10x3 - júliusi MAP kihívás, extrákkal

Júliusra nem terveztünk MAP kihívást, de egyrészt a napokban többen jeleztétek, hogy szeretnétek, másrészt a júniusi fiaskó* miatt sok ajándék megmaradt, ezért ezennel meghirdetem a júliusi kihívást. Ebben a hónapban a tízes szám lesz a főszereplő, már ami a teljesítendő minimumokat illeti, sőt az extra feladatok esetében is. 

Jöjjenek a részletek!

*A júniusi kihívás teljesítőinek kétharmada a fotók feltöltésén elvérzett, lásd a linkelt beszámolót.

Mit, hogyan és mikor kell teljesíteni?

2016. július 01-31. között 3 dolgból kell 10-et teljesíteni, ha a MAP kihívás ajándékait szeretnéd megszerezni, majd feltölteni (2016. augusztus 01-ig) a MAP adatbázisába, az alábbiak szerint:

 • Minimum 10 különböző napról legyen adatod (bármilyen), minimum 10 különböző 2.5*2.5 km-es UTM négyzetből (teljes fajlistás), legalább 10 db teljes fajlista (ezek egyenként minimum 45 perces nettó megfigyelési idővel és 32 %-os lefedettséggel, azaz 8 db 500*500 m-es szegmens érintésével).
 • Ezeket a hónap során nyomon tudjátok követni a Ranglisták oldalon, ahol egyúttal a többiek előre haladását is láthatjátok (a teljesítők esetében a 45 perces időlimitet és 32 %-os lefedettséget majd utólag mi ellenőrizzük).
 • Felhívom a figyelmét azoknak, akik a Ranglistákban Anonymus-ként szerpelnek, hogy tőlük jelzést kérek arról, ha teljesítették a kihívást, mert az ő adataikat csak ebben az esetben tudom ellenőrizni! Ide írjanak: map@mme.hu

Kik és milyen ajándékok közül választhatnak?

 • A teljesítők közül sorsolunk ki 20 megfigyelőt, akik ajándékot választhatnak.
 • Választható ajándékok:
  • baseball sapkák (MME és MAP vagy MMM logóval hímezve, többféle színben);
  • 10 literes Quechua Arpenaz 10 hátizsákok (MAP, MMM és MME logóval díszítve, többféle színben);
  • Quechua esőkabátok (ha maradnak még a készletben - férfi és női modellek, kis csomagba összehajtható, többféle színben, MAP, MMM és MME logóval díszítve);
  • porcelán bögre (MAP és MME logóval);
  • kulacs (MAP és MME logózott 0,6 literes alumínium kulacs, nem kell félni tőle, ezeknek belső bevonata íz-és szagmentes, a benne tárolt folyadék nem érintkezik az alumíniummal);
  • 16 GB-s fa pendrive (MAP és MME logóval díszitve, az eddigi legnagyobb kapacítású pendrive-unk).
  • PQI 5200 powerbank (MAP logózott 5200 mAh-s akku, amivel a mobiltelefont, tabletet vagy más eszközeidet terepen is feltöltheted - micro-USB és az iPhone telefonokon lévő Lightning csatlakozó is van rajta!)
  • Az újabb beszerzéseink egy része megtekinthető a júniusi kihívásról szóló bejegyzésben, más részük annak második bekezdésében linkelt hírekben vagy a MMM XIX. és MAP II. Országos Találkozójának fotó galériájának utolsó képein.

Extra feladatok, extra ajándékokkal

A három további feladat teljesítői között is kisorsolunk 3*3 extra ajándékot. Ha már a fő kihívás teljesítésénél a 10 volt a minimum szám, akkor ezek esetében is minimum 10-et kell feltölteni!

 • Éjszakai* felmérés: 10 különböző UTM négyzetben teljes fajlista gyűjtése, minimum 30 perc megfigyelési idővel és 16 %-os lefedettséggel, azaz min. 4 db 500*500 m-es szegmens érintésével. Ha a fő kihívásban is részt veszel, akkor abba ezek nem számítanak bele! *Júliusban az éjszakai felmérést 20:30 - 05:00 közé eső időszakban kell végezni. A többi hónap éjszakai felmérésének időszakairól itt olvashatóak információk. >>
 • Madárhatározó applikáció: július elejétől a Madárhatározó mobil app. új verziójában már használható a [MEGFIGYELÉS RÖGZÍTÉSE] funkció, amiről itt írtam. >> Reméljük, hogy egyre többen fogjátok használni! Ha július 31-ig legalább 10 különböző UTM négyzetből töltesz fel alkalmi megfigyelési adatot, legalább 10 különböző madárfajról, akkor ezt az extra feladatot is teljesítetted.
 • Fotók, videók és hangfelvételek: júniusban nem volt túlzottan sikeres az a szándékom, hogy rávegyelek benneteket a terepi munka során készített fotóitok feltöltésére. Ezért most csak az extrák közé kerültek be, de ha már média fájlok, akkor legyen teljes a paletta. Tehát tölts fel legalább 10-et, de legyen köztük legalább 1 fotó, 1 videó és 1 hangfelvétel (utóbbi mindenképpen madárhang legyen!). A fotók feltöltése egyszerű, a videókat és hangfelvételeket viszont, ahogy az le is van írva a MAP űrlapjainak útmutatójában, fel kell töltened az egyik erre szakosodott portálra, majd onnan linkelni a MAP űrlap megfelelő helyén.
  • ​Idézet a MAP űrlap útmutatójának ezekről szóló részéből:
  • Fotók feltöltése: a  ikonra kattintva fotókat is feltölthetsz a bejárt területről. Olyanokat, amelyeket az adott bejáráskor készítettél, s fontosnak érzed a megfigyelés helyszínének, a madarak élőhelyének bemutatásához.
  • Videó vagy Hang link: a  ikonra kattintva linkelheted az adott bejáráskor készített és a zárójelben említett négy videómegosztó portál egyikére feltöltött videódat (YouTube, Vimeo, Indavideó, Videa), a  ikonra kattintva pedig linkelheted a SoundCloud hangmegosztó portálra vagy a Xeno-canto adatbázisába feltöltött hangot.
 • ​Természetesen ezeket is júliusi megfigyelések közben kell teljesíteni, s legkésőbb augusztus 01-ig feltölteni!
 • Az extra feladatok teljesítőitől azt kérjük, hogy jelezzék, ha készen vannak, mert csak azokét fogom ellenőrizni, akik jelzik ezt a map@mme.hu címen!

Jó esetben 29 ajándék kerül majd kiosztásra.
Reméljük, hogy ezúttal mindegyiknek akad majd gazdája! 

MAP-ra fel, toljuk meg júliusban is a szekeret!


A fenti térképi animáción látható, hogy mely területekről vannak 2015. júliusi és
2016. júniusi 
megfigyelési adatok feltöltve a MAP adatbázisába.
Ezeket kellene most túlszárnyalni! ;-)

Nike Free Rn Flyknit

© MME-BirdLife Hungary »