XI. Országos Sasszinkron – 2014. január 17-19.

Címkék:

Az MME Ragadozómadár-védelmi Szakosztálya és Monitoring Központja a HELCION LIFE programmal, nemzetipark-igazgatóságokkal és más civil szervezetekkel együttműködve 2014. január 17-19-e között immár XI. alkalommal szervezi meg az Országos Sasszinkront, a hazánkban telelő sasok és más ragadozó madarak éves számlálását. 

Hazánk területén számos, a sasfajok szempontjából kiemelten fontos telelőhely van. Legnagyobb számban rétisasok telelnek nálunk, mivel az állandó hazai populációhoz télen északról érkező egyedek is csatlakoznak. Ugyancsak nálunk tölti a telet a parlagi sas kárpát-medencei költő állományából származó fiatal egyedek nagy része. Ritkaságnak számít ugyan, de előfordul a szirti sas és afekete sas is. 

Telelős sasok Békés megyében
(Videó: Orbán Zoltán)

A felmérés egyik legfontosabb célja a HELICON LIFE program keretében a parlagi sasok telelő állományának minél pontosabb monitorozása (Fotó: Morvai Szilárd).

Regionális kezdeményezésekben néhol már több évtizede zajlik egy-egy kiemelten fontos területen a telelő sas állományok felmérése, azonban a helyi felmérések különböző módszerekkel és időpontokban történtek, így a telelő madarak becsléséhez csak korlátozottan lehetett az adatokat felhasználni. Ezért 2004 óta az MME Ragadozómadár-védelmi Szakosztálya elindította a legfontosabb területek egységes módszertannal és egy időben történő, ún. „szinkron” felmérését. Az elmúlt években már közel 250 felmérő több mint 11.000 négyzetkilométert járt be, lefedve a legjelentősebb telelőhelyeket, így az állomány nagy részét (egyes években akár 800 sast) sikerült számba venni.

Az országos sasszinkronok főbb adatai 2004-2013 között

A sasszinkronok leggyakoribb sasfaja a rétisas  (Fotó: Morvai Szilárd).

 

Az egyes régiókban történő felméréseket koordinátorok egyeztetik össze, így aki részt tud venni a felmérésben, kérjük őket keresse (lásd. az  adatlap "INFORMÁCIÓ" munkalapján)!

Az éves sasszinkronok menete:

  1. A felmérési területek kiválasztása, előzetes tájékozódás (megközelítés, útvonalak vagy megfigyelési pontok kijelölése stb.), a munkatérképek előkészítése.
  2. Régión belüli területek felosztása a felmérők között.
  3. Térképek, adatlapok, ismertető és a felmérendő terület pontos elhelyezkedésének eljuttatása a felmérőkhöz. Az UTM rácsozattal ellátott térképek az MME Monitoring Központjától is igényelhetőek.
  4. Terepi felmérés JANUÁR 17-19 között a megadott protokoll szerint (a terepmunka során, a munkatérképeken és a „Téli sasszinkron” adatlapokon jegyezzük fel megfigyeléseinket).
  5. Adatlapok beküldése JANUÁR 24-IG az MME Monitoring Központba: e-mail: monitoring@mme.hu, postacím: 4401 Nyíregyháza 1. Pf.286. 
  6. Értékelés és az eredmények közlése.

Kérünk Mindenkit, amennyiben módjában áll, hogy a felmérésekhez a letölthető adatlapot használja a program ismertetőjében leírtak szerint! További tájékozódást segítő ismertető. >>

Érdemes az „ADATLAP” munkalap mellett a „KITÖLTÉSI ÚTMUTATÓ” elnevezésű munkalapot is kinyomtatni (mindkettő egy-egy A4-es oldalra szerkesztett formában található).

A kitöltött adatlapokat a felmérők közvetlenül küldhetik az MME Monitoring Központjának (e-mail: monitoring@mme.hu; cím: 4401 Nyíregyháza 1. Pf.286). A gyorsabb adatfeldolgozás érdekében az e-mailben történő megküldését javasoljuk!

Az adatok beküldési határideje január 24. (a felmérést követő péntek).

Nike EPIC React Flyknit

Hozzászólások

Ha térképen rögzíted a bejárt útvonaladat, vagy még jobb, ha GPS-el rögzíted, akkor a bejárt UTM négyzetek kódjainak meghatározásához legegyszerűbb a Google Föld szoftverben haználható KMZ fájlunkat igénybe venni. Erről az oldalról letölthető: Letöltés › Térképek és GIS állományok >>
Közvetlen link a KMZ-hez: 2,5*2,5 km-es UTM kvadrát adatbázis (a Google Earth KMZ formátumában, 837 kB) >>

© MME-BirdLife Hungary »