Újra elkezdhetjük az MMM tavaszi számlálásokat!

Címkék:

Immáron 15. éve kezdjük meg országszerte a Mindennapi Madaraink Monitoringja (MMM) tavaszi felméréseit.

(Valójában 16. éve, de az 1998-as felmérés csak egy próba év volt, aminek tapasztalatai után apróbb módosításokat tettünk az MMM felmérési protokollján.)

Felmérőinknek ezen a héten postáztuk a tavaszi felmérésekhez a Terepnaplókat és a körlevelet (772 aktív státuszú MMM felmérőnek).

 

Akik a 2012. tavaszi vagy a 2013. januári felméréseik eredményeit beküldték, azok a borítékban megfelelő számú Terepnaplót is találnak, kivéve akkor, ha külön jelezték, hogy nincs szükségük rá. Kérésre továbbiakat is postázunk, s bármilyen más, a felmérésekhez használatos nyomtatványra (Terepnapló, Megfigyelési pont kiválasztó adatlap, Á-NÉR áttekintő, más programok adatlapjai) vagy az MMM területének térképére lenne szükségük, akkor kérjük, mielőbb jelezzék valamelyik elérhetőségünkön! Az adatlapokat az MMM online adatbázis Programismertető oldaláról is letölthetik!


Az alábbiakban néhány részletet idézek a körlevélből.

A teljes körlevél letölthető PDF formátumban (317kB) >>

 

Néhány kiemelten fontos információ (nem csak az MMM-ről):

 • Mivel a tavaszi időjárás jelentős csúszásban van, s úgy adódott, hogy az MMM első számlálási időszaka csak 3 hétvégét tartalmazna (április 15. és május 10. között), ezért az első számlálás időszakát ebben az évben április 13. és május 10. közé tesszük, s ha valaki esetleg csak a május 11-12-re eső hétvégén tudná elvégezni az első számlálást, még az is belefér. Az viszont fontos, hogy a két felmérés között teljen el 14 nap!
 • Az idei évben a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal megbízásából agrár-környezetgazdálkodási (AKG) támogatásban részesülő területek monitorozásának keretében 100 új MMM négyzet felmérését kell elvégeznünk. Ezeket az új mintaterületeket olyan helyekre sorsoltuk ki, amelyeken legalább a felmérendő négyzetek 25%-n AKG támogatást vesznek igénybe. Így ez esetben nem feltétlenül a felmérők lakókörzetéhez közeli négyzetekben kell a felméréseket elvégezni, hanem sok esetben távolabbról kell odautazni. Ezen területek felmérésének koordinációjába bevontuk az MME Helyi Csoportjait, melyeknek a felmerülő költségek térítését is biztosítjuk. A Helyi Csoportok már megkapták az információkat erről a munkáról, s a legtöbb esetben már megkeresték az MMM azon tapasztalt felmérőit, akik a területükön bevonhatóak ebbe a munkába. Ha valaki úgy érzi, hogy lenne kedve és ideje valamely régióban bekapcsolódni az AKG-s MMM felmérésekbe, kérjük, keressen bennünket a fenti elérhetőségeink egyikén!
 • Az MME Monitoring Központ Madárszámlálók néven új információs honlapot indít útjára, ami a következő címen elérhető: http://madarszamlalok.mme.hu. A 2001. óta a http://www.mme-monitoring.hu címen működő honlapunkat évek óta nem fejlesztjük, mivel annak frissített tartalmai az idei évben megújuló MME honlap alatt lesznek elérhetőek, ezért régi honlapunkat hamarosan végleg megszüntetjük. Az MME honlap megújulásáig a Madárszámlálók honlapon rendszeresen írunk majd az aktuális felmérésekről, adatgyűjtésekről és minden a Monitoring Központot érintő hírről.
 • Javában zajlik a decemberi körlevélben is említett archív madártani adatok feldolgozása, s januárban megtörténtek a körlevélben említett fejlesztések az RTM online adatbázisban. Arra kérünk mindenkit, akinek lehetősége van, hogy látogassa meg az RTM adatbázisunkat a http://rtm.mme.hu címen, s töltse fel a fészkelő állományokról rendelkezésre álló összesítő adatait (UTM négyzetekre vonatkozó összesítések)!
  • Idézet a decemberi körlevélből: „Felmérőink és az adatfeldolgozáshoz is kedvet érző Önkéntesek azzal tudnak közreműködni ebben a munkában, ha minden olyan adatot feltöltenek online elérhető adatbázisainkba, melyek a 80’-as évektől napjainkig végzett megfigyeléseikből és felméréseikből származnak, s korábban nem történt meg a feldolgozásuk. Azok az adatok is fontosak lesznek, melyeket nem feltétlenül az RTM módszereivel gyűjtöttek, sőt azok is, melyek alapján nem lehet egy-egy UTM négyzet fészkelő madárfajainak állománynagyságát meghatározni, de azt például igen, hogy az adott fajok milyen valószínűséggel fészkeltek az adott négyzetekben.

