2016

Korai távozók és rejtőzködők

Az Őszi MAP Futamról szóló cikkben is említett EuroBirdPortal egyik fő célja, hogy bemutassa a madárfajok előfordulásának tér- és időbeli mintázatát, nagy felbontásban és európai léptékben (szezonális eloszlások változásai, vonulási mintázatok, fenológia stb.) és kövesse azok változásait.

A MAP adatbázisban a [Fajok előfordulási gyakorisága] oldal grafikonos térképei is ezt mutatják be hazai viszonylatban. A grafikonok heti adatai akkor igazán reprezentatívak, ha megfelelő számban és térbeli eloszlásban vannak feltöltött adatok az érintett hetekből.

Ebben a cikkben fent említett grafikonos térképekből válogattam néhány olyat, amelyek a korán elvonuló és/vagy a költésük után "rejtőzködő" fajok előfordulási adatait mutatják be.

10x3 - júliusi MAP kihívás, extrákkal

Júliusra nem terveztünk MAP kihívást, de egyrészt a napokban többen jeleztétek, hogy szeretnétek, másrészt a júniusi fiaskó* miatt sok ajándék megmaradt, ezért ezennel meghirdetem a júliusi kihívást. Ebben a hónapban a tízes szám lesz a főszereplő, már ami a teljesítendő minimumokat illeti, sőt az extra feladatok esetében is. 

Jöjjenek a részletek!

*A júniusi kihívás teljesítőinek kétharmada a fotók feltöltésén elvérzett, lásd a linkelt beszámolót.

14 (12+2) - csak ennyien teljesítették a júniusi MAP kihívást, mert a fotók feltöltésén sokan elvéreztek!

Címkék:

3, 6, 9, 12 - a júniusi MAP kihívás számai ezek voltak, s közülük végül a 12 lett a vízválasztó. Mégpedig nem a 12 teljes fajlista feltöltése, hanem a 12 fotó feltöltése, ami előzetesen a legegyszerűbben teljesíthető feltételnek tűnt.

Frissítés: 2016.07.04. - Két "Anonymus" időközben jelentkezett, s ők is teljesítették a kihívást. :-)

Tartalom átvétel
© MME-BirdLife Hungary »