Megérkezett Halász és Hajnal! - és még sokan mások

Címkék:

Március 23-án megérkezett Halász és Hajnal, a híres nagyhalászi gólyák. Hetedik éve figyelhetjük életüket webkamerán keresztül, s azóta sok-sok ezren kedvelték meg őket. Az elmúlt években több millió oldalletöltés volt a gólyakamera oldalán, s a Halász család rendszeresen szerepelt a különböző médiák híradásaiban is.

Ma reggeli kamerakép Halászról és Hajnalról

 

De nemcsak Halászék érkeztek meg ezen a hétvégén, hanem több másik webkamerával megfigyelt fészek lakói, s a gólyafészek adatbázisunk friss adatai szerint országszerte sok-sok gólyafészekben ott van már az egyik vagy mindkét lakó.

A nagyhalászi gólyakamera élőképe itt érhető el. >>

 

 

Valószínűleg pénteken érkezhettek meg a Kárpát-medencébe a fehér gólyák első nagyobb csapatai. A webkamerás fészkek közül Röszkére és Nagybajomba, s az erdélyi Sáromberkére is megérkezett a fészek egy-egy lakója. Azóta némelyikbe a párjuk is megjött, s vasárnap Zalaistvándra is megjött az első lakó.

Tíz napja érkeztek olyan hírek, például az izraeli Hula-völgyből, hogy az ottani esős időjárás miatt sok-sok gólya "feltorlódott" és vonulásában néhány napos kényszerpihenőt töltött a Közel-Keleten. Talán ennek és a hét második felében régiónkban tapasztalható erőteljes déli áramlásoknak is köszönhető, hogy ezen a hétvégén ilyen tömegesen érkeztek meg hazánkba a gólyák. (Esős - hideg időben a gólyák és más nagytestű vonuló madarak nem tudnak a felszálló meleg légáramlatokon a magasba emelkedni, így az ilyen napok a vonulásukat hátráltatják.)

A felvételen hallható madarak darvak, melyek ugyanazon az útvonalon vonulnak át a Közel-Keleti régióban.

A fiatal jeladós gólyáinknak viszont eszük ágában sincs hazajönni, s őket nem is sietteti a költés kényszere. 2-3 éves korukig kóborolnak, s némelyikük addig még Európába sem jön vissza. Egyelőre a 4 Afrikában lévő és aktív fiatal jeladós gólyánk továbbra is Szudán déli részén és Tanzániában vannak. 

Link a jeladós gólyák frissülő térképéhez. >>

A négy aktív jeladós fehér gólyánk útvonala és aktuális helyzete ::: 2014.03.23. (forrás: satellitetracking.eu)

 

gólyafészek adatbázis frissen feltöltött adatain is jól látszik, hogy nemcsak a webkamerával megfigyelt fészkekbe, hanem országszerte sok fészekbe ezen a hétvégén érkeztek meg gólyáink.

Az élő közvetítést a „Madárvédelem és kutatás határok nélkül” (HUSK/1101/2.2.1/0336) projekt keretében, a „Magyarország - Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködés Operatív Program 2007-2013” támogatásával működtetjük.

Air Jordan XI 11 Shoes

© MME-BirdLife Hungary »