Ahol a madár(számláló) se jár

Címkék:

Talán már benned is felmerült a kérdés, hogy a MAP adatbázis fejlécében látható három számláló közül a legalsó meddig növekedhet még? A másik kettőnek (teljes fajlisták száma és összes adatrekord) ugyanis nincsenek korlátai, az évek során egyre nagyobbak lesznek, de az érintett UTM négyzetek száma egyszer eléri a maximumát. Jelenleg 13098 2,5*2,5 km-es négyzetből vannak feltölött adataink, ami a lehetséges 15438 négyzet 85%-a. Ez a szám, nem meglepően, egyre lassabbab növekszik, hiszen az ország minden egyes apró szegletében mégsem járhatnak madárszámlálók. Hol vannak ezek a négyzetek, ahol még a madár(számláló) se jár?

Mielőtt rátérnék a fenti kérdés megválaszolására, nézzük meg, hogy mi a helyzet a 10*10 km-es UTM négyzetekkel? Tudvalévő, hogy hazánk területét 1042 db 10*10 km-es UTM négyzet érinti*. A Madáratlasz Program 2014-es kezdete óta ezek megfelelő mintázása volt célkeresztben**, és soha nem volt célunk, hogy a 2,5*2,5 km-es négyzetek közül mindegyikben járjon megfigyelő, sőt minden 10*10 km-es négyzetben sem terveztük ezt. De tény, hogy mostanra már minden 10*10 km-es négyzetből van adatunk a MAP adatbázisban.

*Az 1042-ből 187 négyzetnek csak egy része van Magyarországon, mert kisebb-nagyobb részben átlógnak valamelyik szomszédos országba. 48 db pedig a négyzetek hálózatában lévő dunántúli törés miatt (Bábolna – Siófok – Vajszló vonalában), csak töredék négyzet, azaz nem 10*10 km-es, hanem annál kisebb (más-más mértékben). Tehát a teljes 10*10 km-es UTM-ek száma 811, a kilógó és/vagy töredék négyzeteké pedig 231. Ha utóbbiakat átlagosan fél négyzetként értelmezzük, akkor a felmérő munka szempontjából 926 db 10*10 km-es UTM-el számolhatunk.
**2014. áprilisában készült is egy blogbejegyzés erről a témáról (
MAP - Kalkuláljunk időráfordítást!), amit persze a felmérések előrehaladása során felülírt az élet, de a benne lévő számok ma is érvényesek.


A MAP Áttekintő térképén láthatjuk, ha elég hosszúra állítjuk be az időszakot, hogy nincs 
olyan 10*10 km-es UTM négyzet, ahol ne járt volna madarász.

 

Hol van az a 2340 "kis" UTM négyzet (2,5*2,5 km), ahol még a madár(számláló) se jár?

Legalábbis eddig nem járt, vagy még pontosabban, eddig még nem töltöttek fel ezekből a négyzetekből megfigyelési adatokat. A következő térképen láthatóak. 

 

Fontos ez? Annyira nem, mivel továbbra sem célunk, hogy minden apró szegletből legyenek megfigyelési adataink. Ahogy 2017. júniusában is csak érdekességképpen vettük elő a témát, a következő bejegyzésben: Fedezzük fel a MAP fekete lyukait!

Akkor még javában zajlott a Madáratlasz könyv adatgyűjtése, ma már azon rég túl vagyunk, így ilyen apróságokkal is foglalkozhatunk. Talán jövőre indíthatnánk egy MAP kihívást, aminek célja lehetne ez a 2340 üres négyzet, csak úgy érdekességképpen. Mi lehet ott, ahol még a madár(számláló) se jár? :-)

© MME-BirdLife Hungary »