Újra működik a jó öreg gólyafészek adatbázis térképe!

Címkék:

Az utóbbi hónapokban többen jeleztétek, hogy a gólyafészek adatbázis térképén nem láthatóak a koordinátákkal rendelkező fészkek kék színű pontjai. Sajnos a probléma orvoslására korábban nem volt időnk, de a gólyafelmérések közeledtével erre is sort kerítettünk. Jeleztem Kecskés Zsolt programozó kollégámnak, hogy tegyen félre minden aktuális kódolást és webes fejlesztést, s oldjuk meg ezt a sokaknak méltán jelentős gondot. Jelentem, megoldottuk!

Az ilyen és hasonló ügyek felderítését hasonló módon végezzük, mint sorozatokban láthatjátok. :-)

A mi NCIS csapatunkban Kecskés Zsolt alakítja Abby-t, ő végzi a háttérben az adatok és kódok átnézését, megkeresi a hibát, s ezután megoldja a rejtélyt, azaz javítja a kódot (a gólyafészek adatbázist ugyanis 2005-ben indítottuk, s azt még nem ő programozta).

A fészektérkép a mai naptól újra elérhető! Ha az adatbázisban egy település fészkeinek listája alatt vagy egy koordinátákkal is rendelkező fészek adatlapján a megfelelő linkre kattintasz, akkor te is megnézheted. ;-)

Egyébként, mint azt sokan tudjátok, a gólyafészek adatbázisunk a legrégibb darabok egyike, 2005 óta működtetjük, s a legtöbb ember ezt ismeri, hiszen gólyafészkek megfigyelését és adatgyűjtést nem csak madarászok végeznek, így abba adatokat sem csak profik töltenek fel. (Orbán Zoltán kollégám az ehhez hasonló adatbázisainkat hívja régóta „lakossági adatbázisnak”.)

Mivel ez az adatbázisunk már kilenc éve működik, s komolyabb fejlesztésen 2006 óta nem esett át*. Egyébként még ma is büszkék lehetünk rá, hiszen sok ezer ember látogatja, s az elmúlt években több mint 100 ezer adatot töltöttetek fel a hazai fehér gólyák fészkeiről! Ebben a pillanatban 11 647 fészekről és üres fészektartóról érhetőek el adatok (7 368 fészek, 3 125 üres fészektartó, 1 139 megsemmisült fészek). Gondoljatok bele: 68 962 költési eredmény, 30 959 napi megfigyelési adat és 33 635 fotó egyetlen madárfaj fészkelésével kapcsolatban! Köszönet illet mindenkit, aki ehhez akár egyetlen adattal is hozzájárult!

*2006-ban éppen a térképes fejlesztést végeztük el. Az akkor még csak kevesek által ismert Google Maps API használatával már térképen is megtekinthetőek voltak a gólyafészkek helyei. Ez olyan újdonság volt akkoriban, hogy még a GPS Magazin is beszámolt róla. Persze ami akkor nagyon modern volt, az mára már ráncfelvarrásra szorul, ezért fogjuk teljesen újraírni a gólyafészek adatbázis kódját, számos olyan új funkcióval, amitől majd a mai Kütyü Magazin (időközben a GPS magazin is nevet és profilt változtatott) is írhatna róla. :-)

A GPS Magazin 2006. július 6-án megjelent cikke még elérhető az időközben nevet és profilt is változtató Kütyü Magazin portálján.

Jordan Release Dates 2018

© MME-BirdLife Hungary »