Meghívó - Madárszámlálók és Madárgyűrűzők III. Országos Találkozója, 2019. február 09-10.

Kedves Kollégák!

Szeretettel meghívunk minden madármegfigyelőt és madárgyűrűzőt a Madárszámlálók és Madárgyűrűzők III. Országos Találkozójára!

Időpont: 2019. február 09-10.

Helyszín: Budapest

1. nap: TIT Stúdió, Zsombolyai u. 6. (Dr. Harsányi István Konferenciaterem, földszint)

2. nap: Hármashatár-hegyi Kiránduló Központ, Hármashatárhegyi út 3. (Turistaház)

Mivel a 2. nap helyszíne az MMOT résztvevők többségének talán még ismeretlen, ezért a Hármashatár-hegyi Kiránduló Központ megközelítéshez néhány információ:

 • A személygépkocsival érkezőket kérjük, hogy ha van hely a kocsiban, akkor a Fenyőgyöngyénél várjanak be egy autóbuszt, s ha érkezik gyűrűző munkatárs, vegyék fel!
 • Közösségi közlekedéssel a Kolosy térről induló 65-ös vagy 65A jelzésű busszal a Fenyőgyöngyéig kell menni. Mivel innen a találkozó helye gyalogosan még legalább 30-40 perc, ezért igyekszünk megszervezni a további szállítást. A busz menetrendhez igazítva lesz minimum egy személygépkocsi a Fenyőgyöngyénél vasárnap reggel, 8:17-kor és 8:37-kor. Hétvégén a 65-ös busz a Kolosy térről 20 percenként indul: https://bkk.hu/apps/menetrend/#65

Előzetes regisztráció mindkét napra kötelező, mivel a megrendelésekhez a résztvevők számát időben kell leadnunk (étkezések, szállás, terembérletek).

Kérjük, hogy mielőbb regisztráljon, de legkésőbb 2019. január 31-ig!

A regisztráció módja:

Tervezett program az 1. napra (február 09. szombat):

10:00 – 16:00 TIT Stúdió, Zsombolyai u. 6. (Dr. Harsányi István terem, földszint)

Az első napon lesz a „klasszikus” értelemben vett „MMM Országos Találkozó”, ahová minden korábbi, jelenlegi és leendő felmérőnket várjuk, s ahol bemutatjuk az országos programok (MMM, MAP és röviden a madárgyűrűzés) éves eredményeit és megtartjuk a 2018-ban felmérést végzők ajándéksorsolását.

Az ebédszünetben megvendégeljük a jelenlévőket, ezért fontos, hogy az első nap résztvevői is mindannyian regisztráljanak!

 • 10 órától, délelőtt – a Mindennapi Madaraink Monitoringja (MMM) és a Madáratlasz Program (MAP) 2018. évi történéseinek összefoglalója (áttekintés számokban, térképeken stb.), a felmérések eredményeinek részletes bemutatása.
  • MMM: gyakori madárfajok trendjeinek alakulása, biodiverzitás indikátorok (Dr. Szép Tibor);
  • MAP: eredmények és a Madáratlasz könyv elkészítéséhez szükséges munkák, EBBA2 adatszolgáltatás, EuroBirdPortal, adatbázis fejlesztések és a 2019-re tervezett munkák ismertetése, megvitatása (Nagy Károly).
 • Ebédszünet – kávéval, üdítővel és harapnivalóval vendégeljük meg a rendezvény résztvevőit.
 • A madárgyűrűzés 2018. évi eredményeinek rövid bemutatása (Karcza Zsolt).
 • Az MMM és MAP ajándékok kisorsolása a 2018-ban felméréseket végzők között, a már megszokott szabályok szerint.
 • A résztvevők által felvetett témák megvitatása. Amennyiben van olyan téma, amelyet szeretnének megvitatni a rendezvényen, kérjük, jelezzék valamelyik elérhetőségünkön!

Tervezett program a 2. napra (február 10. vasárnap):

09:00 – 17:00 Hármashatár-hegyi Kiránduló Központ, Hármashatárhegyi út 3.

Az második napon lesz a „klasszikus” értelemben vett gyűrűzőtalálkozó.

A 2. nap résztvevőinek szállását mi biztosítjuk, ezért is kérjük az on-line regisztrációs űrlap kitöltését legkésőbb január 25-ig!

Fontos információ: szombat este vacsoráról, vasárnap reggeliről minden résztvevőnek saját magának kell gondoskodnia, a szálláson hűtőszekrény rendelkezésre áll.

Gyűrűzőtalálkozó

Tervezett program:

 • 9:00 – 10:00 Megnyitó és a Madárgyűrűzési Központ éves beszámolója, a 2019. évi munkaterv és pénzügyi helyzet bemutatása.
 • 10:00 – 11:00 MME Madárgyűrűző és Vonuláskutató Szakosztály ülése, a szakmai szabályzattal és az új díjfizetési rendszerrel kapcsolatos tapasztalatok, szükséges módosítások megvitatása.
 • 11:00 – 12:30 Madárgyűrűzési módszert használó kutatási és monitoring projektek bemutatása (előadó(k) jelentkezését várjuk).
 • 12:30 – 13:30 Ebédszünet
 • 13:30 – 17:00 A madárgyűrűző állomások és színes jelölési projektek rövid beszámolói (projektenként max. 15 perc, előadók jelentkezését várjuk). Van lehetőség legfeljebb 2, egyéni gyűrűzők által üzemeltetett CES pont bemutatására is.

A szakosztályi üléshez a szakmai anyagokat a Madárgyűrűzési Központ február elején teszi közzé és erről értesíti az összes madárgyűrűzőt!

Madárgyűrűzési igazolványok kiadása és gyűrűfelvétel lehetőség a helyszínen azoknak, akik addigra minden kötelezettségüket hiánytalanul teljesítették (igyekezzetek úgy szervezni a gyűrűigényeket, hogy ne kelljen postázni).

 

Üdvözlettel: Nagy Károly, Karcza Zsolt, Lukács Katalin Odett, Görögh Zoltán, Dr. Szép Tibor

A rendezvényt az MME Monitoring és Kutatási Csoportja szervezi, „A Vonuló Madarakért Alapítvány” támogatásával.

A képre kattintva a meghívó letölthető nyomtatható verzióban, PDF formátumban.

© MME-BirdLife Hungary »