 

Az MMM tavaszi felméréskor elvégzendő feladatok (időrendi sorrendben)

 1. Április 13. és május 10. között elvégzi az első számlálást. Ekkor kitölti a Terepnapló fedőlapján található részeket, s a számlálási pontokon a Terepnapló lapjait használja, a fedőlap belső oldalán olvasható kitöltési útmutató szerint. A terepnaplóban természetesen ugyanúgy jelöli az élőhelyeket, mint korábban. Amennyiben az előző évhez képest valamelyik számlálási pontjának 100m-es körzetében nagyobb mértékben megváltozott valamely élőhely (pl. kivágtak egy erdőt, felszántottak egy gyepet), akkor azt is rajzolja be a terepnaplóba.
 2. Május 11. és június 10. között a második számlálást is elvégzi, de az adott UTM négyzeten belül a két felmérés között mindenképpen teljen el legalább 14 nap! A második felmérés alkalmával az egyes számlálási pontokat ugyanabban a sorrendben kell bejárni, ahogyan az első számláláskor tette! A második számláláskor a Terepnaplót az első számláláskor leírtak szerint használja!
 3. A terepmunka után a HURING kódokat írja be a Terepnapló táblázataiba. A Monitoring Központba való postázás előtt érdemes másolatot készíteni a Terepnaplókról. Ez jelentősen megkönnyítheti a következő évek munkáját.

Kérünk mindenkit, hogy a megküldött nyomtatványokat pontosan töltse ki, s a terepi munka befejezése után a Terepnapló, a Megfigyelési pont kiválasztó adatlap (csak az új négyzetek esetében) és a Fajfelismerési adatlap kitöltött, eredeti példányait mielőbb küldje meg a Monitoring Központ címére! Ha ideje engedi, akkor postázás előtt töltse fel adatait az MMM online adatbázisba!

 

Korábbi tapasztalatok alapján néhány dologra mindenképpen felhívnánk a figyelmet:

 1. A Terepnaplóban minden egyes megfigyelési pontnál, egy-egy faj adatait csak 1 sorban tüntesse fel! A 100 m-en kívül, az átrepült ill. a 100m sugarú körön belüli 2 kategóriában (0-50m, 50-100m) lévő adatokat fajonként egy sorba írja! (Lásd a Terepnapló fedőlapjának belső oldalán látható példát.)
 2. A Fajfelismerési adatlap minden egyes fajra kitöltendő, mivel a terepnaplók adatainak elemzésénél szükség van ezen fajfelismerési adatokra is! (Tehát ne csak a területén észlelt fajokra töltse ki!)
  1. Amennyiben úgy érzi, hogy a fajismerete nem változott a tavaszi felmérés óta, és akkor be is küldte a Fajfelismerési adatlapot, akkor elegendő a Terepnapló fedőlapján jelezni, hogy „a korábban beküldött fajfelismerési adatok továbbra is érvényben maradhatnak”.
  2. Abban az esetben, ha korábban még nem küldött be kitöltött Fajfelismerési adatlapot, akkor mindenképpen kitöltendő a teljes lista, valamennyi ott szereplő fajra! De ezt is egyszerűbb az online adatbázis űrlapján elvégezni!
  3. A hagyományos, papír alapú Fajfelismerési adatlapok számítógépes feldolgozása kimerítő koncentrációval jár munkatársaink számára (figyelni, hogy a fajlistában ne csússzon el egy-egy sorral az adatok feldolgozásakor), viszont Önnek az MMM online adatbázisban sokkal egyszerűbb az adatok feltöltése. Különösen egyszerű azok számára, akik korábban töltöttek már ki ilyen adatlapot, s csak azoknál a fajoknál akarják módosítani a korábbi adatokat, melyeknél megváltozott a felismerési bizonyosságuk. Az adatbázisban ugyanis egyszerű módon lehet frissíteni (módosítani) a korábbi adatokat! Kérjük, ha teheti, akkor a jövőben az online adatbázisban frissítse adatait!
 3. A Terepnapló belső lapjainak fejlécét mindig töltse ki! Különösen a „Számlálás kezdete” és a „Megfigyelési pont sorszáma” pontokra ügyeljen, de a „Szélerősség” mező kitöltése sem mellékes!
 4. A felméréseket egy-egy reggelen (délelőttön) kell elvégezni, tehát nem 2 vagy 3 napon megosztva! Ha kifut az időből, akkor is fejezze be a felmérést az adott délelőttön, vagy az egész számlálást ismételje meg egy másik alkalommal (ha pl. az időjárás miatt kell félbeszakítania).

Az idei évben is 60 értékes ajándékot sorsolunk ki a 2013. évi felméréseket elvégzők között! A sorsolás a 2014 februárjában megrendezésre kerülő XVII. MMM Országos Találkozón történik majd.

 

 

További információk:

 • Akinek lejárt az MMM felmérő igazolványának érvényessége és szükségét érzi, hogy új igazolvánnyal rendelkezzen, kérjük, jelezze mielőbb! (Ha Önnek eddig sem volt rá szüksége, akkor nem feltétlenül kell újat készítenünk.)
 • Az MMM adatbázisban április végén már elérhetőek lesznek az 1999-2012. közötti trend adatok, a Grafikonok menüpont alatt, ahol jelenleg az 1999-2011. közötti fészkelési időszakban és a 2000-2011. közötti telelési időszakban végzett felmérések alapján készült országos állományváltozási indexek tekinthetők meg, interaktív grafikonok formájában (Grafikonok / Trend adatok).

 

Az MMM sikere elsősorban FELMÉRŐINK munkájának köszönhető! Köszönjük az Ön munkáját is!

Idén is töltsön el két délelőttöt az MMM mintaterületén, madarak számlálásával!

Jordan XII Slide

© MME-BirdLife Hungary »