MAP infók az erdei fülesbagoly telelőhelyek országos felméréséhez (2018. január 19-22.)

Amint azt már sokan tudjátok, 2018. január 19-22. között lesz az erdei fülesbagoly telelőhelyek országos felmérése. Ennek részleteiről az MME honlapon olvasható a részletes felhívás. >>

A linkelt oldalon a felmérés hátteréről, módszereiről és technikai részleteiről is bőséges információk olvashatók (ezeket minden résztvevőnek ajánljuk tanulmányozni!), ebben a bejegyzésben csak azok számára írok néhány fontos kiegészítő infót, akik a MAP adatbázisba fogják feltölteni adataikat.

Mivel ebben a felmérésben - ahogy az MME honlapon megjelent felhívás címéből is kiderül - a lakosság részvételére is számítunk, ezért az adatok beküldésére is több lehetőséget nyújtunk. Erről ott a 9. pontban olvashatóak részletek: Hogyan és hova jelentsem az adatokat?

Decemberben az adatgyűjtéshez készítettünk egy adatlapot, valamint néhány napja egy Google form jelentőlap is elérhető.

Ezeket az adatlapokat fogják használni mindazok, akik nem közvetlenül a MAP adatbázisába töltik majd fel adataikat. (Az ő adataik is felkerülnek majd a MAP-ba, de azokat a program koordinátora, Kovács Ági, az MME Ragadozómadár-védelmi Szakosztály erdei fülesbagoly fajvédelmi koordinátora fogja feltölteni.)

 

A MAP felmérői tehát közvetlenül a MAP adatbázisba töltsék fel az adataikat! De az alábbi néhány dologra mindenképpen ügyeljetek!

 

  • Ha a MAP-ba feltöltöd az adatokat, akkor a másik két űrlapot ne töltsd ki és ne küldd el az MME honlapon megadott e-mail címre, az adatok felesleges duplikációjának elkerülése végett!
  • Ha megadott 4 nap valamelyikén erdei fülesbaglyokkal is találkozol, akkor azokat mindenképpen számold is meg, s az egyedszám mezőbe írd is be a számlálásod eredményét!
  • Akár teljes fajlistás adatgyűjtés során látogatsz meg erdei fülesbagoly nappalozó helyeket, akár alkalmi megfigyelési űrlapon töltesz fel adatokat, a Projekt mezőben mindenképpen válaszd ki a TASIOTU kódot (telelő erdei fülesbaglyok felmérése)!
  • Ha egy település teljes területét bejárod, alaposan átnézed a fülesbaglyok potenciális nappalozó helyeit, s mégsem találkozol velük, akkor az [Alkalmi megfigyelés feltöltése] űrlapon is rögzíteni tudod már a nulla adatot (az FV kód mezőben már 0 értéket is lehet rögzíteni).
  • "2018. januárjától az [Alkalmi megfigyelések feltöltése] űrlap néhány helyen megváltozott! Az űrlap útmutatójában a változtatásokat néhány hétig piros betűkkel jelezzük." - erről adtam hírt január 8-án a MAP Facebook csoportjában. Most azt is elárulom, hogy ezeket a változtatásokat a mostani erdei fülesbagoly szinkron felmérés miatt vettük előrébb az idei fejlesztési terveinkben. Az útmutatóban a pirossal jelzett részeket mindenképpen olvassátok el!

Előre is köszönjük a MAP aktív felmérőinek, ha részt vesznek ebben a felmérésben is! 

 
"2018. januárjától az [Alkalmi megfigyelések feltöltése] űrlap néhány helyen megváltozott!
Az űrlap útmutatójában a változtatásokat néhány hétig piros betűkkel jelezzük." - erről a
MAP Facebook csoportjában január 8-án adtam hírt.


Az egyik változtatás éppen a fent említett 0 FV kód rögzítésének lehetősége.

Whoelsale The Newest UA Yeezy Boost 350 Pirate Black Online For High Quality At Martha Sneakers.

© MME-BirdLife Hungary »