Üzenetváltás a MAP adatbázisban

Akik az elmúlt egy-két napban használták a MAP adatbázisban a [Saját megfigyeléseim] menüpontot és táblázatot, azoknak biztosan feltűnt néhány új elem és funkció az oldalon. Ezek közül az egyik a Részletek megnyitása után kerül a szemünk elé, s a neve Üzenetváltás.

Számos fejlesztésen dolgozunk, amelyek a hamarosan működésbe lépő kétlépcsős adatérvényesítés és a koordinátori rendszer működésének támogatását szolgálják. Maga az Üzenetváltás funkció is ennek részét képezi, csak ezt már élesítettük is. Igazán majd akkor lesz nagyobb jelentősége, ha az előbb említett nagyobb fejlesztésekkel is elkészülünk.

Sajnos azokra még várni kell néhány hetet, mert a nyári szabadságolások miatt átmenetileg (két hétig) leálltunk a programozással.

A Saját megfigyeléseim oldalon a táblázat alatti útmutató végét kiegészítettem néhány bekezdéssel:

  • Üzenetváltás: amennyiben egy adathoz hozzászólt valaki (ezek lehetnek: 1. az adat feltöltője; 2. olyan megfigyelő, aki nem feltöltője az adott adatnak; 3. valamelyik koordinátor; 4. az adatbázis egyik adminisztrátora - mind a négy típus esetén más-más színű háttérrel jelennek meg a hozzászólások, hogy könnyebb legyen őket elkülöníteni), akkor a Részletek mezőben megjelenik egy  ikon.

Információk az üzenetváltás funkció használatához: 

  • Ha valamelyik adatnál látsz ilyen ikont, akkor légy szíves megnézni, hogy mit üzentek neked, s lehetőség szerint mielőbb válaszolj, s módosítási kérés esetén tedd meg a kért változtatást!
  • Törekedj a tömör, de könnyen értelmezhető megfogalmazásra.
  • Az üzenetküldő mező alatt látható néhány rövid sablon üzenet. Ha rájuk kattintasz, akkor azok a szövegek bekerülnek a mezőbe.
  • A [Küldés] gomb megnyomása után az üzenet bekerül az adathoz.
  • Ha egy üzenetet már elküldtél, akkor azt utólag nem tudod törölni vagy módosítani, erre figyelj oda!

Egy új mező is bekerült a táblázatba, ami arra is szolgál, hogy könnyen módosítani tudjunk egy adott megfigyelési adatot:

  • ID: ez a mező mutatja az űrlap azonosítóját, amelyhez az adott faj megfigyelési adata tartozik. Ha az adatot módosítani szeretnéd (pl. egy koordinátor megkér erre), akkor az ID-re kattintva megnyílik az űrlap, s elvégezheted a szükséges módosítást.

Természetesen amint folytathatjuk a fejlesztéseket, az Üzenetváltás is kap újabb funkciókat, amelyek a felhasználói élményt növelik majd (értesítések, napi e-mail összegzés stb.).


Ha a Saját megfigyeléseim táblázatban benézel a részletekbe, akkor már láthatod
az Üzenetváltás dobozát is.


Példa egy Adminisztrátor és egy Felhasználó közötti üzenetváltásról.

adidas Dame 5 X Marvel 'Black Panther'

© MME-BirdLife Hungary »