Akkor mi is lesz itt?

Ahogy az elején említettem, ez egy kísérleti projekt. Tehát folyamatosan ötletelünk majd, hogyan tudunk több embert bevonni munkáinkba azok közül, akik valamilyen okból ide találtak. Sőt, sok esetben mi megyünk majd virtuális felfedezőutakra a weben eddig madárszámlálóktól mentes területekre, ha sejtjük, hogy van ott a Keresd a madarat! számára potenciális érdeklődő közösség.

Lesznek itt küldetések, találós feladványok, játékok és mindenféle kütyük.

Mielőtt bekapcsolódsz, mindenképpen tanulmányozd a szabályokat és a részvétel feltételeit!

Az eredményeket itt érheted el, a gyakran felmerülő kérdéseket a GYIK menüpontban tesszük majd közzé.

Tehát Keresd a madarat! 

Figyeld a blogbejegyzéseket és a fenti menüpontokat!

 

Üdvözlettel,

Nagy Károly

monitoring és kutatási csoportvezető

 

Air Max 95 VaporMax

© MME-BirdLife Hungary »